Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GKN představuje hybridní techniku pro autobusy (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost GKN uvádí hybridní techniku, která míří z motoristického sportu do městské hromadné dopravy.

Nadnárodní společnost GKN sdružuje čtveřici divizí a jednou z nich je GKN Land Systems, pod jejíž křídla patří několik firem včetně GKN Hybrid Power, což byla až do jara letošního roku Williams Hybrid Power, která byla dceřinou společností Williams Grand Prix Holdings.

GKN Hybrid Power pokračuje ve vývoji hybridní techniky, na němž pracovala již za dob Williamsu, ale její působení se z motoristického sportu rozšiřuje i na osobní a užitková vozidla a mezi nimi nechybí městské autobusy.

Pro ně je připraven systém s podobnou koncepcí jakou mělo například Porsche 911 GT3 R Hybrid nebo Audi R18 e-tron quattro pro 24 hodin Le Mans. Hybridní pohonný systém pro autobusy podobně kombinuje spalovací motor s elektromotory, jimž potřebnou energii poskytuje setrvačník, který vyrábí elektřinu namísto konvenčních akumulátorů.

Setrvačníkový generátor je v podstatě také o elektromotor, jehož rotor dosahuje maximálních otáček až 36.000 min-1. Právě v tomto pohybu se potřebná energie uchovává v mechanické podobě. Jakmile se řidič dotkne brzdového pedálu, z elektromotorů se stanou generátory a v nich vzniklá elektřina roztáčí setrvačník. Vzniklou kinetickou energii pak lze využít podle potřeby pro pohonný systém nebo pomocná zařízení od osvětlení až po vytápění.

Systém uváděný GKN Hybrid Power pod značkou Gyrodrive má být poměrně jednoduše použitelný v současné generaci autobusů a tvoří jej setrvačníkové zařízení z kompozitních materiálů, 64kW elektromotor a převodovka. Ve srovnání s konvečními autobusy mají mít vozidla se systémem Gyrodrive o 25 % nižší spotřebu paliva a díky jeho rozměrům není potřeba zmenšovat v autobusech prostor pro cestující.

Prvními autobusy vybavenými systémem Gyrodrive od GKN Hybrid Power mají být dvoupatrová Volva B5 britského dopravce Go North East. Na hybridy se setrvačníkovými generátory má být na jaře příštího roku upraveno celkem třináct těchto vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
6. 11. 2014 09:49
Výborně!
Není co dodat, výhody tohoto systému jsou zřejmé. Žádné speciální tankovací stanice... Teď ještě ověřit životnost systému a hurá s ním do velkosériové výroby!

Dalším krokem musí být - podobně jako u osobních aut - změna v konstrukci rámu a karosérie směrem k nízké hmotnosti a nižší pracnosti výroby. Ví někdo o takovém snažení u autobusových výrobců?