Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor aktuálně nabízí šest modelový řad traktorů. Prohlédněte si je ve velké galerii!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Tradiční brněnský výrobce traktorů rozšířil svou paletu modelových řad ze čtyř na šest a může se nyní pochlubit skutečně pestrou nabídkou zemědělských strojů.

Zetor se za uplynulých více než sedmdesát let stal v řadě zemí po celém světě synonymem pro traktor. Na svou úspěšnou minulost v současnosti navazuje šesticí modelových řad, jimiž jsou Utilix, Hortus, Major, Proxima, Forterra a Crystal.

Tyto traktory se čtyřválcovými a šestiválcovými motory disponují výkony od 29 kW u nejmenšího modelu řady Utilix až po 120,1 kW u vrcholu aktuální nabídky v podobě modelové řady Crystal.

Zetor Tractors a.s. vedle samotných traktorů nabízí i čelní nakladače, které jsou výsledkem spolupráce se společností Ålö AB dvě řady čelních nakladačů. Tato švédská firma je jedním z předních světových výrobců čelních nakladačů, s jejichž vývojem a výrobou začala ve druhé polovině čtyřicátých let dvacátého století.

Brněnský výrobce traktorů v současnosti nabízí nakladače ve třech základních modelových řadách s označeními ZC, ZL a ZQ.

Zetor Utilix

Veletrh Agritechnica, který patří k nejvýznamnějším mezinárodním setkáním odborníků na zemědělskou techniku, se stal v listopadu roku 2017 místem světové premiéry několika novinek značky Zetor, mezi něž patří i modelová řada Utilix. Ta představuje aktuálně nejmenší traktory značky Zetor nabízené na evropském trhu.

Podle společnosti Zetor Tractors a.s. představuje Utilix víceúčelový traktor vhodný zejména pro práci v komunálních službách, v zahradnictvích, na malých farmách a pro mnoho dalších účelů.

Novou modelovou řadu Utilix zastupují provedení HT 45 a HT 55, k jejichž pohonu slouží vznětový čtyřválec Caterpillar/Perkins 404D-22 o objemu 2216 cm3. V případě první uvedené verze nabízí tento motor nejvyšší výkon 31,4 kW a u druhé disponuje výkonem 36,3 kW.

Zetor Utilix v obou svých verzích disponuje plně automatickou hydrostatickou převodovkou. Rychlost je tak ovládána dvěma pedály (vpřed a vzad) bez nutnosti mechanického řazení. Řidič navíc může manuálně volit mezi třemi jízdními rozsahy.

Zvedací síla tříbodového závěsu dosahuje hodnoty 1500 kg. Hydraulika má umožnit práci s širokou škálou nářadí, v libovolné pracovní výšce.

V kabině jsou všechny ovládací prvky ergonomicky rozmístěny tak, aby k nim obsluha měla snadný přístup. Ovládací panel s tlačítky pro pracovní světla a stěrače je umístěn na pravém sloupku tak, aby všechna tlačítka byla v pohodlném dosahu řidiče. Přístrojová deska zobrazuje základní provozní údaje a řidič může počítat i se standardně montovanou klimatizací.

Zetor Utilix má při rozvoru náprav 1935 mm celkovou délku 3590 mm, šířku 1620 mm, výšku 2530 mm a jeho celková hmotnost je 1900 kg.


Zetor Hortus

Modelová řada Hortus měla světovou výstavní premiéru rovněž na veletrhu Agritechnica na podzim roku 2017 a podle materiálů společnosti Zetor Tractors a.s. představuje kompaktní univerzální traktor pro práci na malých farmách, v komunálních službách, parcích, zahradách, sportovištích a pro mnoho dalších účelů.

Na evropský trh tato modelová řada zamířila s verzemi Hortus CL 65 a Hortus HS 65, k jejichž pohonu slouží čtyřválec TCD 2.9 L4 od společnosti Deutz AG, který z objemu 2925 cm3 poskytuje nejvyšší výkon 50 kW.

Zetor Hortus je vybaven čtyřrychlostní hlavní převodovkou se třemi rozsahy a redukční skupinou. To dává dohromady 24 rychlostí vpřed a vzad. Pro každou práci lze zvolit odpovídající převod. Hortus CL disponuje mechanickou reverzací. Hortus HS je pro zvýšení komfortu obsluhy vybaven hydraulickým reversorem (PowerShuttle).

Tříbodový závěs kategorie 2 se zvedací silou až 1937 kg umožňuje využití široké škály nesených zařízení. Traktor je vybaven čtyřmi hydraulickými výstupy pro ovládání příslušenství.

Přístrojová deska s digitálním displejem zobrazuje základní provozní informace. Ovládání případného čelního nakladače je řešeno joystickem, který je umístěn v pohodlném dosahu řidiče. Odpružené sedadlo má minimalizovat přenos vibrací na řidiče. Traktor je standardně vybaven klimatizací.

