Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velký test nealko piv: Kolik jich můžete vypít a nenadýcháte?

Matouš Jelínek Petr Slováček
Diskuze (22)

Prodeje nealkoholického piva stoupají. Rozhodli jsme se s odbornou porotou prověřit kvalitu zlatavého moku nabízeného českým řidičům.

Téma


Minulý rok oslavila výroba nealkoholického piva na našem území čtyřicetiny. Spojení pivo a auto není tabu už od roku 1975, kdy vznikl nápoj jménem Pito. Obliba tekutého chleba pro automobilisty přitom roste – vždyť v současnosti naleznete na trhu přes čtyři desítky tuzemských produktů a další se k nám dovážejí. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se u nás jen v loňském roce vyrobilo 54 milionu litrů nealka. Jen pro porovnání – proti roku 2000 to představuje bezmála pětinásobný nárůst. Rozhodli jsme se proto oslovit odborníky, kteří by nám pomohli otestovat kvalitu nabídky na trhu.

Půl procenta je v pořádku

Podle legislativy se za nealkoholická piva mohou označovat sladové nápoje s obsahem alkoholu maximálně do půl procenta. „V alkoholu se rozpouštějí některé chuťově aktivní látky,“ vysvětluje Jaromír Fiala z Českého svazu pivovarů a sladoven, proč je i malá část lihu pro výslednou chuť důležitá.

„Jeho obsah je však spíše než chutí dán technologií výroby. Zatím neexistuje postup, který by jej zcela odstranil. I u destilačních metod vždy nějaký alkohol zůstane,“ popisuje Martin Slabý z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (více o výrobě i porotě v boxu vpravo). Nealko tak většinou není zcela bez alkoholu. Nejen v arabských zemích koupíte nápoj tvářící se jako pivo, kde není po lihu ani památky. Jenže chuťově už se hodně vzdaluje našemu pojetí zlatavého moku a liší se i technologie výroby.

Není to pouze obsah etanolu, čím se liší alkoholické a nealkoholické pivo. „Během kvasného procesu vzniká například spousta těkavých a dalších látek spoluvytvářejících typickou chuť,“ vysvětluje Jaromír Fiala, proč nemůže nealko zcela věrně napodobit běžné ležáky.

Patnáct masových

Hospodské spory se většinou točí spíše kolem točeného alkoholického piva.My jsme však pozvali odbornou porotu, abychom zjistili, jak si stojí nealka.

Jak degustace čtrnácti tuzemských a jednoho dovezeného piva dopadla, zjistíte na následující v další kapitole.

Důležité však je, že se celá komise nakonec shodla na zvyšující se kvalitě produktů. „V minulých degustacích jsem narazil i na podstatně slabší vzorky. Dnes nebylo nic vyloženě špatné,“ podělil se s námi Jaromír Fiala ze svazu pivovarů. „Trend toho, co jsme zde pili, byl velice slušný,“ souhlasil s kolegou Aleš Potěšil – sládek nejstaršího pražského pivovaru v břevnovském klášteře. „Také jsem většinou zažil výrazně slabší vzorky. Nevím, jestli to způsobil výběr láhví, protože předtím šlo o vzorky před koncem trvanlivosti, nebo byly opravdu horší,“ popsal po degustaci výzkumník Martin Slabý. Ostatně odborníci se shodli, že u nealkoholických piv více než kde jinde ovlivňuje chuť stáří vzorku a hlavně správné skladování. A to může být u masově vyráběných a prodávaných piv problém. Proto při nákupu jako my hledejte mladší láhve, ať není pití nealkoholického piva zklamáním. Jak říká otřepaná hláška: „Pijme pivo, dokud žijeme, po smrti se nenapijeme.“ Na zdraví!

Pivo + Auto = Pito

Zrod nealko piva v tehdejším Československu byl úzce spojený s rozvojem automobilismu. Aut na silnicích v sedmdesátých letech přibývalo a mezi řidiči byl stále větší hlad, tedy přesněji žízeň, po pivu bez alkoholu. Jako první se roku 1975 v regálech samoobsluh objevil produkt pivovaru Most jménem Pito. Jeho název vycházel ze záměru, pro který byl nápoj vyroben: „PIvo a auTO“. S vařením nealkoholického piva se začaly přidávat další pivovary až v 80. letech. I když spotřeba nealko piva rostla, jeho podíl na pivním trhu byl zanedbatelný.

