Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Neue Klasse: První auto na chystané platformě by mohlo vypadat takto

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Že BMW pracuje na nové platformě, které říká Neue Klasse, není tajemství. Prvním modelem, který ji využije, by měl být elektrický sedan velikosti odpovídající současné řadě 3.

I proto se objevují spekulace, že by novinka mohla dostat označení i3 a že by mohla být nabízena paralelně se zážehovými a vznětovými verzemi řady 3. Německá automobilka by totiž měla první vůz postavený na architektuře Neue Klasse začít vyrábět už v roce 2025. Firma platformu popisuje jako zaměřenou na udržitelnost, cirkulární ekonomiku a používání nových technologií a výrobních procesů.

Video se připravuje ...

Na příchod nové architektury BMW láká také v lednu představený koncept BMW i Vision Dee, jehož design podle automobilky vychází z tradičních prvků značky, jako jsou ledvinky na přídi, dvojitá (dříve kruhová) světla nebo linka bočních oken zakončená Hofmeisterovou křivkou. Charakteristické detaily ale designéři přepracovali do modernější podoby. Studie kromě toho zaujala karoserií, která umí měnit barvy a světlomety, imitujícími výrazy lidské tváře.

A právě koncept i Vision Dee posloužil známému digitálnímu umělci a designérovi jménem Lars Sältzer k návrhu podoby sériového provedení sedanu na nové platformě Neue Klasse. Lars vozu ponechal tvary a proporce studie, tu však převedl do civilnější podoby. Jeho vize tak dostala normální modrý metalický lak, standardní kola, klasická zpětná zrcátka nebo tradičnější nárazníky. Auto však i nadále zaujme přední maskou a zajímavými světlomety na obou koncích karoserie.

Jsme zvědavi, jak moc se Lars trefil do reality. Co se architektury Neue Klasse týče, po elektrickém sedanu bude zřejmě následovat elektrické SUV, už nyní označované jako nástupce iX3.

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

7. 3. 2023 18:45
Re: Neue Dachna
Neue Dachna - to sedí. Je to humus :-[] Pokud s tímto BMW přijde, může rovnou "neue klasse" zabalit. Snad je to jen něčí nepovedený render a realita bude jinde...
Avatar - radolaco
7. 3. 2023 12:20
Re: Design
podľa tohto BMW skôr v tvare Škody 120 :D
7. 3. 2023 11:02
Design
Už aby přišel čas, kdy budeme jezdit sdílenými vozidly ve tvaru proskleného vajíčka :-)
Avatar - lyon667
7. 3. 2023 10:50
Neue Dachna
Po zhlédnutí několika fotek se mi z nějakého důvodu vybavil Renault 12 a.k.a. Dacia 1300. A ten interier je opět designérův úlet na tripu aneb řidičovo utrpení.