Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brzdové segmenty Ferodo a jejich vývoj: Brzy bez mědi

Ladislav Černý
Diskuze (0)
V Turíně proběhla celoevropská prezentace firmy Federal-Mogul na téma výroby a vývoje brzdových segmentů Ferodo.

Nejnovější trendy a technologie v oblasti brzdových systémů a jednotlivých komponentů byly tématem prezentací a rozhovorů v Turíně. Firma Federal-Mogul vlastnící celoevropsky známou značku Ferodo otevřela svou továrnu v italské Mondovi k prohlídce.

„Ferodo vždy stálo v popředí inovací v oblasti brzdění, bylo tomu tak z části díky jejímu blízkému vztahu s výrobci vozidel, ale také schopnosti společnosti identifikovat a přizpůsobit se budoucím trendům,“ řekl Holger Schaus, ředitel Federal-Mogul pro aplikační techniku. „Například trh s třecími materiály je z velké části založen na třech různých skupinách materiálů, klasifikovaných jako nízkoocelové a polometalické, které se používají především v Evropě. Dále to jsou bezazbestové organické materiály (NAO), které se převážně používají pro motorová vozidla v USA. V současnosti se rozvíjejí trendy pro materiály NAO, které se mají uplatňovat pro evropské aplikace. Společnost Ferodo rozšiřuje svůj sortiment NAO s cílem poskytnout řešení svým zákazníkům,“ dodal výstižně Holger Schaus.

Evropa následuje USA

V USA platí zákaz používání mědi v automobilových brzdových třecích výrobcích, neboť tento prvek by mohl mít vliv na hladinu kyslíku v pitné vodě. Přestože je postupná eliminace mědi v Americe proti Evropě o několik let napřed, někteří výrobci automobilů ze starého kontinentu chtějí zvýšit svou image jako průkopníci v oblasti ochrany životního prostředí a od příštího roku zavádějí třecí materiály s nízkým nebo nulovým obsahem mědi. Měď je však velmi užitečný tažný prvek, takže jeho náhrada v brzdových segmentech má velká úskalí. Společnost Federal-Mogul věnovala pět let pečlivému zkoumání a zjistila, že optimální receptura může být kombinací až 25 různých složek. Díky úspěchům práce v této oblasti se společnost Federal-Mogul stala dodavatelem číslo jedna brzdových třecích dílů s nízkým a nulovým obsahem mědi po celém světě.

Na trh s náhradními díly bude uvedena řada Eco-Friction, představující brzdové destičky s nulovým obsahem mědi, takže zákazníci si budou moci efektivněji vybrat a použít správné destičky s cílem splnění tohoto úkolu při zachování původní úrovně bezpečnosti vozidel a vytříbeného vkusu.

Rychle najdeš díl

Marketingová a technická podpora Ferodo jde mnohem dále než jen na pouhý prodej. Poskytuje obchodním partnerům komplexní a strukturované informace, které jim pomohou z produktů získat to nejlepší a urychlit diagnostiku problémů a identifikaci dílů a tím maximalizovat spokojenost koncových uživatelů. Cílem je poskytnout zákazníkům to, co požadují, nejjednodušším a nejpřístupnějším způsobem.

Proto byly webové stránky Feroda vyvíjeny tak, aby sdružily veškeré odborné znalosti a informace o výrobcích do jediného zdroje. Tyto vývojové novinky pomáhají poskytovat k produktům značky Ferodo kompletní balíček služeb, které zákazníci na trhu s autopříslušenstvím vyžadují a potřebují.

Technické tipy, návody k vyhledávání a odstraňování závad, instalační příručky a katalogy společnosti byly doplněny nedávným zavedením tzv. F-M Campusu. To je interaktivní virtuální on-line školicí zařízení dostupné nonstop v několika jazycích. Veškeré materiály jsou přístupné prostřednictvím lokalizovaných webových stránek společnosti s odpovídajícím jazykovým zázemím.

Web zahrnuje osm různých jazykových verzí (čeština, angličtina, němčina, francouzština, italština, ruština, turečtina, polština), španělská a nizozemská verze jsou ve vývoji.

Materiál webových stránek obsahuje komplexní stahovatelné katalogy, informace o marketingové podpoře, technické tipy, instalační příručky a návody k vyhledávání a odstraňování závad pro konkrétní vozidla. Internetové stránky jsou k dispozici všem, ať už se jedná o zákazníky Feroda či nikoliv.

Mobil jako nástroj

Pro pohodlí automechaniků jsou důležité produktové údaje k dispozici prostřednictvím chytrého telefonu. Nová aplikace FM Ferodo umožňuje uživatelům najít správný třecí díl pro jakékoliv vozidlo tím, že jim přímo z jejich smartphonů umožní přístup do on-line databáze Feroda, která pokrývá 99 % evropského vozového parku.

Aplikace je dostupná v osmnácti různých jazycích a obsahuje funkce vyhledávání pomocí vzájemných odkazů a vyhledávání podle čísla dílu spolu s technickými nákresy. Systém uživatelům poskytuje lepší přístup k rozsáhlým údajům v katalogu Feroda.

Virtuální školení

Brzdové systémy jsou stále složitější, proto společnost Federal-Mogul začala nabízet i ostříleným profesionálům možnost přezkoušet své rutinní postupy a zavádět nové metody. Společnost Federal-Mogul představuje vzdělávací programy pokrývající výrobky Ferodo na různých místech po celé Evropě a nedávno vybudovala komplexní virtuální školicí program - kampus, který registrovaným uživatelům umožňuje non-stop přístup k interaktivním sebevzdělávacím modulům, technické knihovně. V zájmu zohlednění rozdílných potřeb jednotlivých uživatelů je k dispozici školení na úvodní, základní a pokročilé úrovni.

Vstříc klientům

Společnost Ferodo provádí po Evropě roadshow, která zavítala do více než 5000 servisů. Přináší know-how společnosti přímo do dílen a maloobchodních objektů. Roadshow pomáhá technikům a prodejnímu personálu získat přístup k nejnovějším informacím o produktech a školení.

Ladislav Černý
Diskuze (0)