Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Lancia Ypsilon oficiálně odhaluje techniku i první cenu. Stojí milion

Lukáš Volšický
Diskuze (54)

Po dlouhých dvanácti letech se konečně představuje první nová Lancia. Elektromobil Ypsilon vychází z francouzského sourozence a zájemcům bude dostupný pouze skrze financování od Stellantisu.

Už začátkem letošního února nám italská značka Lancia poprvé ukázala první nový model po dlouhých dvanácti letech! Důležitou novinkou slavné automobilky, která nás už v minulosti lákala na velkolepý comeback s elektrickou budoucností, je novodobá Lancia Ypsilon na základech koncernové techniky skupiny Stellantis. Už od první ukázky víme, že bude dalším sourozencem Peugeotu e-208 a teď nám odhaluje kompletní technické údaje.

Nová Lancia Ypsilon vychází z modulární platformy CMP/eCMP malého městského Peugeotu 208 a přijíždí s výhradně elektrickým pohonem. Nejnovější Ypsilon je elektrickou předokolkou s jedním elektromotorem s maximálním výkonem 115 kW (156 koní) a okamžitým točivým momentem 260 newtonmetrů. Disponuje tedy stejnými parametry jako francouzský sourozenec se lvem ve znaku.

Pochopitelně stejný je i zdroj elektrické energie, jímž je vysokonapěťový akumulátor s kapacitou 51 kWh. Oficiální informace uvádějí, že nová Lancia Ypsilon slibuje maximální dojezd až 403 kilometrů v cyklu WLTP, teoretickou spotřebu elektrické energie přibližně 14,5 kWh/100 km a z 20 na 80 procent stavu baterie se při stejnosměrném nabíjení nabije za 24 minut. Na přibližně 100 kilometrů jízdy se pak umí nabít za 10 minut.

Video se připravuje ...

Lancia uvádí, že její historicky první elektromobil je 4,08 metru dlouhý, 1,76 metru široký, 1,44 metru vysoký a má hmotnost 1584 kilogramů. Designově se výrazně odlišuje od původního peugeotu, s nímž jej viditelně spojuje hlavně střecha. Automobilka přitom na významnou novinku přenesla stylingové rysy nedávného konceptu moderního Stratosu, oficiálně pojmenovaného Pu+Ra HPE Concept.

V kabině najdeme architekturu zakládající na digitálním přístrojovém štítu a velkém 10,25“ dotykovém displeji infotainmentu. Interiér se celkově odklání od francouzského původu a zanechává si fyzická tlačítka pro rychlý přístup k některým ovládacím prvkům, jako je třeba klimatizace. Lancia jej vybavila i bezdrátovou nabíječkou, třemi USB-C nabíjecími porty a konektivitou populárních služeb Apple CarPlay a Android Auto.

Nová Lancia Ypsilon se bude prodávat u více než 70 autorizovaných prodejců napříč celou Evropou a na svět přijíždí v limitované edici Cassina. Automobilka při vývoji interiéru spolupracovala se stejnojmenným italským výrobcem nábytku a počtem 1906 vyrobených kusů odkazuje na rok, kdy Ital Vincenzo Lancia svou slavnou značku založil.

Nová Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina bude k dispozici pouze prostřednictvím finančních služeb Stellantisu s akontací ve výši 9800 eur a následnými měsíčními splátkami 200 eur po dobu 35 měsíců. Následně si mohou zákazníci vůz volitelně odkoupit po zaplacení zbývajících 22.854 eur. Podrženo sečteno, nová elektrická Lancia Ypsilon vychází na 39.654 eur, tedy přibližně milion korun podle dnešního kurzu. Na oficiální zveřejnění kompletního ceníku a dalších informací si však musíme ještě počkat.

Video se připravuje ...

Lukáš Volšický
Diskuze (54)

Doporučujeme

Avatar - del42sa
16. 2. 2024 17:57
Re: Hmm. Psal jsem to ted pod Oktavku, ale tady to plati sko
jsou to italové, milují kreativitu :-!
16. 2. 2024 15:07
Re: Hmm. Psal jsem to ted pod Oktavku, ale tady to plati sko
No to by museli ještě udělat něco s tím ošklivým předkem ;-)
Avatar - del42sa
16. 2. 2024 10:45
Re: Hmm. Psal jsem to ted pod Oktavku, ale tady to plati sko
se spalovákem to bude fajn autíčko a velice očekávané oživení Lancie :*)
Avatar - del42sa
16. 2. 2024 10:44
Re: Přední světla...
kdepak to je laser disc :D
15. 2. 2024 20:40
Re: moc líbí
Že na toho trolla reaguješ...

Jinak s Tvým příspěvkem souhlas. :yes: