Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky příští rok zdražovat nebudou, potvrdil ministr Kupka

ČTK
Diskuze (4)

Dálniční známky v Česku zatím zdražovat nebudou. Stát od původního záměru na zvýšení cen dálničních poplatků ustoupil kvůli současné situaci na trhu.

V rozhovoru s ČTK to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). V příštím roce by tak měla dálniční známka nadále stát 1500 korun za rok.

Ministr hovořil o plánu na zvýšení cen dálničních známek na začátku letošního roku. Připomněl, že ceny známek jsou stejné skoro deset let a je nutné zohlednit inflaci a také rozšiřování dálniční sítě. Nyní ovšem z těchto plánů sešlo, minimálně pro příští rok.

V současné době lze koupit tři typy známek: 10denní za 310 korun, 30denní za 440 korun a roční za 1500 korun.

Video se připravuje ...

Otevřené je podle ministra Kupky naopak další rozšiřování mýtného systému. Ministr řekl, že některé kraje i obce žádají zpoplatnění vytipovaných úseků silnic první třídy, které někteří dopravci využívají jako objízdné trasy. Kupka dodal, že požadavkům samospráv je připraven vyjít vstříc.

Od letošního února se mýtný systém v Česku rozšířil o zhruba 53 kilometrů na 2487 kilometrů. Další rozšíření mýta až o 380 kilometrů silnic je plánováno od léta.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
9. 4. 2022 18:40
Re: Kupko
není to populismus, jsou to priority ODS, kdyby EL normálně platili a N1 byla v mýtu, tak by důchodci co jezdí třikrát za rok mohli jezdit zdarma. Snížením spotřební daně snižují životní uroveň a zaplatí to i ti, co netankují tak často ti co mají být v mýtu.
Avatar - Midlosek
9. 4. 2022 12:54
Kupko
Stačí zrušit všechny ty nesmyslné eko a další výjimky. Všechno se tím zjednoduší a narovná. Zároveň se vybere více peněz a není třeba nesmyslně zdražovat. To co Kupka teď dělá, není nic jiného než populismus, který v důsledku vůbec nic neřeší, stejně jako snižování pokřivené spotřební daně co plánuje expert Stanjura.
Avatar - petr petrumr
9. 4. 2022 11:44
katastrofa
Jestli nestihnou zrušit e-známky vozidlám N a všechny M a začlenit je do mýta, tak je to výsměch voličů. Nikde není napsáno, když je ta plovoucí roční e-známka co bude, jestli to zdraží, jestli původní cena bude platit do konce nebo sníží platnost od-do na přepočet nové ceny.