Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Věděli jste, že existuje automobilová Liga mistrů? A Češi jsou v ní letos druzí

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

V loňském roce sbíral český motorsport úspěchy na několika frontách. V celkovém žebříčku světových zemí nás to nakonec vyneslo na krásné druhé místo.

Uplynulý rok byl pro český motorsport, respektive Autoklub ČR velmi úspěšný. Na motokárách vybojoval koncem léta titul mistra světa Patrik Hájek, na tento triumf brzy navázala posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler, která s Fabií R5 vyhrála mistrovství světa v rallye v kategorii WRC2.

Dařilo se také českým autokrosařům Václavu Fejfarovi, Petru Nikodémovi a Jakubovi Novotnému, kteří ze čtyř kategorií ovládli tři. Se soudobými i historickými vozy jsme zaznamenali triumfy na evropské scéně také v závodech do vrchů.

Zisk celé řady pohárů se v ročním zúčtování příjemně promítl do hodnocení národů, které vyhlašuje Mezinárodní federace automobilového sportu FIA. Žebříček je vlastně takovou automobilovou Ligou mistrů a České republice vynesl druhé místo, před námi skončili jen Italové a na pomyslné stupně vítězů nás doprovodili ještě Němci.

A jak takové pořadí vzniká? Za každý zlatý úspěch jsou národu připsány tři body, dva za stříbro a jeden za bronz. Italové za celý loňský rok získali celkem 46 bodů, Česká republika 36 b. a Německo 32 b.. Na dalších místech se umístili Velká Británie, Švédsko, Francie, Belgie, Brazílie, Rusko a desítku nejlepších uzavřelo Lotyšsko.

Z úspěchu má velkou radost i Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. Naší zemi se totiž podařilo vyrovnat konkurenci v podstatně omezenějších podmínkách. „Minulý rok byl pro naše barvy výjimečný, obzvlášť vezmeme-li v úvahu nesrovnatelně nižší prostředky, kterými naši zástupci disponují v porovnání s konkurencí. Tento handicap však umíme nahradit znalostmi, zkušeností a především obrovským odhodláním,“ pochvaluje si Šťovíček.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)