Zetor Hortus má při rozvoru náprav 2188 mm celkovou délku 3865 mm, šířku 1940 mm, výšku 2545 mm a jeho celková hmotnost je 2520 kg.


Zetor Major

Modelová řada Major, mířící mezi menší kompaktní traktory ve výkonové kategorii do 80 koní, byla představena na podzim roku 2012 a její výroba se rozběhla začátkem roku následujícího.

Podle společnosti Zetor Tractors a.s. je tato modelová řada určena především pro majitele menších či rodinných farem, které má zaujmout mimo jiné poměrem cena/výkon. To se skutečně podařilo a zájem zákazníků o tento model předčil očekávání.

Již v úvodním roce bylo vyrobeno o 400 strojů více, než byl původní odhad při zahájení výroby. Na slovenském a českém trhu se pak Zetor Major stal nejprodávanějším traktorem v letech 2013 a 2014.

Společnost Zetor Tractors a.s. od roku 2017 nabízí tuto modelovou řadu v provedeních Major CL a Major HS, z nichž druhé jmenované bylo jako vrcholná varianta představeno těsně před koncem roku 2016.

V prvních dvou letech produkce byl Major k dispozici pouze s výkonem 57 kW a točivým momentem 317 N.m. V únoru roku 2015 byla tato verze nahrazena dvojicí nových provedení, označených Major 60 a Major 80, z nichž se po příchodu verze Major HS 80 stal Major CL 60 a Major CL 80.

Trojice aktuálních verzí již nevyužívá přeplňovaný vznětový čtyřválec Zetor 1105 o objemu 4156 cm3, ale je vybavena čtyřválcem TCD 2.9 L4 od společnosti Deutz AG. Tento čtyřdobý přeplňovaný vznětový motor s přímým vstřikováním paliva systémem Common Rail o objemu 2925 cm3 disponuje v modelu Major CL 60 výkonem 45 kW a točivým momentem 244 N.m, zatímco provedení Major CL 80 i HS 80 nabízí výkon 55,4 kW a točivý moment 300 N.m.

Traktory Major CL jsou vybaveny reverzační čtyřstupňovou plně synchronizovanou

převodovkou a třístupňovou redukční převodovkou. Počet rychlostí je u nich 12 vpřed a 12 vzad. Model Major HS disponuje převodovkou o rozsahu 24 rychlostí vpřed a 12 rychlostí vzad, která se obsluhuje pomocí dvoustupňového násobiče krouticího momentu (PowerShift)

a hydraulického reverzoru (PowerShuttle).

Zetor Major CL i HS se standardním pohonem všech čtyř kol má při rozvoru náprav 2200 mm maximální délku 4470 mm, šířku 1955 mm, výšku 2615 mm a jeho provozní hmotnost se v závislosti na verzi a vybavení pohybuje od 3165 do 3350 kg. Doporučený rozměr pneumatik je 280/85 R24 vpředu a 420/85 R34 vzadu pro traktory Major CL i HS.

Společnost Zetor Tractors a.s. na veletrhu Agritechnica, pořádaném v listopadu roku 2017 v Hannoveru představila modernizovaný Major HS 80, který se stane jejím první sériově vyráběným zástupcem, jehož design přímo navazuje na linie konceptu Zetor by Pininfarina, jehož premiéra se odehrála na veletrhu Agritechnica v roce 2015.

Pro novou tvář traktorů Major, které budou na trh uvedeny v polovině roku 2018, jsou charakteristické dynamicky působící tvary. Nové umístění předních světlometů osvětluje větší pracovní plochu před traktorem, sklon kapoty pak má zaručit větší viditelnost pracovní plochy kolem stroje a obsluha má také lepší výhled při práci s nakladačem.


Zetor Proxima

Modelová řada Proxima stála v roce 2004 ve své tehdejší podobě u zrodu výrobní řady JRL (Jednotná Řada – Lehká) a v současnosti nabízí širokou paletu provedení.

Zetor Tractors v rámci této modelové řady nabízel až do konce roku 2016 tři hlavním linie, které nesly označení Proxima, Proxima Plus a Proxima Power, ale v rámci modernizace představené právě koncem roku 2016 došlo k přejmenování na Proxima CL, Proxima GP a Proxima HS.

Samotný výrobce je uvádí jako zástupce skupiny univerzálních zemědělských kolových traktorů, určených především k agregaci se zemědělskými stroji, průmyslovými adaptéry a pro zemědělskou přepravu.

Zetor Proxima CL má rozvor náprav 2308 mm a celkovou délku 4710 mm. Provedení Proxima GP se může pochlubit rozvorem 2328 mm a délkou 4827 mm, zatímco Proxima HS má rozvor náprav 2442 mm a délku 4941 mm.

Všechny zástupce modelové řady Proxima i po provedené modernizaci spojuje přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 4156 cm3.

Provedení CL je k dispozici s výkonem 55,6 kW a točivým momentem 315,8 N.m nebo s výkonem 70,4 kW a točivým momentem 420 N.m. Verze GP přidává 78,4 kW a 471,5 N.m. Vrcholné provedení HS je rovněž k dispozici se všemi třemi výkonovými verzemi a doplňuje variantu s výkonem 86,2 kW a točivým momentem 507,3 N.m.

Zetor vedle široké palety verzí pohonné jednotky nabízí i několik převodovek. Pro standardní modely v provedení Proxima CL jsou mechanického typu v provedení s počtem převodových stupňů 12/12 nebo s plazivými rychlostmi 20/4.

Model Proxima GP má manuální plně synchronizovanou čtyřstupňovou převodovku s dvoustupňovým násobičem a mechanickou reverzací, nabízející 16 rychlostí vpřed a 16 rychlostí vzad.

Zetor Proxima HS disponuje čtyřstupňovou převodovkou s třístupňovým násobičem a hydraulickou reverzací, disponující čtyřiadvaceti rychlostmi pro jízdu vpřed i vzad.

Společnost Zetor Tractors a.s. uvádí, že byl v rámci modernizace kladen důraz i na ergonomii a pohodlí uživatelů strojů. V kabině je proto nová přístrojová deska a došlo k úpravě rozmístění světlometů za účelem optimalizace osvětlené plochy při práci ve tmě. Stroje jsou vybaveny většími zpětnými zrcátky, aby měl řidič lepší přehled o dění kolem stroje.

Pro pohodlnou práci s agregacemi jsou traktory Proxima vybaveny až 4sekčními rozvaděči,

EHR a systémem Hitchtronic. Při použití tohoto systému automatické regulace zadního tříbodového závěsu není nutno nastavovat druhy regulace a jejich mísení.

Provozní hmotnost těchto traktorů se v závislosti na vybavení pohybuje od 3750 do 4600 kg.

Doporučený rozměr pneumatik je 320/85 R24 vpředu a 420/85 R34 vzadu pro traktory Proxima CL. Větší a výkonnější verze GP a HS mají obouvat pneumatiky o rozměrech 340/85 R24 vpředu a 420/85 R34 vzadu.


Zetor Forterra

Společnost Zetor Tractors a.s. nabízí v rámci modelové řady Forterra tři hlavní linie traktorů. První z nich je Forterra CL, která představuje základ nabídky. Následuje model Forterra HSX, který byl představen v roce 2012 s modernější převodovku 30/30 s hydraulickou reverzací. Nejmladší a zároveň nejvýkonnější je pak Forterra HD.

Zetor Forterra CL má rozvor náprav 2490 mm a maximální délku 5100 mm, zatímco pro model Forterra HSX je uváděn rozvor 2590 mm a délka 5200 mm. Šířka 2430 mm a výška 2775 jsou pro tyto verze společné. Zetor Forterra HD má při rozvoru náprav 2720 mm maximální délku 5766 mm, šířku 2550 mm a výšku 2803 mm.

Všechny zástupce modelové řady Forterra spojuje přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 4156 cm3 v šesti provedeních. Prvních pět je k dispozici pro modely Forterra CL a Forterra HSX, zatímco vrcholná verze Fortetta HD může být vybavena pouze jedním z trojice nejvýkonnějších.

Základem je výkon 70,4 kW a točivý moment 420 N.m, následuje 78,4 kW/472 N.m, 86,2 kW/507 N.m, 93,2 kW/558 N.m, 100,2 kW/607 N.m a vrcholem je výkon 108,2 kW a točivý moment 607 N.m.

Pro model Forterra CL je určena čtyřstupňová převodovka s třístupňovým násobičem, která nabízí 24 rychlostí pro jízdu vpřed a 18 rychlostí vzad. Modely Forterra HSX a Forttera HD jsou vybaveny pětistupňovou převodovkou s třístupňovým násobičem a hydraulickou reverzací, umožňující celkem 30 rychlostí pro jízdu vpřed a stejný počet pro jízdu vzad.

Ke komfortnějšímu řazení a jednodušší obsluze traktorů Forterra přispívá i funkce automatického násobiče krouticího momentu, která zabezpečuje automatické řazení stupňů násobiče v závislosti na otáčkách motoru.

Traktory Zetor Forterra jsou vybaveny elektrohydraulikou Bosch. Dva pomocné válce hydrauliky zajišťují rovnoměrné zatížení traktoru a maximální zvedací sílu 77 kN pro Fortettra CL a až 85 kN pro dvojici následujících modelů.

Pro zjednodušení a zkvalitnění práce na poli je traktor vybaven souvraťovou automatikou. Zetor Forterra HD je vybavena přídavným 4sekčním rozvaděčem hydrauliky s elektrohydraulickým ovládáním.

Zetor Forterra se v roce 2012 stal prvním zástupcem své značky vybaveným systémem Hitchtronic, nabízeným v současnosti i u dalších modelových řad brněnské značky.

Jedná se o systém automatické regulace zadního tříbodového závěsu. Při použití tohoto systému není nutno nastavovat druhy regulace a jejich citlivost. Regulační systém sám měří odpor půdy a podle něj upravuje nastavení tříbodového závěsu.

Provozní hmotnost těchto traktorů se v závislosti na vybavení pohybuje od 4300 do 5500 kg.

Doporučený rozměr pneumatik je 380/85 R24 vpředu a 600/65 R38 vzadu pro traktory Forterra CL a Forterra HSX. Větší a výkonnější verze Forterra HD se liší zadními pneumatikami o rozměru 650/65 R38.


Zetor Crystal

Modelová řada Crystal byla představena v létě roku 2015 a po dlouhé době představuje první traktor v portfoliu tradičního českého výrobce zemědělské techniky, k jehož pohonu slouží šestiválcový vznětový motor.

Svým jménem odkazuje na řadu populárních traktorů ze sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století, na jejímž počátku stál v roce 1969 představený Zetor 8011 Crystal. Ten v roce svého představení na mezinárodní výstavě zemědělské techniky SIMA v Paříží získal několik prestižních ocenění a pořadatelé i veřejnost tehdy obdivovali jeho design.

Původní čtyřválcové provedení v polovině sedmdesátých let doplnil Crystal 12011, který byl prvním Zetorem se šestiválcovým motorem. Tato verze byla k dispozici i s pohonem všech čtyř kol.

Na své slavné předky současný Crystal vedle jména odkazuje právě i počtem válců svých motorů a pohonem všech čtyř kol. Lehce inspirován původním provedením je u aktuální modelové řady i design a to především v oblasti předních partií kapoty motoru, kde se objevují ostřejší hrany a pravidelné geometrické tvary.

Zetor Crystal má při rozvoru náprav 2840 mm maximální délku 5770 mm, šířku 2550 mm, výšku 2970 mm a jeho provozní hmotnost se v závislosti na vybavení pohybuje od 4800 do 5840 kg. Doporučený rozměr pneumatik je 540/65 R28 vpředu a 650/65 R38 vzadu.

K pohonu traktorů této modelové řady slouží šestiválcový motor o objemu 6,1 l od výrobce Deutz AG, vybavený 24 ventily a vstřikováním Common Rail. Robustní blok motoru tvoří kompaktní část nosné struktury traktoru, která je schopna odolávat vysokým zatížením od nesených strojů.

Tato pohonná jednotka je pro Zetor Crystal ve dvou verzích. První provedení disponuje výkonem 106,1 kW při 2100 min-1 a točivým momentem 650 N.m. Druhá verze nabízí výkon 120,1 kW při 2100 min-1 a točivý moment 739 N.m.

Snadné ovládání má zajistit převodovka s rozsahem 30 rychlostí vpřed a 30 rychlostí vzad, která se obsluhuje pomocí třístupňového násobiče krouticího momentu (PowerShift), hydraulického reverzoru (PowerShuttle) a tlačítka spojky na řadicí páce (PowerClutch).

Pevnou přední nápravu může u traktorů řady Crystal na přání nahradit systém odpružení složený ze dvou nezávisle odpružených polonáprav, který má poskytovat mnohem komfortnější jízdu s nižší hladinou vibrací.

Moderní elektrohydraulika zvyšuje produktivitu práce a snižuje spotřebu paliva o 5-7 procent. Je totiž vybavena systémem Hitchtronic, který jako první uvedl na trh právě Zetor a který získal řadu ocenění.

K pohodlnější práci, a tudíž menší únavě řidiče, přispívá klimatizace i odpružená kabina s hladinou hluku 73 dB. Kabina je navíc vybavena otevíracím střešním oknem s nastavitelným šíbrem.


Foto: Zetor Tractors a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
30. 4. 2018 09:59
Utilix
Utilixe dělá Zetorem Zetora jen znáček. Alespoň ten design masky mohli trochu změnit...
Avatar - Uživatel_5340709
30. 4. 2018 09:32
Re: Forterra
Vůbec fandíme Zetoru, že ho zlatokopové po revoluci nepohřbili. :yes:
Avatar - rokyta.p
30. 4. 2018 09:10
Forterra
Forterra to je stroj co se mi líbí :-!