Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyotu už nebaví cestovat za testováním na Nürburgring. Postaví si vlastní!

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Toyota zainventuje a postaví si vlastní zkušební středisko. Nepřekvapí, že zrovna doma v Japonsku.

Japonská Toyota patří mezi nejbohatší automobilky světa, tudíž může investovat finanční prostředky do věcí, o kterých si ostatní značky mohou nechat jen zdát. Třeba do výstavby vlastního Nürburgringu v miniaturní podobě, jenž se už brzy zrodí v Japonsku.

Abychom byli konkrétní, půjde o nové vývojové a testovací středisko na rozloze zhruba 650 hektarů. Částečně má být otevřeno v roce 2019, k úplnému zhotovení dojde o čtyři roky později. Společnost se plácne přes kapsu, výstavba přijde na takřka 58 miliard českých korun.

Celkem se bude obří komplex skládat z jedenácti nejrůznějších tratí, z nichž jedna je tvarem i vlastnostmi inspirována právě slavným Nürburgringem. Tam chce Toyota testovat stabilitu, brzdy a další aspekty vozů. Okruh bude zmenšenou obdobou Nordschelife, měří 5,3 kilometru a rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším místem činí 75 metrů.

Většina zaměstnanců a inženýrů sem zamíří z domácí centrály Toyoty, očekává se zhruba 3200 pracovních míst, jejichž počet postupně naroste o další stovky lidí. Pozoruhodné je, že půjde o první testovací dráhu automobilky v Japonsku od výstavby zkušebního centra na ostrově Hokkaido v roce 1984.

Není žádným tajemstvím, že tu Toyota hodlá testovat hlavně auta s alternativním pohonem, na kterých si v posledních letech zakládá. Trať v Hokkaido nezanikne, společnost ji chce i nadále využívat hlavně pro testování v chladných podmínkách.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
24. 2. 2018 23:04
Re: Také niečo
A prečo by sa o to mal niekto pokúšať?
Avatar - 125S
24. 2. 2018 17:51
Re: Také niečo
To asi ne. Ale tady jde o testovací dráhu, která bude mít kopii těch nejdůležitějších pasáží pro testování aut. Něco podobného postavila Honda tuším cc. před 20 lety.
Avatar - speedfred
24. 2. 2018 10:57
Také niečo
ako NS sa už nepodarí postaviť nikdy nikomu. howk!