Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobci nákladních aut Volvo vzrostl zisk o 21 procent

redakce AUTO.CZ

Švédskému výrobci nákladních automobilů Volvo vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 21 procent na 2,5 miliardy švédských korun, tedy v přepočtu 7,4 miliardy korun.

Hospodaření firmy podpořilo snížení nákladů, zlepšení efektivity a modernizace výroby. Tržby se ale snížily, a to kvůli pomalejšímu oživení poptávky v Evropě, která pro Volvo zůstává největším trhem.

Provozní zisk bez zahrnutí nákladů na restrukturalizaci stoupl na 4,3 miliardy SEK z loňských srovnatelných 3,3 miliardy SEK. Zaostal však za očekáváním odborníků, kteří v průměru čekali zisk pět miliard SEK. Tržby se snížily na 72,6 miliardy SEK ze 72,8 miliardy SEK před rokem. Objem přijatých zakázek se snížil o šest procent, analytici čekali pokles jenom o tři procenta.

Generální ředitel Olof Persson uvedl, že prodej nákladních automobilů si vedl dobře v Severní Americe a Japonsku, kde se firmě podařilo zvýšit podíl na trhu. V Latinské Americe však prodej klesl, v Evropě stagnoval.

Volvo je největší firmou ve Švédsku podle objemu tržeb a také největším zaměstnavatelem v soukromém sektoru. Nákladní auta vyrábí i pod značkami Renault, Mack, UD Trucks a Eicher. Jeho hlavními konkurenty jsou Daimler a pak firmy Scania a MAN ze skupiny Volkswagen.

redakce AUTO.CZ