Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep slaví 30 let Grand Cherokee speciální edicí. Osmiválec nečekejte

Dominik Kovář
Diskuze (23)

Legendární Jeep Grand Cherokee je na světě již 30 let a toho americká automobilka využívá k vytvoření oslavné edice.

Jeep Grand Cherokee 4xe 30th Anniversary edition má premiéru na aktuálně se konajícím autosalonu v Detroitu. Ano, čtete správně. Speciální edice je určena pouze pro plug-in hybridní model s označením 4xe, který je v USA nejprodávanější. Oslavný balíček bude stát 4.700 dolarů (115.000 korun).

Edice k třicátému výročí je rozpoznatelná zvenčí díky černým detailům, mezi které patří speciální odznaky, mřížka chladiče, dvacetipalcová kola, spodní lišty a obložení prahů. Stejně jako u ostatních hybridních verzí 4xe tu jsou k vidění modré tažné háky. 

Video se připravuje ...

Nejvýraznější změny se nachází v interiéru. V této edici jsou standardem černá kožená sedadla Capri s ventilací v přední části. Dále zde můžeme bezdrátově dobíjet mobilní telefon a přes 10,1palcovou dotykovou obrazovku s 3D navigací propojit bezdrátově Apple CarPlay nebo Android Auto. Mezi další prvky výbavy patří přední a zadní senzory s 360stupňovou kamerou, asistent průjezdu křižovatkou, dešťový senzor a digitální zpětné zrcátko. 

“Když v roce 1992 debutoval původní Jeep Grand Cherokee slavně proraženým sklem v Cobo Hall, doslova to rozbilo všechna očekávání a předefinovalo to, čím může být prémiové SUV,” řekl k historii modelu Jim Morrison, šéf značky Jeep pro Severní Ameriku. “O tři desetiletí později a více než sedm milionů prodaných vozů, Grand Cherokee, nejoceňovanější SUV všech dob stále razí nový směr s elektrifikovaným plug-in hybridním modelem 4xe. Edice k třicátému výročí pro Grand Cherokee podtrhuje, jak daleko se model dostal a je příkladem cíle značky Jeep stát se lídrem v oblasti elektrifikace SUV.”

Zákazníci v USA mají při koupi nového vozu možnost využití daňového kreditu ve výši 7.500 dolarů (180.000 korun), čímž si v podstatě oslavný balíček zaplatí.

V České republice, potažmo Evropě, stejně na nic jiného než na plug-in hybridní verzi 4xe, které kombinuje 2,0litrový zážehový čtyřválec se dvěma elektromotory, nedojde. Výsledný výkon pak činí 280 kW (380 k) s točivým momentem 637 Nm. 

Dominik Kovář
Diskuze (23)

Doporučujeme

18. 9. 2022 20:33
Re: V USA stále k mání s V6 a HEMI
Je fajn, že v SDA u nových aut nic jiného než Compass není, divný… asi koukám blbě :-|
Avatar - Barrichello
18. 9. 2022 20:17
Re: V USA stále k mání s V6 a HEMI
Podle mě sou to ty v kolonce nezařazeno a těch bylo v srpnu víc jak Compassů, nic jiného se totiž od Jeepu v srpnu neprodalo, žádný Wrangler ani Renegade :-)
18. 9. 2022 15:48
Re: Ale ale
No popravde me ta informace prekvapila. :D
18. 9. 2022 14:29
Re: V USA stále k mání s V6 a HEMI
Přesně tak, zajímalo by mě kolik aut prodá šedý dovoz. U nových se stačí mrknout na SDA ;-)
Avatar - Barrichello
18. 9. 2022 10:06
Re: Ale ale
Future is bicycle and horse. And return to 1905 :-)