Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota svolává 1,9 milionu Priusů kvůli softwarovému problému

Michal Fokt
Diskuze (14)
Téměř dva miliony vozů Toyota Prius musí celosvětově do servisu kvůli instalaci vylepšeného softwaru invertoru. V Česku se to týká 187 automobilů.

I etalon spolehlivosti posledních let, kterým je hybridní Toyota Prius, občas zazlobí, ale Japonci nenechávají nic náhodě a neskrývají. Nejnověji kvůli chybě v softwaru hybridního systému pro jistotu povolávají do servisu 1,9 milionu těchto aut modelových roků 2010 až 2014.

Těmto vozům hrozí přehřátí tranzistorů a přepnutí vozu do nouzového režimu, v krajním případě úplná deaktivace hybridního systému. Původcem možných problémů je software řídicí jednotky invertoru, který při dlouhodobém extrémním zatížení hybridního systému dovolí vznik tepelného pnutí na tranzistorech. Toyota nicméně dodává, že zatím nedošlo vlivem této chyby k žádné nehodě nebo zranění.

Přehrání nového softwaru trvá v USA asi 40 minut, v Evropě jsou patrně mechanici zručnější a potřebují jenom půl hodiny. V Česku se to týká 187 vozů, jejich majitelé budou v následujících několika málo dnech vyzváni k návštěvě servisu k přeprogramování ECU, přičemž celá procedura bude pochopitelně zdarma.

Michal Fokt
Diskuze (14)
27. 2. 2014 11:21
Re: Toyota
Zajímalo by mě jak to májí jiní(spokojení) zákazníci co nevlastní toyotu.Byl jsem na svolávačce s priusem a navíc mě na mé požádání vymenili žárovky+nekolik úkonů ohledně píp.zvuků,samozřejmě zadarmo.Pokaždé velice slušné jednání a žádná arogance-my víme proč.
Avatar - Dylan McKay
13. 2. 2014 21:32
Re: Toyota
Renault Autoavant: výměna předního nárazníku po menší kolizi u Avantime. Dlouhá doba opravy, arogantní přístup šéfa dílny, auto uvnitř neuvěřitelně špinavé od černých rukou, následná reklamace a předělání celé opravy. Nárazník nalakovali bez opracování. (Avantime jsem poté spokojený servisoval v DISPO Praha, HB RENT Mariánské Lázně a v Německu)

Nissan Kolbenova: výměna předního nárazníku po menší kolizi u Murana. Barva nastříkaného nárazníku slezla, nárazník byl nejspíše mastný. Po reklamaci opraveno.

Land Rover AMT: za díly na Range Rover, které se měly měnit zdarma v kulanci jsem zaplatil přes 80.000 Kč. Byla slíbena náhrada, ale AMT jaksi zaniklo (?). Po návratu z dovolené mi u auta vyměnili bez optání brzdy, a chtěli 60.000 Kč. Přitom jsem tam měl brzdy čtvrt roku ve výborném stavu. Vyřešeno po stížnosti u vedení (od té doby servis Dulák Slaný).

Porsche Letňany: výměna předního nárazníku, chladiče a světla po menší kolizi u 911. Písemně jsem žádal, aby auto nakonec nemyli kvůli fólii v myčce. Ale neřekli to asi všem. Škoda 14.000 Kč na fólii okamžitě uhrazena. Zažádal jsem o vyndané světlo. Vůbec nic mu nebylo, nemělo se za 27.000 Kč měnit! Jen ho vybrakovali a žárovky použili do světla nového. Na faktuře ale bylo naúčtováno vše nové. Doma jsem si všiml, že plastový kryt nad kolem nesedí, po reklamaci opraveno (od té doby opět servis Dulák Slaný).

Toyota Průhonice: pojďte se posadit, dáte si kafe? Za 30 minut bude váš vůz hotov, nemusíte se objednávat. Děkujeme, a přijeďte zas!
13. 2. 2014 18:32
Auris a Lexus ???
A co Auris hybrid a Lexus CT 200h? Ty používají přece stejný agregát …
Avatar - Dinar
13. 2. 2014 15:02
Re: Pochvala pre Toyotu
Vždycky mně pobaví, že když se mluví o jízdě, designu atd., nesahá u hologramistů Toyota Hondě ani po kotníky, ale jakmile je tu téma Toyota a spolehlivost, najednou není Honda a Toyota, ale "japončíci". >:D >:D
Avatar - Choochoo
13. 2. 2014 14:17
Re: Pochvala pre Toyotu
On to kolega myslel tak, ze jejich spolehlivost se tak nejak dotahla na frantiky atd. ze je proste v Evrope cca stejna u vsech aut, coz ma asi pravdu, akorat ty japoncici jsou porad o tridu jinde na ty zapomnel