Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Jeepster: Nejmenší džíp se ukáže v Ženevě

David Bureš
Diskuze (10)
Nejmenší model americké značky bude sdílet techniku s chystaným Fiatem 500X. Vzhled Jeepsteru se inspiruje legendárním terénním vozem Willys.

Automobilka Jeep pracuje na nejmenším modelu značky, který se v její nabídce zařadí pod letos představené Cherokee. Automobil byl dosud nazýván interním kódem B-SUV, v sériové verzi ale údajně použije jméno Jeepster.

Tuto informaci zveřejnil australský server Drive s odvoláním na prodejce značky, který chystaný model již viděl na vlastní oči. Dealer dále potvrdil, že se Jeepster oficiálně představí v Ženevě. Prodej vozu pak bude zahájen ještě během příštího roku.

Tvary zhruba 4,2 metru dlouhého automobilu se mají inspirovat v dávné historii Jeepu, u offroadu Willys tvořeného pro americkou armádu na přelomu třicátých a čtyřicátých let. Z tohoto vozu vešel i pozdější Willys CJ učený pro běžné zákazníky.

Jeepster má použít kulaté hlavní světlomety a typickou masku chladiče modelů Jeep se sedmi svislými otvory. Hovoří se také o drsném výrazu.

Techniku bude Jeepster sdílet s chystaným Fiatem 500X, oba automobily se budou společně vyrábět v italské továrně Melfi. Ta je nyní rozsáhle modernizována, budována je zde mimo jiné nová lisovna a svařovna.

Přesná nabídka motorů pro Jeepster zatím známá není, pro 500X se počítá s benzinovým dvouválcem 0,9 TwinAir, benzinovým čtyřválcem o objemu 1,4 litru a turbodieselem 1,3 MultiJet II. Zatímco italské SUV bude k dispozici s pohonem předních i všech kol, americký bratříček možná dostane výhradně pohon 4x4.

Označení Jeepster není žádnou novinkou, Jeep se jím vrací ke své minulosti. Toto jméno již nesl dvoumístný otevřený automobil Willys-Overland Jeepster, který mezi lety 1948 a 1950 vyráběla firma Willys-Overland, původní vlastník značky Jeep. Mezi lety 1966 a 1973 zase vznikal pickup Jeepster Commando firmy Kaiser Jeep. Zatím posledním Jeepem s tímto názvem byl dvoudveřový koncept Jeepster z roku 1998, pod jehož kapotou pracoval 4,7litrový osmiválec.

David Bureš
Diskuze (10)
Avatar - Picklenose
17. 12. 2013 16:22
Re: název
Jméno Jeepster pochází z historie značky....
[odkaz]
17. 12. 2013 14:39
název
To zas bude v TG ve zprávách sranda >:D
17. 12. 2013 13:22
Re: zrejme pojde o prezleceny fiat
Wrangler - v zásadě poslední skutečně terénní JEEP, nikdo nic podobného dnes už nenabízí. I Land Rover končí s typickým Defenderem
JGC - ve své kategorie auto s nejvíce terénními schopnostmi
JC - dtto...

Tak nevím o co ti jde...

A jasně píšou, že se bude snažit v tomto ohledu navázat na tradici klasického Willisu...

NEvím o co ti jde? Zatímco H/K nemá na co navazovat, tady plačeš..., plač si na jiným hrobě... a o Jeep se neboj...
Avatar - LEGOPARK
17. 12. 2013 12:49
Re: zrejme pojde o prezleceny fiat
Nebol by to prvy crossover od Jeepu. Nechapem co places? Ked chces terenny Jeep, kup si Wrangler.
Avatar - 3_diamanty
17. 12. 2013 11:21
Re: zrejme pojde o prezleceny fiat
nejde o lamanie hlavy ;-) , len by ma potesilo keby novy jeep bol aj do terenu a nie uz len do mesta ako je teraz v mode pri novych "terenakoch", nepochybne je meno jeep velkym pojmom vo svete SUV a offroadov a bola by skoda keby sa znizili k nejakym smiesnym crossoverom, teda mozno nie financna skoda ale imidz znacky by tym utrpel ak si spravne rozumieme