Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Hyundai i20 WRC se radostně vrhá do bláta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (47)
Jihokorejská automobilka se v příštím roce hodlá vrátit do nejvyšší třídy mezinárodních soutěží s novým speciálem i20 WRC, jehož schopnosti má mírně poodhalit krátké video.

Hyundai představilo svou novou zbraň pro WRC odvozenou od modelu i20na autosalonu v Paříži. Časy sportovních vozů mířících na starty soutěží jsou již minulostí a základem pro závodní speciály jsou běžné hatchbacky, které mnohem lepé přispějí ke zviditelnění značky a mají i svůj podíl na zvýšení prodejů sériových modelů.

K novému závodnímu speciálu značky Hyundai prozatím nejsou zveřejněny žádné bližší specifikace, ale vzhledem k tomu, že míří do třídy WRC, je téměř jisté, že bude mít pod kapotou přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru s výkonem 221 kW (300 k), pohon všech kol a minimální hmotnost 1,2 tuny.

Automobilka Hyundai opustila WRC před téměř deseti lety. Její poslední soutěžní speciál pro tuto třídu představoval model Accent WRC. Tomu se příliš nedařilo a nevybojoval ani jediné vítězství.

V příštím roce se speciál i20 WRC značky Hyundai bude muset postavit konkurentům z řadou zkušeností, jimiž budou Citroën DS3 WRC, Ford Fiesta WRC a Mini John Cooper Works WRC. Nováčkem sezóny 2013 se vedle jihokorejské automobilky stane i Volkswagen s Polem WRC.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (47)
9. 10. 2012 10:52
Re: Z cisteho rozmaru
Nejde mi to do hlavy, napr VW sa stal europskou jednickou aj bez WRC, F1, WTCC,... kdezto napr Seatu ani WTCC nepomohla. Toyota sa stala svetovou jednickou aj bez sutazi a F1 bol skor krok vedla. VW je mozno uz su v situacii, ze kazde dalsie percento k svetovemu prvenstvu v predaji ich bude stat nasobne viac, nez napr percento navysenia u H/Kia a budu musiet ist do minoritnych projektov, lebo vsetko ostatne uz maju vykryte.
9. 10. 2012 09:38
Re: Z cisteho rozmaru
1.) marketing - pozicia znacky, pozicia modelu (plati to na dost ludi, aby sa to oplatilo)
2.) technicky vovoj - viac ako o motory, ide o podvozky
8. 10. 2012 19:40
Re: Jo Accent WRC
Ke kladivu potřebuješ tak schopné ruce které chyběly ve světě i Škodovce pokud za volant Fabie neusedl Colin který v autsralii proháněl špičku. S Accenty taky nejzdil nikdo kloudný. Jezdci jako Schwarz který o potenciálu auta dokázal max. tak tlachat podělal co mohl.
8. 10. 2012 19:35
No uvidíme
přeji Hyundai hodně štěstí v MS v Rally. Jen nevím jestli po neslavném pokuse s Accentem se po desetilaté pauze v Rally dá něco kloudného dokázat. Leda že by tajně spolupracovali s někým kdo má bohaté zkušenosti. Což se taky jeví jako nejpravděpodobnější po ohlášení návratu do nejvyšší třídy nechtějí li si udělat celosvětovou ostudu. Pak by to ještě chtělo kvalitní jezdce se zkušenostmi kteří teď nejsou tak nějak k mání ;-\
8. 10. 2012 19:24
Re: Z cisteho rozmaru
Myslím že kdyby udělali třídu WRC ve stylu nových speciálu R5 bylo by to ještě nabitější. WRC byli, jsou a budou drahé.