Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálnice D8 letos možná hotová nebude. Proč?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Po mnoha letech průtahů kvůli sesuvu půdy měla být dálnice D8 letos konečně hotova. Otevření stavby se ale nakonec možná nestihne...

Na rozestavěné dálnici D8 se objevily další problémy se stabilitou podloží. Konkrétně jde o úsek nedaleko Prackovic nad Labem, který sousedí s úsekem, na němž se už v minulosti sesul svah. Pokud budou problémy ohrožovat dopravu, bude posunut termín otevření dálnice. Původně byl stanoven na 17. prosince. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

"Nepustíme tam nikoho, pokud by ta dálnice nebyla stoprocentně spolehlivá," uvedl Ťok. Bezpečnost provozu je podle ministra důležitější než slibovaný termín. Přesto ale úřad zatím s otevřením dálnice v prosinci počítá. S Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) nyní pracuje na vyřešení problému.

Stabilizace podloží násypu dálnice spočívá podle ŘSD v odvodňování rizikového svahu pomocí štěrkových stěn. Podle ředitele ŘSD Jana Kroupy se případný sesuv týká masy zeminy o hmotnosti 10.000 tun, sledované území je ale ještě větší.

Dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se s nestabilitou podloží potýká dlouhodobě. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů a značně poškodil i nedalekou železniční trať. Podle ministerstva dopravy může za sesuv nedaleký kamenolom. Správce silnic a železnic už jeho majitele, společnost Kámen Zbraslav, zažaloval o uhrazení zhruba miliardové škody. Společnost svoji vinu odmítla.

Podle Miroslavy Pošvářové, ředitelky tzv. Stínového ŘSD, není nový sesuv nic překvapivého. "Dlouhodobě se upozorňuje na rizikové území v délce tři kilometry, které končí opěrou mostu estakády. Opěra estakády je v pohybu od doby, kdy byla stavebně založena a měří se. Založení mostu nevyhovuje riziku sesuvu, protože piloty jsou krátké, uvedla šéfka neziskové organizace, kterou založil podnikatel Radim Jančura.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
11. 10. 2016 16:13
Novináři si nahradili Temelín D8
V Temelíně byla havárie, praskla žárovka na záchodě. To už je ohrané a pozornost nepřitáhne, tak tu nějakou dobu budeme mít D8 s problémem při stavbě, za kterým se bude skrývat špína zdejší politiky (komupak "fandí" a "nefandí" majitelé tohoto servru ?). Doufám, že dojde k posunu ve výstavbě a v prosinci to konečně otevřou, ať už je to v provozu a je klid.