Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DB10: Moderní háv, stará technika

David Bureš
Diskuze (2)
Britský výrobce pracuje na radikální obměně své techniky. Model DB10 ji však neukazuje.

V nové bondovce Spectre si zahraje i unikátní Aston Martin DB10, který vznikl speciálně pro účely natáčení tohoto snímku. Zatímco jeho křivky mají naznačit design budoucích modelů značky, jeho technika pochází ze stávajícího modelu V8 Vantage.

DB10 je poháněno 4,7litrovým osmiválcem z V8 Vantage, který ještě pomáhal vyvíjet někdejší majitel Aston Martinu, automobilka Ford. Základem konstrukce DB10 je platforma VH, kterou až na výjimky (Cygnet a One-77) používají od roku 2004 všechny modely značky. Také ta vznikla ještě pod vedením Fordu.

Aston Martin přitom aktuálně pracuje na výrazné obměně své techniky, proto se opatrně spekulovalo, že by DB10 mohlo být jejím náznakem. Automobilka vyvíjí novou platformu, která má být ještě více univerzální než VH, aby ji bylo možné použít pro široké spektrum modelů.

Velkou novinkou v nové generaci modelů Aston Martin budou agregáty. Stávající jednotky vyráběné Fordem nahradí motory od divize Mercedes-AMG. Zatím je potvrzen příchod nového osmiválce, který AMG speciálně upraví pro potřeby britského výrobce. Agregát pro Aston Martin bude patrně vycházet ze čtyřlitrového osmiválce twin-turbo určeného pro sporťák Mercedes-AMG GT.

Alespoň design DB10 naznačuje budoucnost vozů z Gaydonu. Jednotlivé modely značky se v budoucnu mají od sebe více odlišit. Šéfdesignér značky Marek Reichman v minulosti magazínu Autocar také prozradil, že tvary nových vozů budou spíše revoluční než evoluční. Design DB10 ukázal, že toto prohlášení není jen planým slibem.

Aston Martin DB10 bude vyroben jen v deseti exemplářích, všechny budou určeny pro účely natáčení nové bondovky. Proto vůz nechápejme jako nástupce dnešní DB9. Náhrada za DB9 (klidně se jménem DB11, které si Aston nechal registrovat) má přijít v roce 2016. Výraznou změnou má být nahrazení 5,9litrového dvanáctiválce osmiválcem.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - HitmanPB
9. 12. 2014 22:20
To ste tu už raz mali vy zúfalci
[odkaz]

koľko krát to ešte reinkarnujete ???
Avatar - ericho33
9. 12. 2014 16:39
Kvôli 10 kusom...
...sa jednoducho nijako nevyplatí dávať do auta novú technológiu, ktorú na pltátne aj tak nikto neuvidí a ani neocení. Nehovoriac o tom, že minimálne polovica z tých 10ks, skončí rozmlátených niekde na vrakovisku ;-)