Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Golf R Variant – Ostrý všeuměl

Stanislav Kolman
Diskuze (111)
Zatímco hatchback mohou zájemci o Golf pořídit v několika sportovních provedeních, ostrý kombík je v nabídce de facto jediný. Jak dobrým společníkem dokáže být?


Design, interiér


Jasně, i přes módní vlnu crossoverů a SUV stále žijeme v době, kdy velká většina automobilových nadšenců slyší na termín hot hatch. Uvědomuje si to i Volkswagen, který svůj model Golf nabízí hned v několika sportovních variantách. Sáhnout můžete po GTI, GTI Performance (tento kousek jsme testovali před časem), dieselovém GTD či nejostřejším „erku“.

Jenže po sportovní jízdě neprahnou jen mladí a ničím nevázaní motoristé. Ostré projíždění zatáček si občas chtějí dopřát i tátové od rodiny. Možná by pro ně mohlo být zajímavou alternativou právě kombi Variant v nějakém okořeněnějším provedení GTI. To byste však v portfoliu automobilky hledali marně. Pokud chcete skutečného benzinového sportovce v kombíku, máte vlastně jedinou možnost – VW Golf R Variant. K dispozici je sice i GTD, to ale po stránce sportovnosti působí vedle „erka“ trochu jako chudý příbuzný.

Už dříve jsme si pochvalovali, jak elegantně Golf R Variant kloubí schopnosti ostrého auta s každodenní praktičností. Přeplňovaný dvoulitr TSI vyladěný v rámci loňského faceliftu na 228 kilowattů v kombinaci se samočinným DSG působí na papíře jako prima společník. Jak funguje v praxi?

Ostrý, ale ne jako břitva

Když jsem měl závěrem loňského roku za úkol vybrat něco, co mě na testovaných autech zklamalo, posteskl jsem si nad nedostatečnou „ostrostí“ sportovních Golfů. Chápu, že tohle je hodně o osobních preferencích. Třeba kolega Honza Mička (ale i vy v diskuzi) namítal, že nenápadnost těchto aut považuje naopak za plus. Přesto si myslím, že vrcholové provedení R by si trochu více naštvanosti a agresivního vzezření zasloužilo.

To samé platí i v případě nyní testovaného kombi. Chápu, pořád jde o kombík, který kromě víkendových okruhových hrátek poslouží jako rodinný společník, ale je to „erko“, opravdu by mu přimhouřená příď s výrazněji tvarovaným nárazníkem tak moc uškodila? Já si myslím, že ne...

Situaci zachraňuje alespoň barevná kombinace, která se na našem kousku opravdu povedla. Golf R Variant dostal červený lak v kombinaci s černými detaily, mezi něž patří střešní ližiny, zpětná zrcátka, otvory v nárazníku, ale hlavně povedená devatenáctipalcová kola, která autu dodávají šmrnc. Sportovní ambice pak kromě odznáčků „R“ v masce chladiče a na zádi avizují dvě dvojité koncovky výfuku. Ve výsledku povedené auto, stále bych ale hádal spíše nějakou tu sportovněji střiženou „lajnu“.

Žádný wow efekt neočekávejte ani po usednutí do interiéru, i když tady to na rozdíl od vnějšího vzhledu považuji za plus. Golf totiž i v nejostřejším provedení zůstává autem, do kterého sednete a okamžitě víte, na čem jste. Ergonomicky jsou jednotlivé prvky rozmístěny na jedničku, dole zploštělý volant má užší věnec a skvěle padne do ruky, infotainment společně s dalšími ovladači na středové konzole je nakloněn směrem k řidiči, aby byl lépe na očích. A navíc sedíte ve výrazně tvarovaných a stále komfortních sportovních sedačkách.

Trocha matematiky

Jistě vás nepřekvapí, že právě za přizpůsobení interiéru zaplatíte z příplatkových položek nejvíce. Počítejte s námi: nechybí digitální přístrojový štít Active Info Display s 12,3“ obrazovkou, jenž nahrazuje tradiční budíky a stojí 16.500 Kč, dále tu máme elektricky nastavitelné sedadlo řidiče za 25.500 Kč, telefonní rozhraní komfort s bluetooth připojením za dalších 9.600 Kč, navigaci Discover Pro s hodnotou 52.500 Kč a třešničkou na dortu je provedení v kůži Vienna za nemalých 62.100 Kč. V kůži nabídne právě ony sportovní sedačky, hlavové opěrky, boční čalounění či čalounění dveří. Součástí balíčku jsou i vyhřívaná sedadla vpředu, která navíc dostala písmeno R.

Na druhou stranu nejde o prvky, bez kterých byste si jízdu bezprostředně nedokázali představit. Už v základu je „erko“ slušně vybaveným kombíkem, za částku lehce přesahující 1,1 milionu korun dostanete vůz na osmnáctipalcových kolech s adaptivním tempomatem, zvukovými pomocníky pro parkování, elektronickou uzávěru diferenciálu XDS či automatickou klimatizaci. Nechybí ani volba profilu jízdy, která ovlivňuje řízení, chod převodovky, pohon, avšak nemá vliv na nastavení podvozku a tlumičů. I to je k dispozici za příplatek, ale k tomu se dostaneme později.

Na praktičnost se nezapomnělo

Češi milují kombíky zejména kvůli praktičnosti a velkému kufru. Na nic z toho Golf Variant R nezapomněl. Začněme zavazadelníkem, jenž pojme 605 litrů „v základu“, po sklopení zadní lavice vzroste kapacita na úctyhodných 1.620 litrů s téměř rovnou ložnou plochou, přičemž omezujícím faktorem není ani výška nakládací hrany. Menší praktická úložiště byste kromě kabiny našli i v zavazadelníku, navíc se pod podlahu vejde i plnohodnotná rezerva.

Posaz za volantem jsem si už pochvaloval, ideální pozice se hledá snadno i díky širokému spektru nastavení sedačky a samotného volantu. Potěšující je zužující se středová konzola, takže nemusíte tísnit stehna u sebe, ale můžete se příjemně rozvalit, aniž byste po dlouhých cestách měli otlučené pravé koleno. S výškou 176 centimetrů jsem v autě absolutně v pohodě, ale ani figurant převyšující 190 centimetrů neměl v první řadě s komfortem problém.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

Ve druhé řadě je to obdobné, byť pravda, že tady už měl vyšší kolega sám za sebou minimální rezervu před koleny. I tak si ale troufám říct, že se Volkswagen popral s obestavěním prostoru na jedničku. Snad jen nepočítejte s tím, že zadní lavice uspokojí i tři urostlé dospělé. Stále jde o kombík kompaktního střihu, což kromě samotného tvaru lavice připomene i stísněný prostor v loktech. Ideálně tedy maximálně pro dva pořádné chlapy. Ti se tu sice neposadí tak pohodlně jako posádka vpředu, díky tvarování a opěrkám si ale stěžovat nebudou.

Motor, jízdní vlastnosti


Všestrannost s drobnými „ale“

Jak jsem nastínil v úvodu, zájemci o sportovní Golf v provedení kombi mohou sáhnout po jednom jediném provedení. GTD je sice Volkswagenem také zařazeno ve sportovní kategorii, ale s výkonem 135 kW nemůže být o nějaké superostré jízdě řeč. Zejména ne ve srovnání se zážehovým „erkem“ které ve srovnání s předchůdcem posílilo. Poskytuje výkon 228 kW (stejně jako hatchback), což je o sedm kilowattů více než v předfaceliftové verzi. O 20 newtonmetrů vzrostl i točivý moment (na 400 N.m), jenž je k dispozici v širokém spektru od 2000 do 5400 otáček.

Pohonná jednotka posílá sílu agregátu na všechna čtyři kola prostřednictvím sedmistupňového samočinného ústrojí DSG. Hádáte správně, pro ostrý kombík je to jediná dostupná kombinace, manuál byste v ceníku (na rozdíl od hatchbacku) hledali marně.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

Jak jsem již zmiňoval, za příplatek 25.900 Kč je k dispozici adaptivní regulace podvozku DCC. Dovoluje vybírat z trojice nastavení – Sport, Comfort nebo Normal, což se projevuje při volbě jednotlivých jízdních režimů, případně lze vůz nastavit podle osobních preferencí. To umožňuje režim Individual, dále jsou řidiči k dispozici Eco, Comfort, Normal a Race. Volba se kromě podvozku projeví na řízení, reakcích motoru a samozřejmě akustice. Právě Individual nakonec náročnější řidič ocení nejvíce, rozpětí mezi ekologickým a závodním režimem je totiž hodně výrazné.

Pozvolna se tedy dostáváme k výhodě, o které padla zmínka již v úvodu. Golf Variant R je i nadále autem, které zvládne splnit tužby širokého spektra zákazníků. Režim Eco hraje hlavně na spotřebu, vlastnostmi ani zvukovým projevem byste nehádali, že se v útrobách schovává 310 koní. Comfort a Normal oceníte zejména při delších rodinných trasách, naopak Race odpovídá svému názvu a dělá z kombíku střelu s tužším řízením, za kterou se nebudete stydět ani na závodním okruhu. Právě tam ostatně režim oceníte nejvíce, na vytlučených českých okreskách či při popojíždění městem budete s takovou za volantem spíše trpět. Ať už kvůli ostrému nástupu, nebo citlivějšímu a místy ucukanějšímu chování dvouspojky.

