Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VUHL 05: Lehoučký sporťák z Mexika zamířil k prvnímu majiteli

David Bureš
Diskuze (2)
Malosériové sporťáky jsou v některých částech velice oblíbené. Zájemce o rychlé svezení v netradičním voze láká i mexický VUHL.

Mexiko se postupně stává automobilovou mocností. Množství zahraničních automobilek tam již vyrábí své automobily, nyní přichází i další sporťák s mexickým pasem. Po Mastrettě MXT je tu otevřený VUHL 05, jehož první exemplář zamířil ke svému zákazníku.

„Moje sbírka superaut by jednoduše nebyla kompletní bez 05, tohle auto je vážně zábavné a nabízí jedinečné syrové zážitky z jízdy,“ prohlásil o novém speedsteru jeho hrdý majitel, jehož jméno však VUHL nezveřejnil. „Rok 2014 byl pro nás rokem konsolidace, během něhož jsme se soustředili na sjednání dealerů, obdržení homologace v různých zemích a přijímání zakázek z celého světa,“ říká technický ředitel VUHLu Iker Echeverria.

VUHL 05 sice vypadá jako okruhový nástroj, automobil je však možné používat i na běžných silnicích. Puristický sporťák váží jen 725 kilogramů. Základem konstrukce je hliníkový rám, panely karoserie jsou z karbonem vyztužených plastů. Na přání však mohou být ryze karbonové.

Muší váha spolu se silným motorem znamená obratné jízdní vlastnosti, 05 zrychlí z 0-100 km/h za 3,7 sekundy a jede maximální rychlostí 245 km/h. Použitý přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec je naladěn na 213 kW a 450 N.m. Uprostřed uložený motor i šestistupňová manuální převodovka jsou z dílny Fordu.

VUHL se prezentuje především jako globální značka. O montáž 05 se sice stará mexická továrna, vývoj ale probíhal ve Velké Británii. Množství komponentů pak pochází od renomovaných značek, mezi které patří Bilstein, Hella a Sparco. Samotná karoserie vzniká v Kanadě.

Mexický výrobce má už několik objednávek na vůz ze Středního východu, první vozy zamíří do Kuvajtu, Spojených arabských emirátů nebo Bahrajnu v průběhu čtvrtého čtvrtletí tohoto roku. Počítá se i s prodejem auta v Evropě, ve Velké Británii auto stojí 59.995 liber, v přepočtu 2,3 milionu korun. V Česku je výhradním zastupitelem VUHLu chrudimská společnost Free race.

VUHL (Vehicles of Ultra High-performance and Lightweight) je mexická firma bratrů Ikera a Guillerma Echeverriů. Ti vývojem modelu 05 navázali na svého otce Guillerma Echeverria Seniora, který se zabýval stavbou závodních vozidel.

David Bureš
Diskuze (2)
18. 7. 2015 10:55
To je vůl!
:-!
Avatar - dolfi
17. 7. 2015 20:41
Alternativní název?
Já v první chvíli četl VUML... >:D