Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru se nevyhne hybridu. Zkombinuje v něm boxer a techniku z Toyoty Prius

David Bureš
Diskuze (6)
Spolupráce mezi Subaru a Toyotou pokračuje dalším projektem. Souvisí to i s tím, že Toyota vlastní zhruba 17% podíl v automobilce s plejádami ve znaku.

Hybridní pohon je v době stále přísnějších norem řešením, kterému se automobilky zkrátka nevyhnou. Zatímco pro větší výrobce není jeho vývoj až takový problém, pro ty menší je výhodnější spojit síly se značkami, které s ním mají více zkušeností. Platí to i pro Subaru, které na chystaném hybridu spolupracuje s Toyotou, automobilkou s bohatými znalostmi v tomto oboru.

„Pro náš první plug-in hybrid chystaný ještě pro tento rok využijeme v co největší míře techniku od Toyoty,“ přiznal technický ředitel Subaru Takeši Tačimori. Tím potvrdil, že po společném vývoji sporťáku (Subaru BRZ/Toyota GT 86) probíhá další společný projekt těchto dvou značek. Toyota ostatně vlastní zhruba 17% podíl v automobilce Subaru.

Tačimori odhalil, že hybridní systém pro chystaný automobil bude vycházet z toho v Toyotě Prius, to však neznamená, že by ho Subaru kompletně převzalo. Technický ředitel Subaru totiž přiznal, že chystaný hybrid si zachová pro tuto značku charakteristický motor – čtyřválec s protilehlými písty. Bude podélně uložený, přičemž tak nahradí napříč uloženou atmosférickou osmnáctistovku známou z Priusu.

Spolupráce s Toyotou byla podle Tačimoriho nezbytná, tak malý výrobce jako Subaru nemá kvůli omezeným prostředkům jiné možnosti, přestože už takový vůz kdysi vyráběl (XV známé jako Crosstrek Hybrid). Vždyť jeho rozpočet na výzkum a vývoj je asi desetinový proti Toyotě, zaměřuje se tak primárně na oblasti, které Subaru umí nejlépe – vylepšování motorů typu boxer nebo ladění bezpečnostního systému EyeSight.

Z toho důvodu Subaru bude s ostatními firmami spolupracovat i na chystaném elektromobilu. Loni vstoupilo do společného podniku EV Common Architecture, v němž jsou dále zastoupeny japonské automobilky Toyota, Mazda, Suzuki a Daihatsu nebo dodavatel dílů Denso. Díky tomuto řešení má být vývoj elektrického vozu rychlejší a jednodušší, Subaru chce první výsledek spolupráce představit v roce 2021.

V tuto chvíli stále není jasné, jak bude připravovaný plug-in hybrid vypadat. Stejně tak nevíme, zda se dostane do Evropy. Aktuálně se s ním počítá primárně pro severoamerický trh. Vyrábět se však bude v Japonsku. Jeho základem bude platforma Subaru Global Platform, kterou v budoucnu mají využít všechny modely značky a která je přizpůsobená hybridnímu i elektrickému pohonu.

David Bureš
Diskuze (6)
12. 2. 2018 15:54
Re: Nic noveho...
SkyActiv je boxer od Subaru? >:D
Avatar - Beefcake
12. 2. 2018 13:55
Re: Nic noveho...
No len to bude trochu rozdiel v implementacii.
Avatar - N6600
12. 2. 2018 10:01
Nic noveho...
Mazda to urobila uz davno. Jej model 3 Hybrid ma SkyActiv motor a techniku Priusu.
11. 2. 2018 18:17
To by mohlo být dobré..
pokud jsou obrázky správné, tak zachovávají spojení mechanické - mezi přední a zadní nápravou - to se u nových hybridů moc často nevidí...
Avatar - Hammunasakra
11. 2. 2018 12:56
Re: "Zkombinuje v něm boxer a techniku z Toyoty Prius."
:yes: :yes: :-!