Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Audi, které samo zajede na parkoviště a zaparkuje

David Bureš
Diskuze (49)
Audi chce usnadnit řidičům parkování, vyvíjí systém, který nejenže vůz automaticky zaparkuje, ale také s autem na parkoviště dojede, aniž by šofér musel být uvnitř.

Aktivní parkovací asistenty jsou už dostupné pro mnohé automobily. Audi ale kráčí směrem k automaticky řízeným vozům a představuje systém, který umí dojet s autem na parkoviště a zde zaparkovat.

Tento systém automobilka se čtyřmi kruhy ve znaku nazývá Piloted Parking. Jeho výhodou je to, že motoristům výrazně usnadní parkování a navíc jim ušetří spoustu času.

Systém spolupracuje s chytrým telefonem. Řidič pomocí něj zaúkoluje automobil, aby sám zaparkoval. Šofér mezitím klidně vystoupí z vozu a může jít třeba nakoupit. Auto za něj automaticky dojede na parkoviště, vyhledá volné parkovací místo a zaparkuje. Jakmile řidič bude chtít odjet, svůj vůz si opět „zavolá“ pomocí smartphonu.

Auto rozezná svoji pozici díky parkovacím senzorům. Pro fungování systému je však třeba centrální kontrolní jednotka garáže. S tou systém komunikuje pomocí WLAN připojení. Díky nutnosti takové kontrolní jednotky je jasné, že Piloted Parking v sériových vozech je hudbou vzdálenější budoucnosti. Audi nicméně tvrdí, že by se systém mohl objevit v nabízených modelech během příštího desetiletí.

Funkci Piloted Parking automobilka názorně předvedla na letošním veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, systémem byl vybaven model A7 Sportback. Z veletrhu CES pochází i přiložené video.

David Bureš
Diskuze (49)
14. 1. 2013 12:01
Re: Re:
Takhle to řeknu. Občas si pronajímám auto s řidičem a asi dva roky si pohrávám s myšlenkou řidiče zaměstnat, takže s takovýmhle systémem vůbec nemám problém. Tak jako tak bych neřídil, to je ostatně cíl. Předpoklad samozřejmě je, že musí fungovat. Dnes jsou z organického materiálu a musíš jim platit mzdu, zítra to může být hromádka mikročipů.
Avatar - Stejsn
14. 1. 2013 11:03
To uměla už Lada Niva
v roce 1984.
14. 1. 2013 07:54
Re: Re:
Nemusí ti tam nikto zaparkovať, pokiaľ to bude nejak zabezpečené. Ja som tým chcel len povedať, že parkovacie systémy nie sú blbosť, ale autopilot na parkovanie v aute je blbosť.
14. 1. 2013 07:21
BMW
velice podobný koncept mělo BMW asi před 6ti lety... asi se to nechytlo..... je to blbost
13. 1. 2013 22:10
Re: Kravina.
To cidlo muze byt obycejna kamera ktera muze snimat hned nekolik parkovacich mist.Dle me by to mohlo fungovat ze zacatku takto (autonom+lide) Auto jede do parkoviste na gps vi ze tam tento system je. system mu vybere na zacatku vhodna mista kde by mohl zaparkovat (dle kamer). Pokud se autu nedari zaparkovat na poprve zkusi x dalsich mist (podle "nastaveni") Kdyz zadne nevyjde mohou byt vytvorena speciani mista ke stani (na poctu nesejde) kde by auto nemelo mit zadny problem. Pokud se postupne tato mista zaplni pri vjezdu ti to napise ze je doporuceno parkovani rucne (samozrejme system hodnoti zaznam kamer) a muzes si sam prohlednou ona mista ze zaznamu na palubnim pc kde by se dalo parkovat rucne. Pokud je plno maji vsichni stopku. Pokud by to meli vsechna auta pak spousta problemu odpadne
Nemuselo by to byt ani nejak extremne drahe

Vlastnit lego ntx a umet kodovat klidne bych si neco takoveho zkusil napsat