Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EU schválila Francii půjčku pro Peugeot-Citroën

Michal Fokt
Diskuze (42)
Kvůli záchraně koncernu PSA nateče z francouzské ekonomiky do automobilky půjčka ve výši 1,2 miliardy euro.

Protesty Renaultu, Fordu a země Dolní Sasko nepomohly, Bloomberg informoval, že si Francouzi u Evropské komise protlačili schválení půjčky pro recesí těžce zasaženou automobilku Peugeot-Citroën, byť je v mnohem střízlivější výši, než o jaké se hovořilo ještě na podzim loňského roku.

Francouzská vláda půjčí PSA "jen" 1,2 miliardy euro (oproti původním plánům na sumu 7 miliard euro!) se splatností 36 měsíců, bude ale požadovat předložení věrohodného plánu restrukturalizace, která automobilce zajistí přežití bez nutnosti jakýchkoli dalších intervencí ze strany francouzského státu nebo Evropské unie. Peugeot-Citroën musí tento plán předložit do šesti měsíců.

PSA má v plánu zcela uzavřít továrnu u Paříže a propustit část zaměstnanců v dalších fabrikách, jako klíčovou ale vidí zejména kooperaci v koncernem GM. V jejím rámci by mělo dojít ke sdílení tří platforem, společnému vývoji motorů a vytvoření organizace, zodpovědné za lacinější nákup komponentů pro oba subjekty aliance.

Michal Fokt
Diskuze (42)
13. 2. 2013 13:30
Klid
Co jste měli k obědu? ;-) To chce klid
13. 2. 2013 13:12
Re: hmm
Díky za jasnou odpověď :yes:

Vidím to tedy tak, že nemá smysl neustále "zdůrazňovat" to, že zisky Fiatu plynou od Chrysleru.Marchionne prostě udělal krok, který se Fiatu zatím vyplatil a tečka.Jak s tímto "úspěchem" bude dále nakládáno ukáže až čas.

Co se týče PSA nezbývá než počkat jak se věci vyvinou.

Pokud jde o mě tak doufám, že dobře, protože bych nerad sledoval konec dalších výrobců automobilů.
Avatar - del42sa
13. 2. 2013 12:31
Re: hmm
možnost mělo, ale takovéto rozhodnutí nepřichází ze dne na den. PSA s GM jednalo o společné alianci dlouho předtím, než vůbec došlo k recesi automobilového trhu v EU. Logická odpoveď je tedy, že PSA Chrysler nekoupila, protože už v té době jednali s GM. ;-)
13. 2. 2013 12:20
Re: hmm
Jen se chci zeptat:
Je opravdu tak důležité kolik Chrysler Fiat stál?
Nemělo PSA stejnou možnost koupit Chrysler?

Nechci se s nikým hádat, jen mě to prostě zajímá.
13. 2. 2013 12:08
Re: PSA
Nemůžeš chtít po takovém idiotovi, jako je wolff, aby fakta, která uvádíš, pochopil. Při IQ pod 70 - co tak může dle úrovně svých příspěvků mít - to prostě nejde. Navíc možná ani redaktor Auto. cz ne zcela chápe, že příslušné komise EU tuto pomoc musí schvalovat s ohledem na zachování konkurence a žádná národní vláda dneska nemůže podporovat "svého" národního výrobce na jednotném trhu tak, aby tím znevýhodňovala ostatní. Že se jedná o francouzské peníze ví každý. Tedy každý, kdo ví alespoň v základech, jak to funguje.

Jinak dle wolffových příspěvků soudě, je to snad sám jyrka paroubek, ten byl podobně blbej a ragumentační bázi měl velice podobnou.. :-)