Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

USA: BMW a Mercedes svolávají kvůli závadám

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Svolávací akce se týkají i německých automobilek, které si zakládají na své prestiži. Za mořem volají do značkových servisů BMW i Mercedes.

Bavorský výrobce zjistil, že u některých SUV řady X5 s turbodiesely modelového roku 2012 a také u nejnovějších X5 a X6 uniká kapalina z posilovače řízení. Povrch částí hřebenového řízení byl totiž špatně opracován. Pokud se tekutina dostane do kontaktu s rozžhaveným výfukovým potrubím, což rozhodně není vyloučeno, vede nedbalost výrobce tohoto dílu k požáru vozu. A o ten rozhodně nestojí nikdo.

Nepříjemné trable ovlivňující nejen bezpečnost, ale i zdraví a dokonce život, se týkají celkem 2.642 aut. Není tedy divu, že postižení američtí majitelé zamíří se svými nemocnými miláčky do servisů již v červenci.

Mercedes-Benz pro změnu uvědomil vlastníky kombi třídy E předcházející generace W211 o tom, že jim může selhat spojovací tyč zadního zavěšení, která se stará o jeho vyrovnávání při větším zatížení. Pokud se tak stane, závada má pochopitelně značný vliv na ovladatelnost vozu a riziko případné nehody se razantně zvyšuje. Problém se týká celkem 3.613 kusů modelu E350 4Matic, tedy s pohonem všech kol. Byly vyrobeny mezi 1. červencem 2006 a 30. dubnem 2009.

Automobilka s emblémem trojcípé hvězdy sdělila Národnímu úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), že klienty, kteří tyto automobily vlastní, začne svolávat do značkových opraven v srpnu. Po kontrole bude případná poškozená tyč vyměněna, pochopitelně zdarma.

NHTSA bdí nad bezpečností amerických řidičů a jejich spolujezdců s mnohem větší pečlivostí než podobné evropské instituce. Proto jsou také svolávačky v Americe mnohem častější. BMW X5 a X6 se ale vyrábí výhradně v USA a odtud směřuje i na starý kontinent. Uvidíme, jestli se bude podobná svolávací akce konat i u nás.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Ada je zase tady
22. 6. 2012 07:35
A teď si představte
že by se v USA prodávaly rendlíky a Dacie... >:-[]
22. 6. 2012 06:47
Re: spojovací tyč zadního zavěšení
Proč hned tak zhurta? "spojovací tyč zadního zavěšení, která se stará o jeho vyrovnávání při větším zatížení" bude spíš tyčka od nivó - hydraulické zvedání zadku podle zatížení měla už W124 ;-)
21. 6. 2012 18:22
spojovací tyč zadního zavěšení
... předpokládám že to má bejt řeč asi o stabilizátoru... Kdo tomu dal tak blbej název? Někdo z redakce, nebo to bylo už v tiskovce? Hlavně aby to zapůsobilo ;)