Změny přišly s rokem 1989. Nabídka nealkoholických piv se výrazně rozšířila a se změnou životního stylu začala přicházet i větší poptávka. Například v roce 1992 byl v nošovickém pivovaru uvařen první mok Birell, který v roce 2009 ovládal přes 60 procent trhu

Jak se vaří nealko pivo

1. Receptury omezující tvorbu alkoholu

Při tomto způsobu vaření probíhá kvašení při nízkých teplotách, nebo je pivo smícháno s nezkvašenou sladinou či mladinou. Používá se i oddělené zakvašení dvou mladin různých koncentrací a následné smíchání podílů mladého piva z obou várek. Výhodou je rychlý proces vaření a nízké náklady. Nevýhodou může být silná mladinová příchuť nevyzrálého piva. V Česku receptury omezující tvorbu alkoholu používá většina pivovarů.

2. Postupy odstraňující alkohol z běžného piva

Alkohol se z klasického piva odebírá pomocí fyzikálně-chemických procesů – například destilací, osmózou, dialýzou, extrakcí fluidním oxidem uhličitým či frakční krystalizací. Výhodou je, že nealko pivo neztrácí látky obsažené v klasickém pivu. Nevýhodou pak, že náročné fyzikální procesy mohou ovlivnit výslednou chuť. Náklady jsou ve srovnání s předchozí metodou o dost vyšší. I proto se v Česku příliš nepoužívá.

3. Užití speciálních kvasinek

Nealko pivo prochází stejným varným procesem jako klasické pivo. Speciální kvasinky jsou citlivé na alkohol a při jeho vzniku kvašení ukončí. Proces vaření je tak úplný. Výhodu představuje plná chuť velmi blízká klasickému pivu. Nevýhodu pak náročná péče o kvasinky i složitý proces jejich získání. V Česku tuto metodu používá například Birell.

Test: Nealko pivo


Porota o sobě

Ing. Jaromír Fiala Ph.D.

„Prý jsem byl nejhodnější z degustační komise. Alespoň mi to čtyři zbývající kolegové předhazovali. Pivovarskému oboru se věnuji téměř třicet let od studií na SPŠPT Podskalská. Nyní působím ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském jako výzkumný pracovník. Jako odborný asistent také už více než deset let pracuji pro Český svaz pivovarů a sladoven. Současně se věnuji pedagogice na VŠCHT Praha a střední odborné škole v Říčanech. Můj vztah k pivu je velmi kladný – ostatně pivovarský obor považuji za jednu velkou rodinu.“

Tereza Chloupková

„Byla jsem tu logicky kvůli ženskému pohledu na věc. Ukázali na mě ale prstem i proto, že studuji na Akademii žurnalistiky, která se Světem motorů poslední dobou často spolupracuje. Coby instruktorka fitness alkohol moc často nepiji, občas si dám skleničku bílého vína. Teď v létě – na grilovačce nebo na letní zahrádce v restauraci – ale dávám přednost pivu. Spíš sladšímu, což bylo znát i v mém hodnocení. Třeba na rozdíl od Davida.“

Ing. Martin Slabý

„Můj vztah k pivu je vysloveně kladný. Pivovarnictví se včetně studií věnuji od roku 1998. V současnosti řídím technologické oddělení ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Zabývám se implementací nových výrobků pro pivovary, ale i jejich audity. V ústavu působím od roku 2004, mám za sebou však i práci v pivovarech Nymburk a Kácov.“

Mgr. David Šprincl

„Tereza to už naznačila. Ač rodilý Jihočech, který vyrostl na Regentu, Budvaru a dalších sladších pivech, jsou mým současným favoritem hořké kousky. Dávám hodně i na příběhy s pivy spojenými: proto mám tak rád produkty malých pivovarů, ale i dobře pojaté a ryze hořké vyprávěnky – bohudík! Protože nebydlím v Praze a prakticky denně dojíždím autem, spousta mých večerních akcí končí u nealkoholických piv. I tenhle test mi ukázal, že jejich kvalita jde v Česku nahoru, z toho mám vážně radost. Kolikrát se z nich umím na večerech s dobrou hudbou a náladou kolem i „opít“.

Ing. Aleš Potěšil

„V pivovarnictví se pohybuji téměř deset let. Mám za sebou studium na ústavu biotechnologie VŠCHT Praha a dále praxi v pivovarech Staropramen, Pivovarském domě, ale i skotském Inveralmond Brewery. V současnosti jsem sládkem Břevnovského klášterního pivovaru. Posledních pět let vařím pivo středověkým způsobem – podle receptury z roku 1585 na historickém náčiní i v dobových kostýmech.“

1. Argus Nealko

Cena: 7,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 28. 12. 2016

Zakoupeno: Lidl, Praha, Tupolevova, 19. 7.

Celkové hodnocení: „Příjemně hořké, osvěžující, dobře pitelné, byť lehce oxidační,“ tak zněly nejčastější poznámky k našemu překvapivému vítězi. Pivo Argus je privátní značkou českého řetězce Lidl. Pokud se ptáte, co znamená nápis Brewed in the Czech republic, vězte, že jej vaří Pivovar Protivín.

Výsledná známka: 1,06

2. Bernard Free

Cena: 13,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 4. 11. 2016

Zakoupeno: Kaufland, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Bernard s čistou hlavou zaujal degustátory nadprůměrnou hořkostí i řízem. „Pro někoho to může být až příliš, celkově je ale pivo osvěžující. A třeba k jídlům jako vepřo-knedlo-zelo bude úplně ideální,“ objevil se výstižný popis v jednom z hodnotících protokolů.

Výsledná známka: 1,25

3. Birell zelený ječmen

Cena: 13,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 23. 10. 2016

Zakoupeno: Tesco, Praha, Letňany, 19. 7.

Celkové hodnocení: Novinka od Plzeňského Prazdroje mile překvapila. Zaujala sladovou, dobře chmelenou vůní a dobrou pitelností. „Po chvíli byla chuť mírně trpká, ale někoho to může nabádat k dalšímu napití,“ zněl jeden z komentářů.

Výsledná známka: 1,30

4. Bakalář nealkoholický za studena chmelený

Cena: 12,50 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 10. 11. 2016

Zakoupeno: Kaufl and, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Produkt rakovnického pivovaru nás zaujal chmelením zastudena. Intenzivní mladinovou vůni doplnila vyvážená sladká a hořká chuť. Škoda určité zatuchlosti, jinak by to podle hodnotitelů možná dopadlo ještě lépe.

Výsledná známka: 1,55

5. Zlatopramen N-A

Cena: 12,50 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 10/2016

Zakoupeno: Kaufl and, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: „Osvěžující pivo s ovocnými tóny,“ čteme v jednom z protokolů. Méně už se na produktu Krušovického pivovaru líbila sladší medová až zatuchlá vůně a také celkově spíše méně výrazná chuť.

Výsledná známka: 1,65

6. Platan Nealko

Cena: 8,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 18. 12. 2016

Zakoupeno: Kaufl and, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Platan oslovil sladkou až medovou vůní i chutí – možná to mělo na svědomí doslazování sacharinem. Hodnotitelé pivo považují za lehce nakyslé a osvěžující. Chyběla však plnější chuť. „Ale pro osvěžení třeba místo limonády, proč ne,“ dočetli jsme se.

Výsledná známka: 1,69

7. Ambrosius Free

Cena: 6,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 9. 10. 2016

Zakoupeno: Kaufl and, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Pod značkou Ambrosius se skrývá produkce Pivovaru Holba pro Kaufland. Celkově byl vzorek spíše sladší, čemuž by napovídal i glukózo-fruktózový sirup ve složení. Vadily ale kovové tóny a také celkově slabší plnost.

Výsledná známka: 1,81

8. Stella Artois N.A

Cena: 16,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 28. 2. 2017

Zakoupeno: Kaufland, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Nejdražší testované nealko, které se na etiketě chlubilo belgickým původem, bylo vyrobeno v Maďarsku. Ve složení nás zaujalo použití kukuřice a kyseliny citronové. Chuťově ale v žádné oblasti vysloveně nepropadlo – snad s výjimkou přehnané sladkosti.

Výsledná známka: 1,9

9. Zubr Free

Cena: 9,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 29. 12. 2016

Zakoupeno: Tesco, Praha, Letňany, 19. 7.

