Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW AirTouch: Budoucnost interiérů je v ovládání gesty

David Bureš
Diskuze (66)
Mnichovská automobilka představuje vylepšenou verzi ovládání gesty z nové řady 7. Nově umí pracovat s trojrozměrnými příkazy.

BMW bude na lednové výstavě elektrotechniky Consumer Electronics Show v Las Vegas představovat koncept, který má naznačit budoucnost interiérů aut mnichovské značky. Prezentovaný Vision Car má být postaven na základech dřívějšího konceptu i8 Spyder.

Hlavním prvkem konceptu má být systém AirTouch, který je reakcí na stále užší propojování automobilů s jejich řidičem. Díky systému AirTouch je možné pracovat s displejem auta, aniž by se jej řidič musel dotýkat jako u dotykových obrazovek.

Systém využívá senzory, které zachycují pohyb mezi centrální konzolou a vnitřním zpětným zrcátkem. Na rozdíl od systému BMW Gesture Control, který je již nabízen v nové řadě 7, umí AirTouch pracovat s gesty ve třech dimenzích. Díky tomu je podle BMW ovládání gesty ještě intuitivnější.

Použité inteligentní menu navíc snižuje počet kroků potřebných k zadání specifického úkonu. Například při aktivaci telefonní klávesnice systém automaticky zobrazí dostupné kontakty nebo seznam volání, díky čemuž může být hovor zahájen pouze jedním dalším krokem. Systém navíc odhaduje další kroky, které předem zobrazuje. Řidič se díky tomu může lépe soustředit na jízdu, v případě automatizované jízdy to pak usnadňuje ovládání systému.

Potvrzovat úkony ale řidič se spolujezdcem nemusejí pouze gesty. K tomuto účelu auto dostalo speciální tlačítko na volantu a u dveří na straně spolujezdce. Tyto ovladače ovládání multimediálního systému značně zrychlují – jednou rukou je možné listovat v menu a druhou potvrzovat vstupy.

Bližší informace o systému AirTouch se dozvíme až na výstavě CES, která startuje 6. ledna. Vedle systému AirTouch má nový koncept naznačit podobu chystané sériové verze BMW i8 Spyder. Vedení automobilky již dříve potvrdilo, že příchod otevřené i8 na trh je již blízko.

David Bureš
Diskuze (66)
Avatar - white label
30. 12. 2015 22:49
Re: Pokrok nezastavíš...
No jasně:
[odkaz]

Teď máš co za mobil?
Avatar - Dylan McKay
30. 12. 2015 20:27
Re: Pokrok nezastavíš...
Taky jsem je měl. V tu dobu jsem vlastnil prodejnu mobilů v Praze. Určitě vzpomeneš i na Sony CMD Z1 nebo jak se jmenoval ten telefonek s tím výklopným mikrofonem.
Avatar - white label
30. 12. 2015 20:13
Re: Pokrok nezastavíš...
V dobách SL10 jsem měl malý tenký BOSCH 908
[odkaz]
a po něm jeho nástupce BOSCH 909 Dual S:
[odkaz]
Pak BOSCH s mobily skončil a já přešel k Siemensu, který později skončil s mobily taky....
Avatar - Dylan McKay
30. 12. 2015 19:56
Re: Pokrok nezastavíš...
Siemens SL10- můj nejoblíbenější telefon! Nejdříve jsem měl S10 a pak po sobě 3x SL10. Ten byl nádhernej! [odkaz] :yes:
30. 12. 2015 16:31
Re: Pokrok nezastavíš...
Já měl jako dítě SL10. Také na něj vzpomínám, hlavně na ten dok - takové se dnes nedělají a je to škoda. Malé, slušně udělané telefony mi chybí. Pro Japonsko (i Čínu, Koreu) ještě nějaké dělají, což je trochu paradox vzhledem k image Japonska (vůbec regionu), pokud jde o elektroniku.