Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson zaplatí pokutu. Zvyšoval výkon, ale také emise

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson zaplatí pokutu 12 milionů dolarů (286 milionů Kč) za prodej zařízení, která zvyšují výkon jeho motorek, avšak zároveň vedou k nadlimitním emisím.

Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti. Firma však v rámci mimosoudního urovnání sporu vinu za porušování zákonů nepřiznala a uvedla, že s názorem federálních úřadů nesouhlasí.

Vládní úřady tvrdí, že Harley prodal od roku 2008 zhruba 340.000 takzvaných supertunerů typu "Screaming Eagle", které dodávají motocyklům vyšší výkon prostřednictvím úpravy systému kontroly emisí. Tím zvyšují jejich emise oxidů dusíku nad úroveň, kterou firma udává federální Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA).

Podle vlády prodej těchto zařízení i prodej více než 12.000 motocyklů vybavených tímto zařízením porušoval federální zákon o čistotě ovzduší. Harley-Davidson v posledních letech prodává kolem 270.000 motocyklů ročně.

Harley bude muset v rámci dohody o urovnání zastavit prodej supertunerů do termínu 23. srpna. Musí také všechna tato zařízení dodaná do prodejen odkoupit zpět a zničit. Firma také musí vydat tři miliony dolarů na na některé projekty snižování emisí, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
20. 8. 2016 20:54
Re: Za
No v EU asi přelezou jednoduše, měřící cyklus v EU je postaven tak, že motor jede v oblasti velice nízkého výkonu (jede se malými rychlostmi a zrychlování je nekonečně pomalé), takže ti lepší tuneři asi nemají problém v oblasti nízkého výkonu nastavit ECU tak, že vše plní jako u továrního nastavení no a v oblasti vysokého výkonu, kde přidávají koně navíc, je to ganz egal, protože tam se nic neměří. No a všichni ostatní na to hází bobek a nic nehomologují. Jak je to v USA nevím, tam se asi v měřícím cyklu zvýšená zátěž vyskytuje a tam asi je problém dodržet nízké emise (Harley je toho asi důkazem).
20. 8. 2016 19:17
Re: Za
Celkom sa v tom nevyznám. Dvorní tuneri - ako Carlsson, Brabus, Schnitzer, Alpina, Abt, ... ako prelezú cez meranie. Žeby účtovali majiteľom poplatky za nadlimitné emisie?
A ako chuťovka - v BA jazdí ozrutný Escalade v úprave Hennessey!
20. 8. 2016 16:38
Hloupost
Tady je krásně vidět, kolik úředníků je zapotřebí, aby byly úplně k ničemu.
Neb při prodeji "velkého tuneru" se uvádí, že není určen pro provoz na pozemních komunikacích a při "flashování" řídící jednotky je na to člověk ještě jednou upozorněn a musí souhlasit, že to není do provozu na silnici.
Tudíž je z toho fabrika venku, škoda, že se za to ty co maj, nepostavěj a radši sklopěj hlavu, aby nemuseli moc pracovat.
Smutek.
Zlatý časy, kdy tam byly lidi od motorek a né od coca-coly, nebo podobného ražení.
Mmj. H-D by musel tunit minimálně sto let, aby to dotáhnul na jednu kontejnerovou záoceánskou loď, nebo na několik letadel, to nepíšu o kosmickým programu atd.
Avatar - Pradeda77
20. 8. 2016 16:35
Re: Buzerace
Kua, to uz je ve statech vetsi teror nez kdyz tady radilo Hustapo... ;-)
Avatar - Hittman
20. 8. 2016 15:26
Re: Buzerace
Větší byznys je používat výrobce aut než lodi...