Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blanka: Ve vzduchu jsou další spory o finance, opět nastupuje rozhodčí soud

Jan Mička
Diskuze (0)
Od včerejšího dne jsme měli jezdit novým tunelem Blanka. Ten je však stále zavřený a na obzoru je další arbitrážní řízení.

Tunel Blanka se měl po předlouhých průtazích otevírat v úterý 2. prosince (tento den má svátek Blanka), podle dřívějšího vyjádření pražské primátorky Adriany Krnáčové se však jednalo pouze o předvolební strategii. Provoz nebude zahájen dříve než v březnu příštího roku.

Situaci v poslední době komplikují průsaky spodní vody, na kterých se podepsaly loňské povodně. Krnáčová již před koncem listopadu v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedla, že došlo k porušení některých kabelů, které budou muset být nahrazeny. V současné době se již hovoří o přibližně třech stech metrech kabeláže na Letné, jak píše MF Dnes.

Podle informací serveru iDnes.cz je v tunelu poměrně živo. Aktuálně zde totiž na vysoušení a instalaci pracuje přibližně 200 zaměstnanců stavební firmy Metrostav a ČKD Praha DIZ. Vedle toho v tunelu probíhá školení záchranných složek, které si zde nacvičují případné zásahy.

Spíše než výměna kabelů a vysoušení by však Prahu měla trápit nedořešená finanční situace. Město prý totiž ještě musí zaplatit zhruba 150 milionů korun, které podle iDnes.cz dluží Inženýringu dopravních staveb za práce spojené s neustálým oddalováním otevření tunelu. Mezi IDS a Prahou však nebyla o vícenákladech uzavřena žádná smlouva, proto byla celá situace předána rozhodčímu soudu.

Jan Mička
Diskuze (0)