Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen California slaví 25. výročí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

V letošním roce oslavuje Volkswagen Užitkové vozy rovnou dvě jubilea modelu California. Tím prvním je 25 let od uvedení na trh a tím druhým 100 000 vyrobených vozů.

Historie obytných automobilů se značkou Volkswagen se začala psát již v roce 1951, kdy se objevil první Transporter v provedení Camping-Box. Tato úprava vznikla u společnosti Westfalia, zabývající se v té době obytnými přívěsy. Kulaté výročí 60 let produkce obytných automobilů Volkswagen oslavil tedy již v roce 2011.

Letos má své jubileum model California, který se poprvé objevil v roce 1988 a jeho základem byla třetí generace Transporteru, která byla jako poslední vybavena motorem za zadní nápravou.

Tehdy byl již nějakou dobu v nabídce model Joker, který na základě Volkswagenu Transporter vyráběla Westfalia v několika verzích se zvýšenou nebo zvedací střechou. Bohatá výbava těchto vozů byla sice atraktivní a zpříjemňovala delší výlety, ale zároveň se nepříjemně odrážela v ceně.

Obytný Joker od Westfalie nabízel sklopnou zadní lavici pro dvě osoby, kterou bylo možné v případě potřeby rozložit a vytvořit dvojlůžko. Součástí výbavy byla úzká kuchyňská linka s chladničkou, plynovým vařičem a kuchyňským dřezem a úložný prostor na levé straně. Díky tomuto rozdělení zůstal volný přístup do vozidla širokými posuvnými dveřmi.

Do posledního detailu dotažená přestavba Transporteru v Joker s řadou drobných nadstandardních prvků byla pro běžné spotřebitele cenově nedostupná. Právě proto se Volkswagen rozhodl pro svou vlastní ekonomičtější variantu. Provedením řady úsporných opatření ve výbavě společně se sériovou produkcí ve větších počtech se mu podařilo dosáhnout u Californie výrazně příznivější ceny 39 900 DM na tehdejším západoněmeckém trhu.

Modely California, pro něž je charakteristický výklopná střecha, se na rozdíl provedení Joker se zvýšenou střechou dočkala zastoupení ve čtvrté i páté generaci. V případě čtvrté generace Transporteru s motorem vpředu nastoupila California dva roky po zahájení produkce jako California Coach s krátkým rozvorem a také ve dvou verzích s dlouhým rozvorem, pojmenovaných California Tour a California Club. V roce 1994 byla uvedena California Exclusive s dlouhým rozvorem a vyšší střechou.

Od roku 2003 Volkswagen nabízí pátou generaci Transporteru a i ta je samozřejmě k dispozici v campingovém provedení California. V současnosti nabízený základní model California Beach se vrací ke kořenům obytných vozů na základech prvních Transporterů, zatímco vrcholný model California Comfortline je vybaven elektrohydraulicky výklopnou střechou, čtyřmi lůžky na spaní, kuchyňskou linkou se sporákem a tekoucí vodou i chladničkou.

Na českém trhu je aktuální California k dispozici se zážehovým motorem 2,0 TSI o výkonu 150 kW (204 k) a turbodiesely 2,0 TDI s výkony 75 kW (102 k), 84 kW (114 k) a 103 kW (140 k). Vrcholnou vznětovou motorizací je 2,0 BiTDI se 132 kW (180 k). První dva naftové motory jsou spojeny s pětistupňovou manuální převodovkou, zatímco pro ostatní motorizace je standardem šestistupňová manuální převodovka. V závislosti na zvoleném motoru je možná také kombinace s převodovkou DSG a pohonem všech kol 4Motion.

Základní cena modelu California Beach s motorem 2,0 TDI o výkonu 75 kW činí na českém trhu 876 046 Kč bez DPH, resp. 1 060 016 Kč s DPH. V případě provedení California Comfortline začínají ceny za stejnou motorizaci na částce 1 272 353 Kč bez DPH (1 539 547 Kč s DPH).

Významné jubileum v historii modelu California oslavila divize Volkswagen Užitkové vozy na výstavě Techno Classica, kde ve dnech 10. až 14 dubna 2013 vystavila zástupce všech tří generací ve společnosti obytných verzí prvních dvou generací Transporteru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)