Celkové hodnocení: Zubr je silně mladinový s výraznou obilnou chutí i vůní. „Po spolknutí zůstává na jazyku lehce nakyslá kovová chuť. Celkově není příliš výrazný,“ dozvěděli jsme se od jednoho z hodnotitelů. Ostatní názor bodováním potvrdili.

Výsledná známka: 2,06

10. Budvar B:Free

Cena: 12,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 27. 11. 2016

Zakoupeno: Kaufland, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: „Buď volný,“ hlásá název produktu národního pivovaru. Sládci to u něj možná až přehnali s řízem, v jiných kategoriích ale příliš nezabodoval. Zaujal bylinnou vůní a také byl výrazně sycený.

Výsledná známka: 2,10

11. Lobkowicz nealkoholický Premium

Cena: 12,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 5. 12. 2016

Zakoupeno: Kaufland, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Slabě mladinová, lehce chmelová, lehce zatuchlá vůně a trpčí chuť. „Relativně vysoká hořkost to částečně srovná, vůně ale výsledek sráží,“ shodli se degustátoři. Výrobek přitom vzniká spolu s Platanem ve stejném pivovaru jako vítěz.

Výsledná známka: 2,31

12. Birell světlý

Cena: 13,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 24. 11. 2016

Zakoupeno: Albert, Praha, U Průhonu, 19. 7.

Celkové hodnocení: Vůně je lehce nakyslá a zatuchlá mladinová, chuťově v birellu degustátory zaujaly ovocné tóny připomínající ananas a jablka. Celkově ani mírně silnější říz a hořkost nestačily na lepší hodnocení než lepší trojku.

Výsledná známka: 2,80

13. Pito nealkoholické pivo

Cena: 9,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 28. 10. 2016

Zakoupeno: Kaufland, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Pivo, které kdysi definovalo celou kategorii, je velmi sladké až medové (možná za to může přidaný sacharin) s intenzivní obilnou chutí. Jeden z hodnotitelů jej dokonce označil jako tlamolep. „Sladké přebije vše, je skoro jako radler,“ napsal další.

Výsledná známka: 3,00

14. Staropramen nealko

Cena: 9,90 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 20. 12. 2016

Zakoupeno: Kaufland, Praha, Voctářova, 19. 7.

Celkové hodnocení: Mladinová až kovová vůně s prvky zatuchliny nezaujala. Lepší to nebylo ani s chutí. Pivo sice mělo silný říz, jinak ale bylo slabší. „Trpké, nakyslé až svíravé. Celkově rozhádané,“ dočetli jsme se.

Výsledná známka: 3,05

15. Svijanský vozka

Cena: 10,50 Kč

Datum trvanlivosti vzorku: 17. 12. 2016

Zakoupeno: Tesco, Praha, Letňany, 19. 7.

Celkové hodnocení: Jediný vzorek, který u degustátorů vysloveně propadl– ostatně hodnocení 3-4 není nic moc. Zatuchlá vůně, chuť a „svíravě trpké doznívání s nevýraznými tóny mladiny“ u našich hodnotitelů neuspěly.

Výsledná známka: 3,40

Po čem (ne)nadýcháte?


Kolik smíte nealko piv?

Na etiketě typického nealko piva se dozvíte, že obsahuje až půl procenta alkoholu – tedy asi osminu toho, co běžná desítka. Jasně že po jednom si opilost nepřivodíte. Jenže co když jich v rychlém sledu vypijete víc za sebou? Vždyť na koncertě neboi při horkém letním obědě to není nic neobvyklého.

Takovou neznámou jsme nemohli nechat bez odpovědi, ostatně také se nás na to ptáte. Úkol proto zní jasně: během 60 minut vypít pět nealko piv a otestovat hladinu alkoholu v dechu stejně jako policejní hlídka při silniční kontrole.

Měřidlo je základ!

Zatímco v testu nealko piv krouží kolegové mlsně kolem redakční lednice, do úkolu zaplnit si žaludek 2,5 l tekutiny za hodinu se nikdo zrovna nehrne. Trapné posměšky nás ale nemohou odradit od výkonu.

K testu přijíždí ještě Martin Kundrum ze společnosti Dräger a přiváží s sebou alkotestery. Stejné používá Policie České republiky. Cena jednoho přístroje činí 43.000 Kč bez daně a je tak přesný, že nemáme důvod mu nevěřit. „Dokonce má samostatnou vdechovací komoru s nezávislým topením. Obvykle totiž platí, že při nižších teplotách se do jednoho promile musí počítat s odchylkou plus minus pět procent, což

tady řešit nemusíme,“ ukazuje nám Martin Kundrum společně s ověřovací samolepkou. Vydává ji metrologické pracoviště na jeden rok, přezkoušení trvá týden a stojí s daní skoro tři tisíce. Mimochodem nedávno se na české zastoupení výrobce alkotesterů obrátil čerstvý majitel přístroje, který pořídil sedmnáct let používaný na internetové aukci a chtěl ověřit jeho funkčnost. K údivu všech fungoval i tak starý profesionální alkotester bezchybně. Právě v tom je rozdíl proti většině levných za pár stokorun či jednotek tisíc, které zničí i jednorázové vdechnutí vysoké koncentrace alkoholu. Pokud takto přetížíte jejich polovodičový senzor, ani kalibrace už jim nepomůže. Profesionální elektrochemický senzor se přitom prakticky zničit nedá.

Nevíme, s jakou hladinou alkoholu dnes můžeme po vypití pěti nealko piv počítat, proto jsme rovnou levné alkotestery zavrhli a jdeme na věc…

Nebyli jsme první

Náš orientační test prokázal, že ani extrémních pět nealko piv během jediné hodiny se neprojeví. Možná se ptáte, jak by dopadla křehká žena místo redaktora s poctivým metráčkem hmotnosti. Nejspíš stejně. Prokázal to totiž už test, který vykonali sami pivaři v 70. letech, když uváděli na trh první československá nealko piva.

Vybrali tehdy dvě skupiny osob. V první byly tři ženy od 58 do 65 kg a sedm mužů od 67 do 85 kg ve věku 25 až 55 let. Složení druhé skupiny bylo zhruba stejné s tím, že muži vážili až 100 kg. Rozdíl byl v rychlosti konzumace tak, aby se prokázaly veškeré možné vlivy. Doba se přitom pohybovala od 30 minut do dvou hodin a maximální vypité množství dosahovalo čtyř piv.

Výsledek krevních zkoušek byl už tehdy příznivý – ani jeden z mužů neměl v krvi miligram alkoholu, z žen jen jediná vykázala nepodstatnou fyziologickou hladinu 0,02 ‰. Už tehdy vědci upozornili na to, že při bezprostřední dechové kontrole se ukáže pozitivní výslede vinou těkavého alkoholu v nápoji. Ale protože je ho tam jen mizivé množství do 0,5 procenta, stačilo pět minut a trubičky neukázaly nic. Jenže tehdy užívané policejní detekční trubičky měly dolní hranici citlivosti 0,3 promile.

Stejně jsme dopadli nyní i my s mnohem přesnějšími detekčními přístroji. V první minutě nadýcháte, ale pak nic. Vyprchá dříve, než vůbec policista při silniční kontrole pozdraví a prohlédne si doklady. „Pro zjištění skutečné hodnoty se doporučuje vyčkat patnáct minut od poslední konzumace,“ vysvětluje nám Martin Kundrum s tím, že jsme naměřili jen takzvaná rezidua v ústech.

Pokud policie zjistí pozitivní hodnotu, také počká deset minut a až potom zkoušku opakuje. A co dělat během té chvilky, jestliže nemáte čisté svědomí a chcete odbourávání aspoň trochu uspíšit? Nepít, nejíst, nekouřit! Plnost žaludku totiž vstřebávání alkoholu zpomaluje a kofein také.

Po čem nadýcháte

Rumové pralinky

V případě bonbonů s alkoholovou náplní vůbec nepochybujeme o pozitivní dechové zkoušce. Zajímavostí je, že výrobce na obalu hovoří o rumové tresti alias příchuti, a nikde neuvádí ve složení líh. Stačí přitom sníst dva bonbony s náplní a výsledek se okamžitě dostavuje. Stačí ale počkat čtyři minuty a alkotester hlásí nulu. Zkoušku ještě jednou opakujeme pro ověření s úplně stejným výsledkem.

Alkohol bezprostředně po 2 bonbonech/ po 4 minutách: 0,25/0,00 ‰

Margot

Tyčinka s kokosovou příchutí přiznává alkohol i na zadní straně obalu. Jen chvilku trvá, než se prokoušete všemi jejími složkami. Výsledek se však dostavuje už po pár soustech a měříme skoro stejně jako u rumových kuliček a už po jediné minutě mizí. Alkohol by se projevil teprve po spořádání velkého množství kousků, což si nedovedeme vzhledem k sytosti tyčinky představit.

