Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 124 Spider (1970): Modrá posedlost (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Fiat vždy uměl nejen malá auta, ale i sporťáky. Otevřená 124 s plátěnou střechou to jednoznačně dokazuje.

V šedesátých letech minulého věku sice v Turíně vyráběli otevřený Fiat 1500 S, ale ten valný úspěch u klientů nezaznamenal. Proto se společné s vývojem nového modelu 124 pustili i do sportovních verzí. Spider toho moc s výchozími sedany, které známe hlavně v sovětské licenci, moc společného neměl. Rozvor byl zkrácen na 2,28 m a opravdu úhlednou karoserii navrhl pod vedením Franca Martinenga věhlasný designér Tom Tjaarda. Namítnete, že tvary spiderů vznikly u Pininfariny? Ale jistě, oba muži tam tehdy pracovali!

Marcus Atkinson, marketingový ředitel společnosti Hagerty, která oceňuje klasická auta, vlastní model BS z roku 1970. Ani ne čtyřmetrové auto je tedy poháněno dvouvačkovým čtyřválcem 1608 cm3 s výkonem 81 kW, jedná se totiž o původně americkou specifikaci, která se dostala do Británie v roce 1991 z Kalifornie. Svůj modrý exemplář s registrační značkou FBY 388H bezmezně miluje, ale nejen on, i jeho dvě děti. Ač byste to do malého sporťáku neřekli, slouží totiž jako rodinný vůz. Má sportovní tříramenný volant napravo, předchozí majitel, architekt, jej nechal přestavět a také zrenovovat do ukázkového stavu. Světlý interiér i střecha působí luxusně a Marcus jej na videu řídí v typicky anglickém počasí. A pokaždé mu usednutí do jeho čtyřkolové chlouby vyvolá úsměv na tváři. Užívá si i zvuk motoru, jak jinak?

Klasické italské sporťáky jsou zkrátka vášní a nemusí jít zrovna o Ferrari a Lamborghini, ale i o poněkud lidovější značku. 124 Sport Spider vyráběla turínská automobilka sama v letech 1966-1983, poté předala práva karosárně Pininfarina. Ta jej stavěla ještě dva roky v továrně San Giorgio Canavese. Celkem vyjelo do světa podle Atkinsonových slov přes 178 tisíc otevřených fiatů tohoto typu, 85 % jich ovšem skončilo za Atlantikem. V Británii jich dnes nejezdí ani dvě stovky, samozřejmě, že na krasavce narazíte také u nás.

Z původního objemu 1,44 l se motory zvětšovaly až na dvoulitrovou hranici a karburátory nahradilo vstřikování, Abarthy řádily začátkem 70. let i v rallye, vrcholnou verzí pro normální smrtelníky byla ta přeplňovaná kompresorem Volumex. V současné době nám Fiat bohužel nic podobného nenabízí, což je neuvěřitelná škoda.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
7. 3. 2015 23:25
Brzy bude!
Ano, v současné době nám Fiat 124 Spider nenabízí, ale brzy bude! :-) :yes: