Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon SEMA 2006: tuning po americku

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Každoroční autosalon pro milovníky individuality právě začal v americkém Las Vegas. Na návštěvníky čekají více než dvě tisícovky vystavovatelů nabízejících individuální úpravy sériově vyráběných vozů.

Jako každý rok se i letos otevřely brány netradičního autosalonu SEMA (Specialty Equipment Market Association), který se koná pravidelně na přelomu října a listopadu v americkém království hazardu, v Las Vegas. Tentokráte jde již o 40. ročník. Organizace SEMA, která tuto výstavu pořádá, je sdružením firem působících na trhu s autopříslušenstvím. Na autosalonu jsou pak vystaveny netradičně upravené automobily. Nejde přitom o klasické setkání tuningových firem, ale spíše samotných automobilek, které si takové upravené modely “objednávají”. Jednotlivé tuningové firmy pak vystavují svůj sortiment zboží používaný pro tuning.

Výstava je rozdělena do 11 tržních segmentů podle druhu vystavovaného zboží. Najdeme tu tedy nejen vystavované vozy, ale také zboží z oblasti mobilní elektroniky, obchodních služeb, speciální pneumatiky a kola a mnohé další. Celkově přivítá návštěvníky v letošním roce na ploše téměř 95 tisíc m2 více než dva tisíce vystavovatelů z celého světa (nechybějí dokonce ani čínští tuneři). Téma letošní výstavy se nazývá “American Muscle” (americká síla) a dává napovědět, že vystavovatelé se soustředily zejména na úpravu výkonových parametrů svých vozů.

Autosalonu se letos účastní 14 světových automobilek, povětšinou američtí a japonští výrobci působící na severoamerickém trhu. Mezi největší vystavovatele bude patřit koncern General Motors, který přichystal hned 27 modelů (včetně 14 Chevroletů). Velkým lákadlem budou pravděpodobně tři koncepty modelu Silverado. Ford představí sportovně upravený pickup F-150 nebo novinku pro rok 2007, Edge. Hyundai přivezl sedm modelů a za zmínku jistě stojí sportovní model Tiburon nebo nový třídveřový Accent pro rok 2007. Mitsubishi zase v duchu Lancer Evo vystavuje koncept Evolander, upravený model Outlander. Kromě toho Mitsubishi přivezlo i závodní off-road Baja Raider. Autosalon nabídne pochopitelně mnoho dalších zajímavých modelů, o kterých budeme informovat na našich stránkách.

Kdy: 31.10. - 3.11. 2006

Kde: Las Vegas, Nevada, Spojené státy americké

Web: www.semashow.com

Dan Vořechovský
Diskuze (0)