Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Genesis už prodal přes milion aut. Nad prodejem v Česku pořád visí otazník

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Luxusní značka jihokorejské automobilky Hyundai už prodala přes jeden milion aut. Genesis se nedávno měl vrátit i na český trh, ale zatím u nás tyto vozy nepotkáváme. Jak to tedy je s očekávaným návratem?

Vzpomínáte si, když Hyundai v Česku prodával modelovou řadu Genesis? Sportovní kupé a vlajkovou luxusní limuzínu spojoval atmosférický vidlicový šestiválec, ale oba modely zmizely ze showroomů autorizovaných prodejců v našich končinách už v roce 2016. Sice se zdá, že Genesis je mrtvou značkou, ale opak je pravdou. Právě teď oslavil významný úspěch, protože značka globálně prodala přes milion vozů.

Genesis je samostatnou luxusní značkou automobilky Hyundai už od roku 2015. Letos v srpnu dosáhl velkého milníku, když společnost oznámila, že od založení celosvětově prodala 1.008.804 vozů a prodává další. Vůbec nejúspěšnější je Genesis na domácím trhu v Jižní Koreji, kde k srpnovým výsledkům prodal 690.177 aut. Druhým největším odběratelem jsou Spojené státy americké s více než 225.000 vozy.

Jihokorejská prémiová značka se současně vymyká dnešním standardům, protože jejím nejúspěšnějším modelem překvapivě není crossover ani SUV. Nejoblíbenějším modelem zákazníků je Genesis G80, luxusní sedan duchovně navazující na původní Hyundai Genesis, který se v minulých letech prodával i u nás. Ten v portfoliu značky doplňují menší sedan G70 a vlajková limuzína G90.

Video se připravuje ...

V segmentu vozů SUV se Genesis objevil až v roce 2020 s největším modelem GV80, na nějž postupně navázal i menšími alternativami GV60 a GV70. V následujícím roce pak Genesis oznámil i vstup na evropský trh, a to včetně Česka.

Dřívější informace uváděly, že vybraní tuzemští prodejci značky budou přijímat objednávky na vozy Genesis, které se k nám budou dovážet přes Německo. Aktuálně však u nás značka není distribuována a v nejbližší době to ani není v plánu. České servisy Hyundai navíc nejsou pro značku autorizovány, a tak se případní majitelé musí spolehnout na servisy v Drážďanech nebo Mnichově.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)