Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Je legální předjet středoproudaře vpravo? Odpovídá policie i asociace autoškol

66 komentářů

Mikesus
@Marek Bednář
za mne je ten dotaz položen skvěle. Každá z variant řešení je riziková a jediné bezpečné řešení je dohled policie a řešení středo /levoproudařů
Mikesus
@ACE. tak to už je snad souběžná jízda, když je uprostřed více aut.
adamzprahy
Klasicky české vymýšlení rádoby chytrých nesmyslů. Milion pravidel a pro jistotu speciální typy pruhů i když jsme rádi když máme alespoň nějakou dvouproudou dálnici. S milionem možností jak se ze všeho odvolat. Jací voliči, takové zákony, bohužel.

Celá tahle situace s pomalými pruhy vytváří nepřehledné právní prostředí kdy je případné řešení věcí názoru více stran a každá bude mít pravdu. Policie to tak buď bude řešit jak se probudí nebo nebude řešit vůbec. Vyhrávají ignoranti, kteří se vyžívají ve vychovávání a omezování a provokování ostatních. Prohrávají všichni na silnicích, protože výsledkem je jenom bordel a frustrace a neschopná policie která i kdyby něco řešit chtěla tak vlastně nemůže protože těžko něco jiného než rychlost prokázat.
rohYpnol
Samozřejmě že oficiálně nikdo nic jiného neřekne.
Právo ale podle mého názoru nastavuje úplně jiné mantinely, jen je potřeba chápat právo a ne pouze číst slova a věty.

Předjet zprava lze a v případě postihu by měl být inteligentní a uvědomnělý řidič argumentací vyviněn.
1) jestliže někdo (středoproudař) porušuje prwvidla, tak samozřejmě vyvolává nestandardní situaci.
2) zákon samozřejmě nemůže v žádných výjimkách povolovat předjet zprava středoproudaře, protože zákon nemůže vycházet z toho, že někdo jiný porušuje zákon.
3) každý má povinnost v prvé řadě dbát na bezpečnost a přizpůsobovat svoji jizdu okolnostem. Předjíždět přes dva pruhy je opravdu značně nebezpečné, protože člověk snadno přehlédne rychle jedoucí auto v mrtvém úhlu ob jeden pruh.
Takže pokud řidič vyhodnotí že vzhledem k okolnostem je bezpečnější podjetí, spáchal sice přestupek. Ale neměl by za něj být sankcionován.
Nehledě na to, že často je provoz takový, že lze vyhodnotit jako souběžná jízda a pak nejde i předjetí.
Navic řidič jedoucí ve středním pruhu při případném vrácení se do pravého pruhu je
1) povinen dát znamení o změně směru jízdy před započetím úkonu, a
2) je povinen se přesvědčit, že neohrozi ani neomezí vozidlo v pravém pruhu.
Takže případná nehoda by byla jeho vinou.
Mikesus
@Othello v tomto případě by to vyřešilo uplne vše.
Othello
@Mikesus
Já bych zákonem povolil předjíždět i vpravo. Tak jak je to běžné v obcích kde to funguje bez problémů
admin badgeAvatar - Marek Bednář
Marek Bednář
@Othello pokud jsou vozidla jen v jednom pruhu a já jsem v druhém pruhu jako jediné vozidlo, tak se o souběžnou jízdu jednoznačně nejedná, jak vyplývá z citace zákona výše.

Z § 17 odst. 5 rozhodně nevyplývá univerzální zákaz předjíždění, protože zařadit se bezpečně před předjížděné vozidlo je v případě, že je jinak předjíždění bezpečné (rozhled, šířka vozovky, výkon předjíždějícího vozidla atd.), podmínka snadno splnitelná, předjíždíme-li např. jedno nebo dvě vozidla a vidíme-li před ním/nimi dostatek místa, což je situace naprosto běžná.

Předjíždím-li celou kolonu vozidel v pravém pruhu a nevidím-li její přední konec, je pravda, že si nejsem jist, zda se budu moci bezpečně zařadit, ale reálně jsou dvě možnosti - buď kolona skončí, já předjedu první vozidlo a zařadím se před něj, nebo tam bude uzavřený jeden z jízdních pruhů (víme všichni, jak se držitelé ŘO řadí do průběžného pruhu kilometr před zúžením a zbytečně tak tvoří kolonu), před kterým zpomalím nebo zastavím a bezpečně se zařadím ve chvíli, kdy to bude možné. Pokud někoho dojedu před sebou nebo mě někdo dojede, aplikuje se pravidlo zipu.
admin badgeAvatar - Marek Bednář
Marek Bednář
@Mikesus souběžná jízda vyžaduje více aut i v pravém pruhu. Zde § 12 odst. 3: "Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu."

Moje dotazy na policii a asociaci se však týkaly konkrétně případů, kdy nejde o souběžnou jízdu, tj. jsem v pravém pruhu sám.
Mikesus
@wakantanka
Aspoň někde je policie moudřejší. Je to neskutečně nebezpečný manévr, prejizdet přes 2 pruhy.
jiras_
Já v takové situaci dám nohu z plynu, nebo trochu přibrzdím, jdu úplně na kraj, koukám doleva co tam kdo vymyslí, ale podjedu je. Nebudu prodlužovat kolonu v levém, ani jí vytvářet v pravém, natož abych tvrdě brzdil a vytvářel nebezpečnou situaci. Ideální to není, ale je to denní situace na D11.
Radovan Krejčíř
@MarekAbsolon

Za minulého režimu? policie.gov.cz/…nikdy-dosti.aspx
Radek Holodňák
@MarekAbsolon 😁 urvaný mozek
Pepa_007
@Othello takže pokud dojedu středo-proudaře a jedu dál v pravém pruhu majíce před sebou 250m jedno auto tak je to souběžná jízda. Policie nedokáže předjíždění z prava.
wakantanka
@Marek Bednář Podľa slovenskej polície sa situácia keď idem svojou rýchlosťou v pravom pruhu a v strednom alebo ľavom pruhu ide niekto pomalšie, sa daná situácia nepovažuje za predchádzanie a doslova to doporučovali namiesto preraďovania sa do stredného, potom ľavého a zase nazad.
Othello
@Pepa_007
auta musí i v souvislém proudu mezi sebou dodržovat bezpečnou vzdálenost. Což při 120 km/h a řekněme 6 sekundách dělá rozestupy 200 metrů ! I kdybychom se bavili o 3 sekundách což už je dle běžných výkladů zákona celkem na hraně, furt to znamená že i 100 m rozestup mezi auty znamená v té rychlosti souvislý proud.

Závěr z toho je asi jasný 😄
adamzprahy
@jiras_ no jasně, zprava se předjíždět nesmí to je jednoduché, ale tak nemá jezdit vlevo ani uprostřed. Podle tebe je to jednoduché, ale teda tam kde máme výjimečně 3 pruhy tak máme speciální pruh, který podle vyjádření v článku osobáky používat nemusí. I pak jinak slušný řidič neví kdy vlastně uhnout musí a kdy ne, resp. když uhne tak začne předjíždět auta uprostřed která doprava údajně nemusí. Vždyť to nemá logiku. Kolik tranzitujících cizinců tyhle pruhy chápe? Ano já taky nechci policajty co vodí za ručičku a ani zákony. Tak ať udělaj jednoduché 3 pruhy na dálnicích a jezdí se vpravo. Zbytek předjíždí. Tečka. Kdo to nedodržuje, způsobuje (typicky před Prahou D1) kolony a nebezpečné situace, takže bez slitování pokuta a dohlížet na to ať lidi jezdí ukázněně a ohleduplně. A ne že jedu středem, protože můžu a ostatní musí přejíždět 3 pruhy najednou aby ho objeli, takže v praxi budou všichni kličkovat sem tam nebo rovnou okupovat levý pruh a ten pravý bude prázdný. Celý ten zákon o předjíždění a pomalém pruhu nemá žádnou jasnou logiku se souběžnou jízdou. Je to celé nesmysl, je potřeba to komplexně zjednodušit a nepřilepovat žádné další přiblblé nápady.
Lempl Klaun
@Radek Holodňák Tak ten je uplně ve smyku. 🤡
ACE.
A co když jedu v pravém a kolona ***ů v prostředním začne brzdit (případně ve stoupání neudrží rychlost a zpomaluje) a já jedu skoro na jejich úrovni. Musím taky brzdit, abych nedejbože někoho nepodjel?
Lempl Klaun
@Roman Chápu tě, Románe Horký. 🤡
audis
Chybí v legislativně pruh pro ženský a lgbt, kde jedoucí vozidlo nesmíš předjet z žádné strany, aby se necítili diskriminovani, že neumí jet rychleji.
Otakar Svatý
Je to totální hloupost co v článku píšete pojedu normálně dál svým pravým pruhem. Já nikoho nepředjíždím, dodržuji zákon, nevybočuji, neobjíždím, nedávám žádné znamení o změně směru, dodržuji konstantní zákonnou rychlost. Zač mne tedy má někdo pokutovat. Přestupek páchá řidič v prostředním pruhu. A soudil bych se až do uznání toho co jsem řekl. Žádný člověk se zdravým rozumem mi nemůže dokázat že jsem někoho předjel a žádný člověk co zná předpisy nemůže napsat takový článek a lidé co říkají že jsem něco porušil jsou lidé kteří by měli odevzdat své licence učitelů v autoškole a policisté by měli odejít od dopravní policie.
rkosa
A co situace, kdy na tříproudé silnici využívá šnek levý pruh, já jsem v pravém a prostřední je volný? Dle vyhlášky šach mat, není legální způsob, jak jej předjet, dokud se z levého pruhu neodporoučí. Samozřejmě za téhle situace na výše zmiňovaného šneka naprosto kašlu a pokračuju dál ve svém pruhu. On si to možná za pár minut uvědomí, když ho takhle předjede 10 aut.
Roman
@rohYpnol Já to občas taky musím udělat. A jak předjedu toho prvního kreténa, tak pak kupodivu najednou v zrcátkách vidím, že to celé jede.
rohYpnol
@Othello

Jízda nepřehlednou křižovatkou je taky nebezpečná a taky ji projet můžeš. Musíš.
Roman
Nejhorší jsou středopruhaři na dálnici se dvěma pruhy. To jsou opak dlouhé kolony aut jedoucí pořád vlevo, i když by se mohli zařadit i do kilometrových volných míst vpravo a nechat projet rychlejší. To jsou podle mě jednoznačně největší Ignoranti a sobci! Tak se jede klidně celou cestu například z Brna do Olomouce...

A další hodně rozšířený způsob šikany ostatních je, že vpředu jedoucí auto předjíždí rychlostí často kolem 100 - 110 km/h, ale hned jak auta předjede, tak najednou mu to jede rychle a klidně frčí 140 - 150 km/h, aby ho nikdo nepředjel a pak zase předjíždí a zpomalí všechny... a z toho jsou pak taky ty kolony...

Nechápu, že tohle policie neřeší...
Lubik Janik
Já nepředjíždím ale míjím, protože zákon hovoří jasně, k jízdě smím použít výhradně pravý pruh do rychlosti 130 km /h. A jestli někdo jede v levém pruhu 80 km/h , kde v zákoně mám napsáno, že musím zpomalit na jeho rychlost ? A toto učí i v autoškolách např. Autoškola King !!!!
Stejsn
@ACE. Myslím, že podle zákona máš skutečně přibrzdit. Je to na hlavu, ale podle toho výkladu to tak zřejmě bude.
MarekAbsolon
Za minulého režimu bylo nepsané pravidlo: Vzájemná ohleduplnost. S tím je v dnešní pošahané době konec. Jenže někteří si neuvědomují, že urvanou nohu ani hlavu jim žádný právník nevrátí.
Mojmír Motyčka
Takze jsme se dozvedeli to co kazdy ridic znaly zakona stejne vi a co se s nim stane, resp. ze bude potrestan kdyz bude predjizdet zprava protoze je to nebezpecne.
Jedine co jsme se opet nedozvedeli je, co hrozi tomu stredoproudari a kdy uz konecne zacne policie takove ridice postihovat.🙁
rohYpnol
@Michal Chmelař
A dám ti příklad. Bude to 3pruh. Ale ignorant pojede ne v prostředím, ale v úplně levém pruhu. A pojede 80 kmh. Ty ho nemáš možnost předjet zleva. Nikdo ho nemá možnost předjet zleva. Takže podle tebe ho nikdo nesmí předjet, protože zákon vysloveně říká předjet jen zleva... ačkoliv právě dva pruhy budou zcela volné. Takže za ním vznikne nekonečná kolona. A vyvoláš tím zcela nebezpečnou situaci v provozu...
salamoon
''logyka'' vole... namiesto toho aby sa riesili vodici porusujuci zakon, tak tu budeme buzerovat tych, co idu vpravo, aby kazdeho takehoto predbiehali cez 2 pruhy zlava, a potom sa zaradili naspat cez 2 pruhy doprava...
_Teddy_
Klasika... zase sa riesi nasledok (niekto obieha z pravej strany) namiesto priciny (trkvas, ktory je prilepeny v strednom pruhu). Pritom keby nebolo "stredoproudarov", nikto by z pravej strany neobiehal...
Michal Chmelař
@Surcuf
Úplný nesmysl. Bludy tu kážeš leda tak Ty.
Luigo05
Možno by pomohol inšpiratívny príklad z Rakúska, kde sa vodiči systematicky koučujú na správne využívanie pruhov – vrátane jasného značenia Keep Right (jazdi vpravo). Vodiči tam vedia, že ak nepredbiehajú, patria do pravého pruhu. Je to o kultúre jazdy, nie o rýchlosti.

U nás by stačilo málo – dopravné značenie, osveta a dôslednejšia kontrola zo strany polície. A možno aj trochu zdravého rozumu a ohľaduplnosti na cestách.
karf996
Článek je to hezký, ale ukazuje absurdnost dnešní doby. Naštěstí existuje institut § 12, odst. 3 "souběžná jízda", kde zase není jednoznačně určená vzdálenost mezi vozidly pro takový stav a tak se dá naroubovat na kdeco. ve 130ti je dopručená vzdálenost odstupu 2s a více tzn. cca 70m-100m. Adaptivní tempomat při nastavení největšího odstupu reaguje ještě dříve. Určitě nebudu kvůli nějakému strécovi v prostředním pruhu kličkovat jako zajíc přes celou dálnici. Čau.
rohYpnol
@Roman

Pak se vrátím do pravého pruhu. V levém je vytvořena souběžná jízda a já v pravém nepředjíždím a tu kolonu vč. toho ignoranta "předjedu" pravým...
Othello
@rohYpnol
český zákon na to bude hledět nejspíš tak, že pokud je přejetí přes dva pruhy doleva a zase zpět nebezpečné, tak nesmíš předjíždět vůbec.
Othello
@traveldrive
2 sekundy se uvádí běžně jako nejnižší tolerovaná doba, tj. v podstatě už kritická hodnota. Takže opravdu bezpečná vzdálenost musí být přece výrazně delší, ne ?
traveldrive
@Othello Kde si vzal tých 6 sekúnd? Ak si dobre spomínam, v súvisiacej literatúre sa ako dostatočný rozostup spomínajú 2 sekundy. Čo je pri 130 km/h 72,2 metra, pri 100 kmh 55,6 m. Je to veľa alebo málo?
Jon Bon Novy
@rohYpnol
👍
Pepa_007
@Marek Bednář
Jak jsou definovány souvislé proudy vozidel? 3 a vice aut? Rozestup max 100m? Či jen 90? Nebo 10 aut?
Za mne to jsou 2 auta nějak za sebou jedoucí.
Pepa_007
Souběžná jízda. 😉

Obecně lidi neumí řídit a tak člověk na pár km potká vždy hodně lidí s přestupky na úseku dopravy. Levo a středo - proudaře. Jízda na červenou. Nedaní přednosti. Příliš pomalá jízda. Atd..... Na kamerách toho mám vždy mraky.....
Othello
@Marek Bednář
variant jak to někde dál skončí je více, ale prioritní zůstává znění zákona zakazující předjíždění pokud v danou chvíli nemám jistotu bezpečného zařazení doprava. Podle mě absurdní nařízení
jiras_
@adamzprahy Vždyť je to naopak naprosto jednoduché - zprava se předjíždět nesmí. A celý ten diskutovaný problém není o zákonech nebo policii, ale o lidech, co neznají pravidla, nebo je prostě ignorují. Já si třeba nepřeju, aby mě stát nebo fízl vodil za ručičku, radši znám pravidla a snažím se brát i ohled na ostatní (ale svatej teda nejsem).
Stejsn
@Marek Bednář No jo, ale co když se před ně vůbec zařadit nechci ( = jedu právě tím pravým volným)? Co PŘESNĚ je předjíždění? Zákon je mix absurdit.
Othello
Silniční zákon je ostatně jako spousta dalších našich zákonů psaný poměrně stupidně. Když jsme u toho předjíždění tak malá citace
§ 17 (5) Řidič nesmí předjíždět -
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet
Z uvedeného vyplývá univerzální zákaz předjíždění, tedy platný i v případě čtyřproudové silnice kde bude pravý pruh obsazený dlouhou kolonou vozidel. Vozidlo jedoucí v levém pruhu nesmí dle znění zákona předjíždět vozidla v pravém pruhu, protože by se nemohlo mezi ně bezpečně zařadit, a to i v případě že se vůbec zařazovat nechce a hodlá předjíždět dál. U delší kolony samozřejmě řidič nemůže vědět jak to vypadá vpředu

Třeba se v tomto případě nejedná o předjíždění ale o souběžnou jízdu, nicméně paragraf o souběžné jízdě mluví o proudech vozidel v množném čísle, nikoliv o jednom proudu. Už to bylo zmíněné panem Bednářem. Je pak otázka pokud je obsazený pouze jeden pruh zda se už jedná o souběžnou jízdu (která by umožnila jet rychleji i těm vpravo od kolony). Předjíždění není v zákoně nijak definováno.
Michal Hrabčák
Příspěvek podléhá schvalování.
Pavel003
Na dálnici je částo hustý provoz takže se lze odvolat na souběžnou jízdu a ne predjizdeni....
PepeST
Tak asi porušujem predpisy, lebo ja sa nebudem preraďovať kvôli "tiež vodičom" ktorí jazdia stále v strednom pruhu cez 2 pruhy keď idem o 15 km rýchlejšie. Je to nebezpečnejšie ako ho opatrne predbehnúť zprava. Okrem toho mnohokrát sa vytvorí kolóna áut vo viacerých pruhoch a to už dúfam nie je predbiehanie, keď sa každý pruh hýbe inou rýchlosťou...
Michal Chmelař
@rohYpnol
Tohle jsou úplně zbytečné úvahy. Jednou je v zákoně pravidlo, že se předjíždí pouze zleva, až na výjimky, které se ale probírané situace netýkají.
Můžeš si vyhodnocovat situaci jak chceš, ale proti jasně dané právní normě jednat nesmíš.
Nikdo by nemohl v tady probírané situaci tvrdit, že jednal v souladu s povinností předcházet škodám, když při tom porušoval jasně dané zákonné pravidlo.
Kadostal
Více než 2 vozidla jedoucí za sebou v prostředním pruhu už je soubežná jízda a podjeti neni zakázáno.
Mojmír Motyčka
@Luigo05 V podstate s vami souhlasim, az na jednu velice podstatnou drobnost. V CR i SK se jezdi vpravo a kazdy ridic vi, se se ma drzet v pravem pruhu pokud zrovna nepredjizdi. Ano muzete mu to co 5 km pripomenout dopravnim zacenim, ale ON TO PRECE VI ! Takze proc se takto nechova? Ano, prevence je skvela vec, jenze kazdy ridic prece vi ze se jezdi vpravo, na dalnici je max.130, pruh 2,2m v omezeni neni siroky 2,5m , odstup od vozidla jedouciho pred nim jsou 2 vteriny,atd., atd.,..
Skutecne si myslite ze bude stacit prevence bez represe?
rohYpnol
@Michal Chmelař
Řidič je povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace,1) povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu,

ŘIDIČ NESMÍ OHROŽOVAT BEZPEČNOST, ZDRAVÍ A MAJETEK.
SVÉ CHOVÁNÍ JE POVINEN PŘIZPŮSOBIT SITUACI V PROVOZU.

A řidič si nutně z podstaty věci musi vyhodnocovat své chování. A "předjetí" zprava nemusí být nutně proti zákonu, naopak jsem vysvětlil že může být v souladu s obecnými zásadami, povinnosti a principy a může být v souladu se SMYSLEM A ÚČELEM zákona.

Je mi úplně jedno, jestli máš advokátní praxi měsíc, 20 let nebo vůbec. Víš kolik advokátů znám, co jsou úplně marní a neumí vůbec přemýšlet??
Filip Heral
A ted jinak : kdo bude pokutovat "stredoproudare" nebo "levoproudare" ?
Kdyz policie nestiha a toto "nekontroluje a nepostihuje", pak nebude stihat resit ani "predjizdeni" zprava. Mimoto davno plati , ze se ma pokutovat ten, co vadi v levem pruhu, takze stylem pricina a nasledek by mela policie nejdrive potrestat toho v levem pruhu, co nedovoli projet rychlejsim automobilum, a teprve pak "hrisnika", co to uz nevydrzel a vzal ho i rychleji zprava. Nedeje se ani jedno. Sobecti ridici jedou v levem pruhu a je jim sumak, kdo se k nim blizi a klidne dale zustavaji v levem pruhu. Kde neni zalobce, tam neni soudce. Takze oficialne ano, clanek je super a budu se podle nej ridit. Neoficialne ? Kazdej vime , co mame delat .....
Vít Štěpnička
@adamszprahy správně, všude jezdit vpravo, žádné speciální pruhy. A maximální dohled policie a tresty, aby si to stredoprozdari zapamatovali . Řekl bych, že je to nebezpečnější přestupek jak hrát si s mobilem. Nejhorší je to po nájezdu na D1 z D3. To je katastrofa.
Achernar9
@audis 👍🤣
Jaroslav Doležal
Tohle je fakt postaveny na hlavu. Reseni? Holt budeme muset volat na takovyho silnicniho e😜erta, ktery nevi, v jakem pruhu jezdit, pokazdy policii. Za chvili nikde nebude zadna hlidka s radarem,protoze se policajti budou porad za nekym takovym honit. Dokud i oni sami nezatlaci na nekoho, kdo navrhne patricnou zmenu. Jo, a jeste jedna vec, kterou autor clanku opomnel - mnohdy je pravy pruh v tak silenym stavu, ze v podstate nezbyva nic jinyho nez levy pruh. Bohuzel
Uživatel_5178867
@Othello Ano, tam je zapomněli napsat, že to platí jen ne silnicích s jedním pruhem. Na dálnicích to nikdo neřeší. Kdyby se to dodržovalo, nemohlo by dojít k zipu.
Michal Chmelař
@rohYpnol
Jako advokát s bezmála dvacetiletou praxí Ti můžu říct, že se mýlíš téměř ve všem, co píšeš.

Samozřejmě, že existují pravidla, jak se text zákona vykládá, ale nikde mezi nimi není to, že by si řidič mohl svévolně vyhodnotit, jak je to podle něho lepší, když by to bylo proti jasnému znění právní normy.
Surcuf
Autor káže bludy....předjíždění zprava je sice zakázáno a je to zvěrstvo, ale pokud jedete po dálnici a například v levém pruhu jede vozidlo 100km , můžete jej v klidu pravým pruhem předjet 130, nesmíte však překročit povolenou rychlost.
O tomto pravidle se málo ví ....
Man Ký
@Roman středopruhař ve dvou pruzích😊 pěkný. a taky kilometrová místa vpravo😊 přirozeně, nikdo nechce brzdit, ale taky se nikomu nechce vracet po každém kamionu a kličkovat mezi pruhy v silném provozu. nicméně běž se někdy svézt do Maďarska a pochopíš, že je to u nás naprosto v pohodě😊
praptak
@Stejsn Je to tak, popsáno v článku.
andrijoshka
U nás je takýchto úsekov málo. Chválabohu. Vodiči v prostrednom pruhu sú arogantní ksichti. Ak och predbieham, njekedy im zozadu bliknem, nech vedia, že sa mi to nepáči. Sem-tam sa stane, že niektorí z nich potom idú do pravého pruhu. Nakoniec, o nič nejde, šoférovanie nás baví a chodiť zprava doľava každú chvíľu by sme v 16-tich považovali za raj 😊
Mokrous
@audis 😅
Uživatel_5584658
Střevoproudař (složenina středo a levo) svou šnečí jízdou omezuje a vynucenými manévry ohrožuje ostatní účastníky provozu a omezuje plynulost. Případný záznam z dashcamu s gps modulem, kdy je v záznamu čas, místo i rychlost nebezpečné situace předat příslušným orgánům.
Ideálně mít v záznamu dojetí a srovnání rychlosti, tedy zaznamenat zpomalení (omezení).
Pokud jede 5 kamionů za sebou se správnými bezpečnými rozestupy, tak ten pátý bezpečně nezastaví.
Aby mohl zastavit, bylo by třeba bezpečnou mezeru násobit počtem vozů za sebou. Což nelze. Kinetiku ukecat nejde.
lordlord
tenkrát tvrdili něco jiného - www.autorevue.cz/…-co-ministerstvo