Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle video vám přesně ukáže, jak vznikají dopravní zácpy...

David Bureš
Diskuze (54)
Na první pohled bezdůvodná kolona je častým koloritem dálnic. Přiložené video odpoví na to, proč se proud vozidel zastaví, byť se na silnici vlastně nic nestalo.

Jistě jste tu situaci na silnici zažili už mnohokrát: stojíte v zácpě a když se kolona konečně rozjede, zdá se, že stojící vozidla neměla vůbec žádný důvod – nikde není žádná nehoda nebo uzavírka. Přiložené video vám na vaši otázku, proč sakra stojíte, názorně odpoví.

Důvodem tvorby zácp jsou totiž v první řadě sami řidiči. To už je vidět ve městech, na semaforech – místo aby se plynule rozjížděli, někteří na červené zaspí, a tak rázem mnohé vozy musejí zastavit, byť by jinak zelenou ještě v pohodě stihli.

A podobně to funguje i na dálnici. Stačí, aby se stala i maličkost – přeběhlo přes cestu zvíře nebo někdo vjel jinému vozidlu do cesty – a kolona se kvůli silné dopravě začíná tvořit. Jakmile třeba jedno auto prudce zabrzdí, to za ním brzdí ještě prudčeji, načež v silném provozu následuje kaskáda, kvůli níž najednou jedno z aut musí zcela zastavit, což postupně zastaví i ta za ním.

Následkem jedné nepozornosti nebo prudkého zabrzdění se tak provoz zastaví, a to klidně v naprosto jiném místě, než kde se daná událost odehrála. Proto se pak řidiči diví, co se vlastně stalo.

Řešení těchto kolon však existuje. Stačí na silnicích více předvídat. Základem je nebrzdit prudce – proto je nutné se „nelepit“ na auto před sebou, ale dodržovat bezpečnou vzdálenost. Díky tomu lze lépe reagovat na situaci a někdy postačí jen lehce zpomalit, bez brzdění.

Tyto „bezdůvodné“ kolony navíc mohou zcela vyřešit autonomní vozy. Ty budou mezi sebou komunikovat, díky čemuž bude provoz plynulejší – auta budou dobře vědět, co se kolem nich děje. Ve světě, kde jezdí výhradně automobily bez řidiče, by pak mohly být na křižovatkách zcela zrušeny semafory. Ty jsou dnes vlastně prostředkem komunikace mezi řidiči, ukazují, kdy jet a kdy ne. A jestliže auta budou mezi sebou komunikovat svojí elektronikou, nebudou semafory potřeba – budou totiž i bez světel vědět, kdy je možné jet a kdy nikoliv.

David Bureš
Diskuze (54)
6. 10. 2016 19:33
Re: Bezpečná vzdálenost
Ještě bych k tomu přidal jízdu v levém pruhu, když pravý je volný, omezení/ohrožení řidiče v levém pruhu tím, že se mu tam z pravého na.eru, nedávání blinkru..
20. 9. 2016 13:22
Re: Nemci už pred dvadsiatimi rokmi testovali ...
Ad automat: On je to mnohdy zamer. Pokud je totiz pred nim manual (celkem vysoka prevdepodobnost), pak ho po par metrech od rozjezdu ceka nezanedbatelne pribrzdeni (protoze manual prerazuje na dvojku). Hodne vyrazny je to za dieslem, u vetsiny z nich to vypada jako kdyz po par metrech hamtne na brzdu.
Takze, bud pojedu hned za nim a ceka mne po par metrech zabrzdeni (jinak bych mu vletel do kufru) nebo si dam lehce nacas nez se rozjedu.
19. 9. 2016 10:39
Ako si sa pozabudlo ...
... na chumajov, ktorí sále zízajú do smartfónu a ďalších, ktorí furt ťukajú do displeja ... alebo riešia/kontrolujú navigáciu na ceste po ktorej už išli 1000 krát!
18. 9. 2016 13:59
Re: How to drive in Czech - basics
Já se za to nestydím. Jinak bych to asi nepsal. Jo, musel jsem si počkat, až se najde někdo, kdo mě pustí (najednou to šlo rozjet se bez ohromné díry ;-) ). Nicméně pointa byla, jestli je tohle chování správné. Ne to nepouštění, ale stání v dlouhém hadovi, protože někde daleko vpředu (skoro) všichni pojedete jedním pruhem. Nebylo by lepší využít oba pruhy a pak se před křižovatkou zipem seřadit do jednoho?
18. 9. 2016 07:06
Re: Stačí tak málo
To vieš, zo zarosenej plynovej masky je zlý výhľad :-)