Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Praze přibudou parkovací zóny skoro za miliardu korun

Jan Mička
Diskuze (7)
Kvůli novým parkovacím zónám vypsala Praha dvě výběrová řízení. O vítězích by mělo být jasno do konce února.

První ze zakázek se týká vytvoření systému parkovacích zón, dohledového centra, instalace 1090 parkovacích automatů, a to včetně dopravního značení, údržby a správy do roku 2020. To ale neznamená, že v Praze přibude skoro jedenáct set nových stání. Zakázka totiž počítá také s nahrazením některých stávajících automatů, které jsou již na pokraji životnosti. Odhadovaná cena přesahuje 893 milionů korun.

Informace získala ČTK od náměstka primátorky Krnáčové Petra Dolínka. Podle něj se podařilo ceny zakázek snížit, což se týká především druhé z nich, za původních 46,5 milionu korun. Suma se prý nakonec bude nižší až o 25 %. Za výslednou částku chce město vybudovat středisko pro správu virtuálních hodin, které obstará provoz mobilních aplikací a evidenci dat z parkovacích automatů.

Dolínek dále vysvětlil, že chce město co nejvíce podpořit platbu parkovného prostřednictvím mobilních aplikací. Ještě před tím ale prý ale nutné rozhodnout, jak bude celý systém fungovat, přičemž se předběžně hovoří o dvou variantách. Podle první budou moci obyvatelé určité městské části parkovat kdekoliv na jejím území, druhá nabídne pouze stání v okolí bydliště.

Jasno prý zatím není ani v tom, zda je skutečně potřeba tolik parkovacích automatů. Návrh se navíc neobešel bez protinázorů Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a Starostové), která navrhuje použít stejný systém, jako je například ve Vídni. Tam se smí parkovat takřka kdekoliv, ovšem s rozdílem ceny a doby povoleného stání. Platba by probíhala prostřednictvím mobilních telefonů či lístků, které pořídíte například v novinových stáncích.

Jan Mička
Diskuze (7)
5. 2. 2015 07:43
Re: miliarda!
Ale nakonec si zvykneš ;-)
Avatar - rokyta.p
5. 2. 2015 00:45
cena za 1 parkovací boxik?
Nevidím napsáno celková částa vs počet parkovacích míst. To by mě totiž zajímalo, na kolik vyjde jedno to parkovací místo. Beztak víc, než bude cena většiny aut, co v něm budou parkovat. Hlavně že se nakoupí mraky těch slušně řečeno zlodějských automatů.
Avatar - beibej
4. 2. 2015 23:25
miliarda!
a kolik nových míst vznikne? Nejvíc peněz půjde do automatů a barvy na zemi co? :no:
nejsem zvyklej za parkování platit a zvykat si nechci!
Avatar - Jenik3
4. 2. 2015 20:36
Re: ko
garaz je velika vyhoda, o tom zadna
Avatar - Kolouš
4. 2. 2015 17:09
Re: ko
A člověk Tvého ražení by zase neměl mít volební právo.
Nebo alespoň přístup k webu.