Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elon Musk: Model X představíme už dnes večer

Jan Mička
Diskuze (17)
Do premiéry Modelu X od Tesly už skutečně moc času nezbývá. Elon Musk své plány oznámil prostřednictvím svého účtu na Twitteru.

Americká automobilka Tesla Motors do toho v posledních letech opravdu šlape. Liftback Model S sklízí kladné ohlasy snad od každého, kdo se s ním sveze, na cestě jsou hned dva nové vozy, a ke všemu byla v nizozemském Tilburgu otevřena první evropská továrna s kapacitou okolo 1800 vozidel měsíčně.

Nejvíce očekávání v současné době vzbuzuje Model X, neboli první SUV od Tesla Motors. Jeho příchod se několikrát odkládal kvůli nepříznivé finanční situaci a nakonec nevyšel ani plánovaný začátek letošního roku, již zítra ale budeme chytřejší. Podle informací na twitterovém účtu Elona Muska (generální ředitel Tesla Motors) dojde k oficiálnímu online představení Modelu X už v 8 hodin večer pacifického času (v 6 hodin ráno našeho času) na domovských stránkách vozu.

Otázkou zůstává, zda bychom ještě měli být překvapeni, protože k neplánovanému odhalení vozu došlo už na začátku září. Na internet tehdy utekly fotografie konfigurátoru, který mají k dispozici pouze ti, kteří už za Model X složili zálohu. Po vzhledové stránce je vůz takřka totožný s konceptem představeným před třemi roky a nabídne sedm plnohodnotných míst k sezení. Vrcholná varianta Signature s akumulátorem o kapacitě 90 kWh vyjde na 132.000 dolarů (asi 3,2 milionu korun).

Verze Signature bude vybavena pohonem všech kol použitým už u Modelu S. Každý ze dvou z elektromotorů je umístěn na jedné nápravě a nejsou proto potřeba hnací hřídele nebo převodovka. Dohromady se bavíme o výkonu 772 koní, který stačí ke zrychlení z 0-100 km/h asi za 4 sekundy. Připlatit si však můžete i za režim Ludicrous, díky kterému se hodnota sníží někam na úroveň Modelu S P85D (z 0-100 km/h zrychlí za 3,3 sekundy).

Jan Mička
Diskuze (17)
30. 9. 2015 09:05
Re: Seat Altea XL
aha a fosilni paliva dojit nemuzou? ja zapomel ze nadrze aut jsou bezedne >:D nevim jak ostatni a tedy ani ty, ale me auto dojezd hlida a pokud me klesne dojezd tusim pod 80km tak me nato auto upozorni, setrnejsi jizdou jsem pak schopnej dojet jeste asi 100-120km
30. 9. 2015 08:56
Re: Seat Altea XL
nikdo tu nic takoveho netvrdi (to s tim predjizdenim na krev) ale co je podle tebe lepsi, mit v zasobe pri predjizdeni 50 nebo 500 koni? proste kdys zacnu normalne prejjizdet, predjizdim a najednou se v protismeru objevi nekdo kdo jede 200... a co ted? dokoncit nebo nedokoncit predjizdeni kdys jsem treba jiz za urovni predjizdeneho auta? a co myslis co je lepsi v takove chvili, mit tam rezervu tech 50 nebo 500 koni aby se dalo predjizdeni dokoncit rychleji?

to ze ma auto v motoru/rech 700 koni a dokaze zrychlit za 100 za 4 sekundy jeste neznamena ze toho musis vyuzivat, i s takovim autem se da jezdit naprototo podle predpisu a vyuzivat nemusis ani petinu toho vykonu ;-) nebo ty si jako myslis ze lidi co maj treba Veyrona s 1000 koni a ma maximalku nad 400km/h, tak ze ho pri kazde prilezitosti musej potrapit a vyuzivaj neustale jeho schopnosti na maximum?

ja znam majitele nekolika sportovnich vozu s vykony od 300 do 500 koni a vetsina z nich s tema autama jezdi normalne podle predpisu, nemaj potrebu dokonce ani na dalnici jezdit vic nez 130km/h ;-) ani ja nemam potrebu s 220kW pod haubnou jezdit jinak nez predpisove, ale vim ze kdys budu potrebovat, mam pod pravackou pripravenych dalsich treba 150 koni ;-)
29. 9. 2015 20:03
Re: To nás Kharl.ANTIDIESEL usmajlíkuje!
>:D
Avatar - Dylan McKay
29. 9. 2015 19:55
Re: To nás Kharl.ANTIDIESEL usmajlíkuje!
Jak jsem napsal a ty jsi správně doplnil- v 17:17 tak KA učinil >:D
Avatar - _Karel_
29. 9. 2015 19:50
Re: Seat Altea XL
Ne vždy jezdí v rodinném autě celá rodina. A někdy může výkon pomoci v situaci, kterou jsi nezavinil.
Mimochodem, vadí ti, že Ford nabízí S-max s 2,0EB 240PS? K čemu tak silný motor?