Alkohol bezprostředně po konzumaci/po 1 minutě: 0,24/0,00 ‰

Mila

Od slovenských kolegů jsme se dozvěděli tip na tam vyráběnou oplatku s mléčnou krémovou náplní. Po prostudování složení jsme také v polovině třetího řádku našli líh. Chutově bychom ho přitom ani nehádali. Výsledek nás ale doslova šokoval! Hodnota 0,35 promile je zatím nejvyšší naměřená, po dvou minutách klesá na fyziologickou hodnotu 0,07 a po dalších dvou na nulu. Zkoušku opakujeme ještě jednou na druhém dobrovolníkovi, který do sebe na povel neochotně nasouká celou oplatku. Výsledek: 0,30 promile a po dvou minutách 0,09. Po následujích dvou i u něj padá hodnota na nulu.

Alkohol bezprostředně po konzumaci/po 2 minutách/po 4 minutách: 0,35/0,07/0,00 ‰

V čem jsme alkohol nenašli

Fidorka

Mezi tipy na pochutinu, po které lze nadýchat, byla i oplatka Fidorka. Nám se ale nepotvrdila. Možná je to kachna, možná jsme sáhli po špatné příchuti, kterou jsme v obchodě sehnali.

Sójový suk

Rumové aroma v sojovém suku má podle „osvědčených rad“ dobře posloužit coby výmluva na alkohol za volantem. Podle našich zkušeností ovšem v žádné pochutině není alkoholu tolik, aby se na něj dalo vymluvit. Kromě toho konzumace sójového suku žádný alkohol v dechu neprokázala.

Výzva přijata

13.00
Zapínám stopky a otevírám láhev. První pivo je na žízeň a během jedné dvou minut mizí v útrobách. Bezprostředně po vypití dýchám do alkotesteru a displej hlásí 0,12 promile. Jenže stačí počkat minutu a na obrazovce svítí nula. První hodnota ukázala jen zbytek nápoje v ústní dutině. Ověřovací zkouška prokázala, že žádný alkohol do krve/dechu nepřešel.

13.15
Druhé pivo mi definitivně zahnalo žízeň a na displeji svítí po chvilce zase nula.

13.30
Držím se časového plánu a třetí pivo přesně na povel zasyčí. Uf, přichází pocit plného žaludku, další nápoj bych s radostí odmítl. Jenže přece z úkolu neuteču. První dýchání ukáže 0,16 promile, po pár minutách zase nulu. V tuto chvíli už by se přitom alkohol z prvního piva měl projevit v měření.

13.52
Konzumace čtvrtého kousku už si vyžádala delší časovou prodlevu. Zkušení pivaři prominou. Displej ukazuje 0,12 promile, po minutě nulu.

14.00
Zkonzumoval jsem i pátý kousek, ale už opravdu nerad. A výsledek? Nula!

14.25
Naposledy dýchám, zda skutečně nějaký alkohol nezjistíme. Místo toho vidíme opět jen nulu

Zobrazit celý článek
Matouš Jelínek Petr Slováček
Diskuze (22)
2. 1. 2024 19:50
Re: Forman
je to sice 10 let stará zpráva...ale Forman už tehdá obsahoval 0,5 prom.alkoholu ..jako každé druhé nealko..
24. 10. 2016 03:03
zejo
Jo, jo.
Tady to máš všechno jasně vysvětleno:
[odkaz]
22. 10. 2016 14:47
servis
mas pravdu, dlouho uz hledam dobry servis, ale jsem nic takoveho nenasel. muzu te poprosit odkaz? hledal jsem spyshop 24 na google, ale nevim ktery to je.
16. 10. 2016 22:09
alkoholtester
No ale s alkoholtestery třeba si davat pozor a vždycky mít dobrý servis kalibrace. Třeba já využivám na spyshop24.cz
16. 10. 2016 21:26
nesmysl
proč vůbec existujou taková nealkoholická piva
když někdo nechce být opilej tak at' pije čaj
dokonce když řidím dám si 1/2 pivka, čekám nějakou dobu a si kontolouju alkoholtesterem jestli už můžu jet....