Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Collin McRae R4: super hot hatch za 240 000 dolarů

Libor Zezulka
Diskuze (13)
Colin McRae na festivalu rychlosti v Goodwoodu přestavil prototyp nového speciálu R4.

Colin McRae na festivalu rychlosti v Goodwoodu představil prototyp nového speciálu R4 vhodného pro závody rally, rally cross a okruhové závody. Vývoj speciálu R4 odstartoval v polovině roku 2005, když teprve na začátku téhož roku přišel McRae s nápadem postavit závodní automobil, který bude vynikat spolehlivostí a mnohem nižšími provozními náklady než současné vozy WRC.

Po roce vývoje mistr světa z roku 1995 představil prototyp nového vozu R4, jenž projde v následujících měsících důkladným testováním. Komerčního startu se fanoušci dočkají na začátku roku 2007. Karoserie z uhlíkových vláken spočinula na podvozku s dvojitými příčnými rameny a ocelové kleci chránící posádku. Prototyp tým Colina McRae osadil zážehovým čtyřválcem 2.5 litru poskytujícím maximální výkon 250 kW při 8700 otáčkách.

Výkon se přenáší na zadní nebo všechna čtyři kola skrze šestistupňovou manuální převodovku, zrychlení z 0 na 96 km/h zvládne speciál za méně než pět sekund. Hovoří se i o dalších pohonných jednotkách, například o dvojitě přeplňovaném čtyřválci 2.2 litru nebo třílitrovém také dvojitě přeplňovaném šestiválci. Cena se bude zřejmě pohybovat okolo 240 000 dolarů.

Libor Zezulka
Diskuze (13)