Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brazilský supersport Amoritz DR7 změnil název na DoniRosset

David Bureš
Diskuze (1)
První nákresy brazilského supersportu byly zveřejněny v roce 2010.

V době zveřejnění prvních nákresů supersportu značky Amoritz před dvěma lety byl vůz nazýván GT DR7. Při zveřejnění nejnovějších fotografií auta se však jeho jméno změnilo na DoniRosset.

Tvary vozu jsou netradiční a futuristické. Z některých pohledů je automobil podobný konceptu Lamborghini Cala z devadesátých let. V předních světlometech jsou LED diody, dominantou zádě je pět koncovek výfuku. Před zadním kolem se pak nachází podpisy lidí, kteří se na tomto projektu podíleli. Mezi ně patří Fernando Morita, Clóvis Augusto Souza, Alexandre Hirata, Lucas Rodrigues a Guilherme Venturi.

Netradiční je i vnitřek, ten je totiž třímístný. Řidič sedí uprostřed podobně jako v McLarenu F1. Automobil je dlouhý 4,7 metru a široký rovné dva metry.

Amoritz DoniRosset je poháněn 8,4litrovým vidlicovým desetiválcem z Dodge Viper, který je však dopován dvěma turbodmychadly. Motor je navíc upraven pro spalování etanolu, což je v Brazílii oblíbené palivo.

Jednotka údajně poskytuje výkon 741 kW (1.007 k), tato masivní síla je prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky z dílny firmy Mendeola posílána na zadní kola.

Příběh za vznikem vozu je poněkud unikátní. Podnikatel William Denis Rosset se totiž rozhodl postavit supersport jako dárek pro svého otce Donina „Doni“ Rosseta. Práce na autě byly zahájeny v roce 2008 po setkání s brazilským designérem Fernandem Moritou, tvůrcem kupé Amoritz GT.

William Denis Rosset ještě v době, kdy bylo auto ve fázi projektu, ukázal některým svým známým a zeptal se jich, zda by se jej nekoupili. Někteří z nich byli vozem natolik nadšeni, že již údajně podepsali šeky na auto, které bude stát přinejmenším jeden milion dolarů. V současnosti jsou hledáni investoři a dodavatelé, aby mohla být vyrobena série 50 exemplářů tohoto supersportu.

Podpis „Doni“ Rosseta je mimochodem ono logo na přídi vozu. Znak má být vyroben z 24karátového zlata doplněného o dva smaragdy v národních barvách Brazílie – žlutý a zelený.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Jurrisek
6. 6. 2012 09:45
Pěkné
Na první pohled mi to trochu připomnělo lamborghini, ale nakonec to vypadá vcelku slušně teda až na těch strašnějch pět laufů mezi světly. ;-\