Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Doporučujeme: Hity týdne 49/2014

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Které články a videa se vám minulý týden líbily nejvíce? Zde je přehled tří nejčtenějších a nejsledovanějších.

Minulý týden na Auto.cz vyšlo 124 článků s novinkami a videi.

Přinášíme přehled těch, které minulý týden vzbudily největší zájem. Které novinky a videa oslovily největší počet čtenářů? Podívejte se na krátkou rekapitulaci.

Symbióza funkčnosti a estetiky však není jedinou náplní masky. Je to právě maska chladiče, skrze níž automobil náleží k určitému unifikačnímu programu své značky, čemuž odpovídá její specifické – a pro charakter nejedné značky bytostně důležité – ztvárnění. Mnohdy lze tento útvar označit za umělecké dílo, a to zejména tehdy, je-li mřížka masky chladiče poplatná určitému tvarovému proudu. Jde například o estetický směr s označením streamline, poslední vlnu Art Deco, jež dala vzniknout jednomu z prastarých předků dnešních velkoprostorových vozidel, americkému Stoutu Scarab (1935). Vůz, osazený pohonnou jednotkou Ford V8, sestával z dlouhé aerodynamické karoserie, kterou navrhl letecký designér holandského původu Tom Tjaarda. S uvedenými znaky bezchybně ladila čelní maska i zadní větrací mřížka, dodnes okouzlující svou dekorativností, zcela typickou pro tehdejší tvarové počínání.

Pro naše podrobné zkoumání jsme si vybrali Škodu Octavia druhé generace s motorem 2.0 TDI 16V/103 kW, manuální převodovkou a ve vrcholné výbavě Elegance. V minulém čase o ní mluvíme proto, že už se na silnice znovu nepodívá. Po důkladném otestování, odměření a kompletní diagnostice jsme celý vůz rozebrali a pečlivě zhodnotili opotřebení jednotlivých součástí.

Od 1. prosince dne platí nové ceny u některých modelů Škody. Vozy mírně zdražily, čímž automobilka částečně reaguje na vývoj kurzu koruny a s tím související růst vstupních nákladů. Zároveň přináší větší transparentnost vzhledem ke koncovým zákazníkům.

Volvo udělalo ve Švédsku crash test, při kterém rozjelo nové SUV XC90 na 80 km/h a nechalo jej zajet do příkopu, ze kterého auto vyskočilo a následně se zastavilo o val. Ke zmírnění dopadu má sloužit bezpečnostní prvek nazvaný Run Off Road Protection. Po detekování rychlého výjezdu mimo silnici přitáhne systém pásy, zároveň zapracuje ochrana páteře, která se postará o zmírnění dopadu na cestující, v případě nárazu se aktivují čelní airbagy a uvolní se brzdový pedál tak, aby nezranil nohy řidiče. Jak stroj při tomto testu dopadne, se můžete podívat hned na třech videích.

Kolegové ze Světa motorů rozebrali a analyzovali deset let starý automobil Škoda Octavia, který v rukou jednoho majitele najel úctyhodných 500.000 kilometrů.

Pardubický kraj se může pochlubit nejmodernější technikou na měření rychlosti, vyhledávání kradených vozů a těch, které mají propadlou technickou kontrolu. Špičkový radar Ramer 10 C za 850.000 Kč koupil kraj za přispění měst, jako jsou například Holice, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice či Svitavy. Sledovat má zejména vytíženou silnici I/35, která vede napříč celým krajem. Informoval o tom server rozhlas.cz.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
8. 12. 2014 22:01
mam tip na hit mesiaca
a mozno celeho roka ;-)

[odkaz]

ozaj kto si pamata kedy naposledy lada nebola v mesacnom predaju v rusku prva.... hadam ani pamatnici takuto pecku este nezazili a nepamataju kedy naposledy lada utrzila mesacnu porazku od nejakeho cudzinca v domacom rusku

kia ;-) :yes: tak to uz hej.... pochvala