Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen I.D. R Pikes Peak: Překoná rekord tratě závodu do oblak?

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Závod na vrchol hory Pikes Peak se jezdí již více než sto let. Nyní má Volkswagen v plánu pokořit místní, dosud platný rekord elektromobilu. Aby se to podařilo, musí být na vrcholu hory za méně než 9 minut.

Volkswagen I.D. R Pikes Peak je, jak název napovídá, speciální elektricky poháněný závodní automobil, konstruovaný tak, aby uspěl v nejznámějším závodě do vrchu, na slavném Pikes Peaku, jemuž se často přezdívá „závod do oblak“. Volkswagen o voze mluví jako o „nové éře“ motoristického sportu této německé automobilky.

Veřejnosti se tento speciální stroj poprvé představí 22. dubna, tedy již za několik dní. A to na francouzském závodním okruhu v Alés. Proč právě tady, když se jedná o německý vůz? Důvodem je rodiště francouzského závodního jezdce Romaina Dumase, který bude při závodě sedět za volantem tohoto vozu. Po oficiálním představení novinářům bude o den později zahájen testovací program vozu.

Na první pohled je vidět, že konstruktéři věnovali obrovskou pozornost aerodynamice. A samozřejmě i konstrukci jako takové, která musí být co možná nejlehčí. Podrobnosti o hmotnosti vozu, stejně jako o dalších parametrech, ale výrobce zatím nezveřejnil.

Na svátek Jana

Klíčovým datem v životě závodního elektrického Volkswagenu je 24. červen. Právě v tento letní den se Francouz Dumas pokusí zlomit rekord tratě elektrických závodních aut v „závodě do oblak“.

V závodě na vrchol hory Pikes Peak ležící v nadmořské výšce 4302 metrů a nacházející se v podhůří Skalnatých hor ve státě Colorado se startuje v nadmořské výšce 2862 metrů nad mořem. Samotný Pikes Peak je jinak populárním návštěvnickým místem, tudíž na vrchol kromě cesty (od roku 2011 vyasfaltované), po níž se závodí, vede také ozubnicová dráha (železnice).

Ale zpět k Volkswagenu. Tato značka se na start závodu Pikes Peak naposledy postavila v roce 1987 se speciálně upraveným Golfem se dvěma motory. Úspěch se ale tehdy nedostavil. Nyní po 31 letech chce VW šanci zopakovat. Tak snad bude úspěšnější, než před lety…

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Avatar - white label
20. 4. 2018 13:21
Re: Ahoj Tomasi
No, oni už tady po sobě nečtou ani ty nadpisy..., ale hlavně, že končí otazníkem?, nebo vykřičníkem!
20. 4. 2018 11:45
Ahoj Tomasi
Precti si po sobe ten nadpis ;-)