Volba režimu citelně ovlivní i chod motoru. Pokud na sebe nechcete poutat pozornost, stačí sáhnout po ekonomické jízdě a s lehkou nohou projíždět uličkami města. Jednotka je tichá, kultivovaná a zároveň úsporná. Je však třeba počítat s pomalejším nástupem při předjíždění. Na druhém konci palety režimů je to však zcela jiný příběh. Race promění kombík v dravého atleta s příjemně burácivou akustikou. Pravda, není to takové terno jako s nedávno testovaným Hyundaiem i30 N, který bublá a „nadává“ podstatně intenzivněji, přesto se mi tohle naladění hodně líbilo!

Elektronická uzávěrka diferenciálu XDS s pohonem všech kol pak zajišťuje výtečné chování v zatáčkách. Kombík se totiž i do náročných úseků pouští s lehkostí, nevyžaduje po řidiči nikterak složité manévry a s minimálními náklony karoserie drží i při ostřejší jízdě předem volenou stopu. Na nově položeném koberci je to parádní jízda, jenže takové silnice nejsou v České republice všude. Stačí sjet na vymlácené okresky a na sportování vás rychle přejde chuť. Auto s tuhým podvozkem je na nerovnostech uhopsané, čemuž nepomáhá ani obutí s pneumatikami 235/35 R 19.

Záleží tedy na vás, kudy jezdíte nejčastěji. Kromě mého tradičního dálničního putování z Prahy na Hradec Králové jsem „erkem“ vyrazil od Pardubic na Ještěd, přičemž jsem pro cestu volil jen a pouze okresky. A pokud jsem se na trase cítil vyloženě nepohodlně, pak se z dlouhé trasy jednalo o jednotky kilometrů.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

Ve většině režimů je uspokojivý i chod DSG, řadí hladce a s logikou, snad jen to občasné cuknutí by ještě zasloužilo vyladit. Po uživatelské stránce překvapí dvě věci: režim start/stop, který se aktivuje napříč všemi režimy, včetně toho nejostřejšího. Druhá zvláštnost se týká manuálního řazení. Páčky pod volantem „erku“ nechybí, ale když převodovce přijde, že motor zbytečně trápíte, hodí tam kvalt za vás. Nejde tedy o plnohodnotnou náhradu manuálu, která by nechávala vše striktně na řidiči. A to je při ostřejší jízdě na škodu...

Kolik je spotřeba? Kolik je potřeba

Jezdit se sportovním kombíkem za sedm litrů zní skvěle, co říkáte? Bohužel jde ale jen o papírový údaj, realita je trochu jinde. Možnosti auta jsou rozmanité a nejinak je tomu se spotřebou. Pokud cestujete obcemi po okreskách s Eco režimem a lehkou nohou, můžete se klidně pohybovat kolem osmi litrů.

Jenže s dostupným výkonem se k ekonomické jízdě budete přemlouvat hodně těžko. Spíše tedy počítejte s apetitem o minimálně litr vyšším, nejinak je tomu při plachtění dálniční stotřicítkou. Když se ale rozvášníte a začnete si utáhlé serpentiny na vrchol Ještědu užívat plnými doušky v režimu Race, nelekejte se, že palubní počítač vykalkuluje hodnotu kolem čtrnácti litrů. Vzhledem k častému putování po dálnicích a faktu, že jízda s „erkem“ je hlavně zábava, jsem nakonec průměr ustálil lehce nad deseti litry. I to se však stále dá, je zřejmě, že kombinace silného benzinového dvoulitru, automatu a pohonu všech kol nebude žádný asketa.

Závěr


Závěr

A kolik za to všechno? Jen připomeňme, že Golf Variant seženete od 444.900 korun. Tady ale můžete na sportování zcela zapomenout, jde o provedení s litrovým tříválcem vyladěným na 81 kilowattů, navíc v základní výbavě Trendline. Erko startuje na částce 1.109.900 Kč se základní výbavou, pokud si jej ale chcete rozmazlit navigací, adaptivním podvozkem či koženým interiérem, nebuďte překvapeni, když se cena vyšplhá i o několik stovek tisíc výš.

