Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tata Nano se dočká vzhledové modernizace a většího motoru

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Superlevná Tata Nano se zpočátku prodávala velmi dobře, pak ale zájem Indů ochabl. Technické úpravy z konce minulého roku budou brzy následovat další.

Tata Nano dostala už v listopadu 2011 několik technických úprav včetně revize podvozku, řízení a posilovače brzd pro základní verzi, která stojí v přepočtu necelých 50 tisíc korun. Posílený zážehový dvouválec o objemu 624 cm3 s výkonem 28 kW (38 k) a točivým momentem 51 Nm však nezůstane v nabídce osamocen.

Doplní jej větší benzinový motor o objemu 800 cm3, který by se měl v nabídce objevit do jednoho roku. Spolu s ním přijdou i stylistické změny a rozšíření výbavy. Nano nemá být pouze levným přibližovadlem, chce lépe konkurovat automobilkám Hyundai a Maruti-Suzuki. Hyundai nabízí v Chennai vyráběný minihatchback Eon a Maruti-Suzuki pro změnu nové Alto 800, které také vzniká lokálně.

Do segmentu se rovněž chystá aliance Renault-Nissan se vzkříšenou značkou Datsun a modelem s diamantem ve znaku. Renault zatím nazývá svého nováčka A-Entry a Datsun je znám pod kódem I2. Vývoj řídí šéfkonstruktér Dacie Logan. Konkurence tedy značně vzroste a Tata nehodlá zůstat pozadu. Podle indických The Economic Times se v listopadu 2012 prodalo jen 3,5 tisíce nových vozů Nano, což představuje zhruba třetinu původních odhadů. Tata jej nabízí od dubna 2009. Zákazníky se nepodařilo nalákat později ani čtyřletou zárukou, odradila je hlavně série požárů z podzimu 2010. Indické mikro, které se světu ukázalo už v v úvodu letopočtu 2008, provázejí problémy od samého začátku. Vždyť i výrobní závod musel být kvůli nepokojům přesunut ze Singuru v Západním Bengálsku do Sanandu ve státě Gujarat.

Cena Nana s výkonnějším motorem podle odhadů nepřesáhne v přepočtu na koruny hranici 90 tisíc. Sama automobilka již potvrdila příchod vznětové verze, o které se začalo hovořit před čtyřmi lety. Provedení spalující zemní plyn, jehož koncept byl představen v Dillí v lednu 2012, se také dočká sériové podoby.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
1. 1. 2013 23:58
Photobombing made by Tata
>:-[] :yes: