Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Východní Čechy: Po pevnostech

Leoš Káňa
Diskuze (0)
Zbytků pohraničního prvorepublikového opevnění najdete po celé republice spousty. Na východě Čech jsou podle nás nejzachovalejší.

Česká a dříve Československá republika leží ve strategickém středu Evropy. Po získání samostatnosti v roce 1918 se ale o suverenitu musela starat sama. Proti hrozícímu nebezpečí fašistického Německa vybudovala důmyslné pohraniční opevnění, které obdivujeme dodnes.

Josefov

Naše toulky startujeme v Josefově u Jaroměře, kde stojí pevnost dokončená v roce 1787, která měla chránit Rakousko-Uhersko ze severu. Vysoké hradby z červených cihel působí monumentálně, ale rozhodně si nesmíte nechat ujít systém podzemních chodeb, jehož délka se odhaduje na 45 km, nebo zbrojní sklad a lapidárium soch Matyáše Brauna.

svetmotoru svetmotoru

Náchod

Trefit po silnici E67 do Náchoda není problém. Po výpadovce do Polska dojedete až do části Běloves. Zde začíná pás pěchotních opevnění, jehož srdcem je dvoupatrový objekt Březinka s veškerým vybavením a zbraněmi z roku 1938. Prohlídku doplňuje expozice o československém opevnění v sousedním objektu 27 km Lom. Dostat se k nim ale musíte pěšky.

svetmotoru svetmotoru

Dobrošov

Náchodská linie opevnění pokračuje v obci Dobrošov dělostřeleckou tvrzí. Můžete tam dojít pěšky přes hřebeny, ale my volíme auto – stoupání do 625 metrů nad mořem hned zavrhujeme. Před srubem Zelený je stálá expozice modelů opevnění nebo dobových uniforem armády, v podzemí potom prohlídka zbraní, skladů munice, kasárna či polní nemocnice.

svetmotoru svetmotoru

Skutina, Hanička

Pohraniční opevnění pokračuje směrem na jih dělostřeleckou tvrzí Skutina, ke které lze přímo dojet po polní cestě. Z Dobrošova přes Olešnici je to kousek. O dalších 33 km dále za Rokytnicí v Orlických horách stojí tvrz Hanička se zachovalými pancéřovými prvky, přestavěná na muzeum se stálou expozicí vojenské techniky. Musí se k ní ale dojít pěšky z nedalekého parkoviště, kde najdete protiletadlový bunkr Na Holém.

svetmotoru svetmotoru

Králíky

Od Haničky naše cesta míří na Králicko po silničce 311, která vede podél Divoké Orlice a státní hranice s Polskem. Po 22 km mineme dvě pevnosti před obcí Lichkov, kde je umístěno muzeum s dobovými materiály a fotografiemi. Po dalších 8 km parkujeme před vojenským muzeem v Králíkách s rozsáhlou expozicí bojové techniky a pečlivě zrekonstruovaným pěchotním srubem U Cihelny.

svetmotoru svetmotoru

Za vodou

Cesta za pohraničními pevnostmi má i jiné zajímavosti. Na začátku ji rámuje nádrž Rozkoš a v cíli přehrada Pastviny v blízkosti města Králíky. Když vás tedy cestou přepadne nutnost vykoupat se, není v tom žádný problém. A až budete v Náchodě v Bělovsi, nezapomeňte si do láhví natočit tamní kyselku Ida.

Tip pro motorkáře

Celá cesta napříč Orlickými horami je plná zatáček a převýšení. Nádherná je cesta podél Divoké Orlice mezi Bartošovicemi a Mladkovem, kde není téměř žádný provoz. Silnice mezi Červenou vodou a Jablonným nad Orlicí patří mezi české motolegendy.

Leoš Káňa
Diskuze (0)