Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ATMA: Nákladní vozidlo s autonomním řízením pro Floridu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Pensylvánská společnost Royal Truck and Equipment stojí za vznikem vozidla označovaného zkratkou ATMA (Autonomous Truck Mounted Attenuator).

Na první pohled vypadá stroj společnosti Royal Truck and Equipment jako standardní Freightliner M2 106, který na své zádi nese mobilní tlumič nárazu, sloužící k označování pracovních míst na dálnicích a rychlostních komunikacích.

Ve skutečnosti je ovšem toto vozidlo vybaveno systémy, umožňujícími jeho provoz bez přítomnosti řidiče v kabině.

Nákladní vozidlo může pro jízdu využívat dat z GPS, ale s ohledem na jeho využití jako nosiče pojízdného tlumiče nárazu, kdy se má po vozovce pohybovat s mírným odstupem na za stroji pracujícími na jejím povrchu nebo krajnicích bude asi častěji využíván systém sledování vpředu jedoucího vozidla.

V případech, kdy bude samotné vozidlo s tlumičem nárazu na své zádi a autonomními systémy řízení použito k údržbě vozovky, bude možno dále ještě využít i dálkové ovládání pracující na stejném principu jako u RC modelů.

ATMA od Royal Truck and Equipment nemá podobné ambice jako projekty koncernu Daimler AG v podobě plně funkčních konceptů Freightliner Inspiration Truck a Mercedes-Benz Future Truck 2025 a jeho cílem je především zvýšení bezpečnosti pracovníků údržby silnic a dálnic.

První praktické využití vozidla ATMA se má uskutečnit do konce letošního roku na území Floridy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)