Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický rekord: 577 elektrovozidel na jednom místě (+video)

David Bureš
Diskuze (4)
Jízdy elektromobilů zapsané do Guinnessovy knihy rekordů se účastnilo i šest vozů registrovaných v České republice.

Během závodu šampionátu elektrických monopostů Formule E v německém Berlíně padl zajímavý rekord. Před zahájením velké ceny na trati v prostorech bývalého letiště Tempelhof projel konvoj 577 vozidel s elektrickým pohonem, což je nový světový rekord.

Předchozí rekord stanovený loni v americkém Silicon Valley byl překonán o 70 elektrovozidel. Vedle elektrických osobních aut se rekordu zúčastnily také skútry nebo dodávky s elektrickým pohonem.

Většina účastníků rekordu dorazila z Německa, následovaly vozy ze Švýcarska (22) a Rakouska (9). V Česku registrované elektrovozy byly také hojně zastoupeny, akce se zúčastnilo šest vozidel na českých značkách. Ze Slovenska dojel jeden vůz.

Co se týče jednotlivých automobilů, tak nejčastějším účastníkem byl Citroën C-Zero (111 kusů) následovaný Teslou Model S (96 exemplářů) a Nissanem Leaf (59 kusů). Na sraz dojelo také 43 kusů Renaultu Zoe, 36 exemplářů BMW i3 a 60 jednostopých vozidel různých značek.

Akci organizoval švýcarský dobrodruh a ochránce přírody Louis Palmer, který dvakrát objel svět v solárním vozidle. Rekord je propagací elektromobilů a především letošního ročníku rallye elektrických vozidel WAVE Trophy, která je dalším nadcházejícím Palmerovým projektem. Do červnového závodu se přihlásilo 90 vozidel, na které během osmi dní čeká trasa z německého Plavna do švýcarského St. Gallenu dlouhá 2.500 kilometrů.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Egi
27. 5. 2015 10:37
Elektrizující
bylo tam vážně nabito >:D A novinářům vstávaly vlasy na hlavě nikoliv hrůzou, ale statickou elektřinou. >:D
27. 5. 2015 08:37
Re: elektrospotřebiče
Je to aspon 100x setrnejsie k zivotnemu prostrediu a ku zdraviu ludi byvajucich vo velkych zasmradenych mestach. Ako sa vyraba elektrina sa tiez riesi a to do vyznamej miery ako v USA, tak v EU a Cine. Skus pogooglovat a porozmyslat pred tym nez zacnes vypisovat nezmysli.
Avatar - CHerokee
26. 5. 2015 21:18
elektrospotřebiče
Kupa baterek. Nejhorší je však ta pseudoekologická propaganda, že to je šetrné k životnímu prostředí. Co s použitýmu bateriemi se neřeší. Jak se vyrábí elektřina, která je pohání to taky ne....