Volkswagen Golf Variant R ani po faceliftu neztratil nic ze svých předchozích plusů. Stále jde o povedené a praktické auto, které v týdnu dokáže plnit roli rodinného parťáka, aby o víkendu potěšilo svého majitele dováděním na závodním okruhu. Velkou výhodou je široké spektrum jízdních možností, od tiché ekologické jízdy po burácející průjezdy zatáčkami v režimu Race. Má sice drobné mouchy a někdy vás může vyděsit spotřeba paliva, stále však tohle „erko“ zůstává jednou z nejlepších možností pro zákazníka, který hledá ideální kombinaci rodinného auta a sporťáku.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

Nejlevnější verze modelu444.900 Kč (1.0 TSI/81 kW Trendline)
Základ s testovaným motorem1.109.900 Kč (2.0 TSI/228 kW R)
Testovaný vůz bez příplatků1.109.900 Kč (2.0 TSI/228 kW R)
Testovaný vůz s výbavou1.404.200 Kč (2.0 TSI/228 kW R)

Plusy

  • Všestranný a živý motor
  • Prostorný a praktický interiér
  • Na většině silnic i s 19” koly komfortní

Minusy

  • Fádní design
  • Převodovka řadí sama i v manuálním režimu

Foto: Ondřej Lilling

Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (111)
Volkswagen Golf R Variant
Cena základní sestavy 1 109 900 Kč
Výbava základní sestavy 18“ kola z lehkých slitin, centrální zamykání s pojistkou a dálkovým ovládáním, volba profilu jízdy, LED světlomety s přisvětlováním zatáček, adaptivní tempomat s funkcí Front Assist, akustický parkovací systém vpředu a vzadu, sledování únavy řidiče, elektrické ovládání oken vpředu a vzadu, elektromechanická parkovací brzda s funkcí Auto Hold, start/stop, 8“ dotykový displej, multifunkční kožený volant atd. Kč
Cena testované sestavy 1 404 200 Kč
Výbava testované sestavy 19“ kola z lehkých slitin (+17.100 Kč), Active Info Display (+16.500 Kč), Adaptivní regulace podvozku (+25.900 Kč), bezklíčové odemykání (+9.600 Kč), Blind Spot Senzor (+8.100 Kč), boční airbagy vzadu (+10.300 Kč), navigace Discover Pro (+52.500 Kč), elektricky nastavitelné sedadlo řidiče (+25.500 Kč), Dynaudio Excite s výkonem 400 W (+16.700 Kč), výbava v kůži Vienna (+62.100 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1984
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 228 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 2000 - 5400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.8 / 6.1 / 7.1
Emise CO2: 161
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 605 / 1620
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1593 / 517
Rozměr pneu: 235/35 R19
Volkswagen Golf R Variant
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4567
b) šířka (mm): 1799
c) výška (mm): 1481
d) rozvor (mm): 2620
e) rozchod vpředu (mm): 1540
f) rozchod vzadu (mm): 1519
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1190
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 975
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1455
délka sedáku vpředu (mm): 505
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 625
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
29. 3. 2018 17:13
Re: No a..
Tak to fakt nevím. Jezdím na střední tvrdost, tedy normal, protože mi to na comfort přijde moc houpavý. Na sport tu nemáme silnice. Mám 18" na léto a 17" na zimu. 19" je podle mě na prd.
29. 3. 2018 17:10
Re: Ještě
Nestačí :-)
29. 3. 2018 17:08
Re: Leon Cupra ST 4x4 je hezčí a cenově mnohem výhodnější
Máš v hodně věcech pravdu, ale:
Stávající Leon má stejnou techniku, jako GR před faceliftem.
Zkusil jsem si udělat podobnou specifikaci, jako mám u GR a Leon je o cca. 200k levnější. To není málo. Před dvěma lety se ale nevyráběl.
Zadek Leonu je hezčí, ale na něj při jízdě nekoukám a rozdíl v interiéru jasně mluví pro Golfa. DSG pracuje famózně a už bych fofrklacek nechtěl, ale pravda je, že v autě trávím hodně času a už mi taky není 25 ;-\
Stylizace barva a doplňky černé se mi taky vůbec nelíbí. Chrom je chrom :-)
Jinak tohle auto je jedním slovem báječný!!! Na každý den, kolo do něj dám, lyže a rodinu na víkend a když je pěkná silnice přede mnou >:-[]
To auto mě baví a při volbě jsem se jen rozhodoval, jestli tolik zaplatím. A nelituju!
29. 3. 2018 14:59
Re: Golf R kombi
To je v pořádku, alespoň to není tuctovka :-)
25. 3. 2018 22:57
Leon Cupra ST 4x4 je hezčí a cenově mnohem výhodnější
Jasně, Golf má hodnotněji působící interiér, ale jinak je proti špičkovému Leonu ST Cupra 4x4 nesmysleně drahý. V každém případě bych ale nesnesl ty odporná černá kola (splu s pneu dělají z podběhů jen černou díru) a rozhodně bych neměl radost ani z toho DSG (což je ovšem problém i u toho špičkového Leonu). Každopádně si ale myslím, že Leon ST má nesrovnatelně elegantnější pozadí než Golf Variant! :-O