Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën v Madridu: 6º robotizovaná převodovka a C-Buggy

Ladislav Čermák
Diskuze (2)
Na letošní madriský autosalon přiveze Citroën celou řadu novinek

Mezinárodní autoshow v Madridu se stane domovem několika důležitých novinek. Jedním z nejaktivnějších inovátorů se ukázal francouzský Citroën, který se pochlubil hned několika světovými novinkami. Vedle nové generace dodávky Citroën Jumper představil i novou robotizovanou šestistupňovou převodovku a studii Citroën C-Buggy. Na svoje budoucí působiště se znovu podívala tříprostorová verze modelu C4, nazvaná C-Triomphe, původně určená pro čínský trh. Velký model C5 se pochlubil turbodieselem 2.2 HDI 173 FAP s filtrem pevných částic.

Futuristický model C4, čerstvý držitel ocenění World Car Design 2006, se jako obvykle stal prvním nositelem nové technologie v rámci koncernu PSA. Tentokrát se dostalo na elektrohydraulickou robotizovanou převodovku se šesti stupni, která tvoří komfortní alternativu k manuálu, levnější a méně náročnou, než klasický automat. Prvním motorem, poctěným spoluprací s novinkou, se stane silnější verze šestnáctiventilového turbodieselu 1.6 HDi, který díky přesnější práci převodového ústrojí proti průměrnému řidiči uspoří 3-5 %. Zajímavá kombinace se dostane na trh v červnu 2006.

Originální studie pokračuje ve jmenné konvenci "C-xxx", kterou nesou koncepční studie, jimiž obesílá Citroën v poslední době významné světové autosalony. Po Citroënu C-Crosser, C-Airdream, C-Airlounge, C-AirPlay a C-SportLounge nyní přichází C-Buggy, odlehčená verze C-AirPlay. Je stvořená především pro léto a i když nepřináší žádný zásadní nový technický prvek, demonstruje bílá místa na trhu; podobný zcela otevřený vozík pro volné dni, se schopnostmi projet i středně těžkým terénem, by si svoje místo na slunci jistě našel.

Ladislav Čermák
Diskuze (2)