Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Thor Trucks ET-One: Elektrická novinka je vyzyvatelem tahače Tesly

Stanislav Kolman
Diskuze (8)
V Los Angeles odhalila společnost Thor Trucks svou vizi tahače na krátké vzdálenosti, jenž má být konkurentem čerstvé novinky společnosti Tesla.

Po mnoha odkladech nám Tesla odhalila projekt Semi, elektrický tahač na krátké vzdálenosti, jenž zvládá 800 kilometrů na jedno nabití při konstantní rychlosti 100 km/h. K tomu ještě připomeňme, že bez návěsu zrychluje na stovku pět sekund a dle slov Elona Muska má ve srovnání s dieselovými kamiony ušetřit až 20 % nákladů.

Nyní byl v Los Angeles odhalen další podobný projekt. Tentokrát jde o Thor Trucks ET-One, který zvládá přepravit až 36.287 kilogramů nákladu a avizuje dojezdovou vzdálenost 482 km na jedno nabití lithium-iontových akumulátorů v útrobách.

Za projektem stojí Dakora Semler a Gio Sordoni, zakladatelé společnosti Thor. Vývoj byl financován výhradně z prostředků, které jejich firma získala z jiných obchodních projektů. Nyní tvůrci hledají nového investora, který by jim pomohl uvést produkt na trh.

Zatímco zvenčí jsou si vozy s Teslou značně podobné, uvnitř si rozdílů všimneme na první pohled. Novinka totiž pojme i dva cestující, sází totiž na tradičnější uspořádání kabiny. Nalezneme tu i klasická tlačítka a ne až tak futuristický interiér, i když pracovišti řidiče dominuje velký displej na středu palubní desky.

ET-One umí jet rychlostí až 113 km/h, další energii získává prostřednictvím rekuperace a baterky zvládne nabít do plna za 90 minut. Autoři si uvědomují, že dojezd Tesly Semi je aktuálně podstatně delší, tudíž chtějí později představit i vyspělejší verzi modelu, která se svými schopnostmi výrobku Elona Muska vyrovná.

V oficiálním prohlášení Thor Trucks stojí, že jejich tahač by měl být o 60 % úspornější na každé míli. Další informaci si ale projekt zatím uschovává pod pokličkou. Předpokládá se, že vůz dorazí kolem roku 2019 a v závislosti na konfiguraci bude stát od 3,2 do 5,4 milionu Kč.

Stanislav Kolman
Diskuze (8)
16. 12. 2017 17:02
Re: Tak
to propagacni jsou urcite rendry, a jasny seriovka muze bejt o dost jina pisnicka
16. 12. 2017 14:54
Re: Tak
Nemá cenu se teď přít. Uvidíme za dva roky (možná), jak budou vypadat sériové kusy.

Nejsem odborník, to jsi spíše ty, pokud vím, ale stejně mi všechny ty dosud uvedené snímky - minimálně interiéru - připadají jako počítačové rendery. Ty možnosti v sériové produkci tam potom být jistě mohou.
16. 12. 2017 10:10
Re: Tak
aha, na fotce z predvadecky jak to tam lidi oblejzali tak jsem videl fotku kde tam bylo misto prihradek luzko, tak tady jsou to prihradky
15. 12. 2017 21:57
Re: Tak
To lůžko myslíš jako ty dva vyklápěcí kastlíky ? Jeden pro šestiměsíční dítě a druhý max. pro dvouleté. [odkaz] Ještě jedno roční se taky vejde pod přední kapotu. :-) :-!
Já vím, blbej úhel... >:D
15. 12. 2017 21:38
Re: Tak
tak se poradne podivej na ten levej roh vykrojeni pod operkou hlavy predni sedacky, za ni je totiz ta skladaci sedacka [odkaz] proste jen blbej uhel ze ta zadni sedacka neni temer videt a vykukuje z ni jen kousicek operky hlavy

mimochodem to nahore u stropu vzadu je skladaci luzko