Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V příštím roce proběhne sčítání aut, vyjde na 57 milionů korun

Jan Mička
Diskuze (4)
Nové sčítání aut nebude tak megalomanskou akcí jako posledně. Také díky tomu bude stát téměř o polovinu méně.

Zatím poslední sčítání aut v Česku probíhalo v roce 2010 a stát za něj zaplatil 111 milionů korun. Zakázku tehdy vyhrálo sdružení CEDIVAMP složené z Centra dopravního výzkumu a společností EDIP, VARS BRNO a MANPOWER. Ředitelství silnic a dálnic jako zadavatel vytvořilo speciální internetové stránky pro prezentaci výsledků a vznikly také podrobné mapové podklady. Systém tehdy stál na údajích z automatických detektorů dopravy a ručních průzkumů pomocí variací intenzity dopravy.

Nové sčítání dopravy, které potrvá od dubna do října příštího roku, vyjde podle Věstníku veřejných zakázek na 57 milionů korun (původní odhadovaná cena byla 100 milionů korun). Nedá se ale očekávat stejná přesnost a obsáhlost výstupu jako před pěti lety. Mluvčí ŘSD sdělila, že se sníží počet sčítaných úseků na silnicích II. třídy a nebudou se vyvíjet nové webové stránky pro ukázku výsledků či mapové podklady. Zakázku, kterou ŘSD vypsalo už v květnu letošního roku, vyhrála společnost IPSOS s.r.o. z Černošic.

Sčítání dopravy vzniká hlavně kvůli plánování nových dopravních staveb. Stejně jako posledně se bude sčítat hlavně ručně, výsledky ale budou doplněny také o data z automatických detektorů dopravy. Měřit se bude celkem 6.080 úseků dálnic, rychlostních silnic a silnic I., II., a III. třídy.

Jan Mička
Diskuze (4)
3. 11. 2015 11:31
V době mobilů?
Auta se budou sčítat ručně? V době mobilů?

Pokud dnes chci zjistit pohyb osob, využívá se signál operátora, tedy kolik bylo příjemců signálu v dané lokalitě. Vždyť to i některé navigační systémy používají k vyhodnocení průjezdností silnic.

Je tak těžké požádat operátory o data, kteří data už dávno mají? Než k tomu najímat firmu a sčítat auta ručně. To jsme tedy technicky postoupili...
Avatar - MGRR
3. 11. 2015 10:06
Já to umím za 1/2 :)
Že to i tak nedostanu... nejsem kamarád.
3. 11. 2015 09:58
Re: proč?
blbost to je, jenže nějak ty prachy státu převést na soukromá konta kamarádů musí
2. 11. 2015 20:48
proč?
Bože, to je blbost