Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Beetle: 2,0 TDI zatím jen pro USA

David Bureš
Diskuze (1)
VW Beetle s dvoulitrovým turbodieselem se v USA začne prodávat letos v létě.

Volkswagen tento rok začne prodávat model Beetle se vznětovým motorem. Tato varianta se však nezačne jako první prodávat v Evropě, kde jsou turbodiesely v oblibě, nýbrž ve Spojených státech amerických. Německé automobilky se už dlouhodobě snaží americké zákazníky nalákat na toto palivo.

Důkazem, že se i Volkswagen snaží ve Spojených státech vyvolat zájem o dieselové motory, je fakt, že se nový Beetle s 2,0 TDI světu poprvé oficiálně ukáže na autosalonu v Chicagu. Tato motorová varianta se navíc v USA začne prodávat dříve než v Evropě.

Turbodiesel v Beetlu nabídne výkon 103 kW a maximální točivý moment 320 Nm. Motor bude spolupracovat se šestistupňovým manuálem, nebo se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. V americkém dálničním cyklu Beetle s 2,0 TDI průměrně spotřebuje 6,0 litrů paliva na 100 km.

Oproti benzinovým verzím se dieselový Beetle liší logy TDI, 17palcovými hliníkovými koly a novou chromovanou linkou na dveřích. Uvnitř se na vrcholu palubní desky nově objevují stopky a dvojice ukazatelů, která řidiče informuje o tlaku oleje a plnicím tlaku turbodmychadla.

Zadní nápravu tvoří tak jako u základní varianty vlečná ramena spojená torzní příčkou. Verze Turbo poháněná 2,0 TSI totiž používá zadní zavěšení multi-link. Z provedení Turbo však pochází elektrický posilovač řízení. Beetle s 2,5litrovým pětiválcem používá hydraulický posilovač.

Americké ceny automobilu budou oficiálně zveřejněny krátce před zahájením prodeje v létě 2012. Američtí zákazníci budou moci vybírat ze tří stupňů výbavy. Základem je verze TDI s elektrickým stahováním oken, tempomatem, koženým věncem volantu, Bluetooth, bezklíčovým vstupem nebo rádiem s CD přehrávačem, osmi reproduktory a ovládáním na volantu.

Vyšší stupeň výbavy přidá panoramatickou střechu a lepší rádio s ovládáním na barevné dotykové obrazovce a měničem na šest CD. Vrcholná verze je pak navíc vybavena navigačním systémem a lepším rádiem s reproduktory Panasonic a subwooferem o výkonu 400 W.

Volkswagen nabízel dieselovou variantu Beetlu v USA již mezi lety 1998 a 2006. Tehdejší New Beetle byl poháněn přeplňovaným 1,9litrovým vznětovým čtyřválcem. V současnosti automobilka ve Spojených státech prodává také dieselové varianty Golfu, Jetty a Passatu, všechny poháněné rovněž 2,0 TDI.

Beetle je v Severní Americe zatím nabízen s benzinovým 2,5litrovým pětiválcem (125 kW) a 2,0 TSI (147 kW). Pro Evropu jsou vedle 2,0 TSI (147 kW) v současnosti určeny 1,2 TSI (77 kW), 1,4 TSI (118 kW) a turbodiesel 1,6 TDI (77 kW).

David Bureš
Diskuze (1)
6. 2. 2012 15:51
Líbí...
Tak tohle je po delší době od VW stylovka, vůbec auto, které se mi celkem líbí. Nepůsobí to tak násilně jako předchůdce a je v tom mnohem víc vidět odkaz pana Ferdinanda P. Za mě za design 1+, motory a techniku nekomentuji páč tam bych to viděl v nejlepší verzi také spíše na nějaký plochý boxer a mohl by být klidně asi vzadu, ale to bych toho asi už chtěl moc... :yes: