Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Administrativní zánik hrozí asi čtvrt milionu aut v depozitu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
S koncem letošního roku může administrativně zaniknout zhruba čtvrt milionu aut. Majitelé musí nahlásit jejich umístění a způsob využití.

V registru vozidel je ještě zhruba čtvrt milionu aut, která od počátku příštího roku nebudou smět na silnici. Jsou to vozy dočasně vyřazené z evidence před polovinou letoška, u nichž jejich majitelé dosud nenahlásili jejich umístění a způsob využití. Vlastníci na to mají poslední tři týdny. Pokud to nestihnou, vozidlo administrativně zanikne. Uvedlo to ministerstvo dopravy. Úřad předpokládá, že velká část těchto aut už fakticky neexistuje.

Majitelé aut mají kvůli nahlášení údajů o vozidlech v takzvaném depozitu navštívit úřad příslušné obce s rozšířenou působností. Prokázat se budou muset dokladem totožnosti a velkým technickým průkazem k vozidlu, uvedlo ministerstvo. Vlastníkům, kteří svá auta dočasně vyřadili z evidence po letošním 30. červnu, administrativní zánik vozidla nehrozí. Za nenahlášení údajů jim ale může být uložena pokuta až 50.000 korun.

Nynější pravidla jsou součástí novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, prostřednictvím které se ministerstvo dopravy pokusilo vyčistit evidenci od nepoužívaných vozidel. V polovině roku tak bylo zahájeno řízení na vyřazení z evidence u zhruba 680.000 vozidel v takzvaném polopřevodu, která původní majitel odhlásil a nový nepřihlásil.

Majitelé dávají dočasně do depozitu vozidla zpravidla proto, aby se vyhnuli placení povinného ručení. Častým případem jsou například kombajny nebo jiné sezonní zemědělské stroje, které se využívají dva nebo tři měsíce v roce. Dalším běžným příkladem uložení vozidla do depozitu jsou situace, kdy majitelé vozu přecházejí od jedné pojišťovny ke druhé.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
16. 12. 2015 19:28
Re: ZAPLAŤ PÁNBŮH, VŠECHNY POPELNICE DO ŠROTU !!
buzerace lidi nic jinyho ;-)
15. 12. 2015 22:24
Re: ZAPLAŤ PÁNBŮH, VŠECHNY POPELNICE DO ŠROTU !!
To se budou někteří divit :-)
11. 12. 2015 20:27
Re: ZAPLAŤ PÁNBŮH, VŠECHNY POPELNICE DO ŠROTU !!
Omlazují autobazary ;-)
11. 12. 2015 15:33
Re: ZAPLAŤ PÁNBŮH, VŠECHNY POPELNICE DO ŠROTU !!
No já myslím, že se tím docela dost omladí vozový park v ČR.
11. 12. 2015 10:12
ZAPLAŤ PÁNBŮH, VŠECHNY POPELNICE DO ŠROTU !!
jj
SOUDRUZI NAŠE STRANA A VLÁDA [odkaz] ROZHODLA SPRÁVNĚ [odkaz]
>:-[]
>:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] :yes: