Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kapsch vydal statistiky k výběru mýtného za leden 2007

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Podle zveřejněných údajů je výběr mýtného nad očekávání úspěšný. Otázkou zůstává, jestli trend vývoje příjmů bude zachován i v dalších měsících.

Minulý týden se objevily další problémy související s českým mýtným systémem. Stát totiž nebyl schopen vybrat v řádném termínu nezávislého auditora, který by kontroloval úspěšnost výběru mýtného. Ze smluv mezi společností Kapsch, která mýtný systém vybudovala a provozuje, a českým státem vyplývá, že má rakouská firma nárok na odměnu v případě, že úspěšnost výběru překročí 95 %. V případě poklesu pod 85 % musí naopak rakouská firma platit českému státu.

Ministerstvu dopravy se zjevně nepozdává tvrzení Kapsche, že úspěšnost výběru mýtného činila v lednu tohoto roku více než 98 % (hodnotu později Kapsch upřesnil). Rakouská firma však na svých měřeních efektivity výběru mýta trvá a celý spor tak míří k soudu.

Česká dceřiná společnost rakouské firmy Kapsch, firma Kapsch Telematic Services, uspořádala spolu s ředitelstvím dálnic a silnic k výběru mýtného za měsíc leden tiskovou konferenci, na které novináře seznámila s podrobnými výsledky svého měření. V lednu dosáhl podle Kapsche výběr mýtného celkové hodnoty 421,8 milionů korun. Způsob platby se přitom téměř rovnoměrně rozdělil mezi placení před využitím a po využití služby. Průměrně se tak na mýtném vybralo 13,6 milionů Kč denně. Vůbec nejvíce se vybralo 30. ledna, kdy se na mýtném podařilo získat 19,35 milionů Kč.

Podíváme-li se na týdenní statistiky, zjišťujeme, že se výběr mýtného ustálil od druhého lednového týdne na zhruba 100 milionech korun. Stát na počátku roku odhadoval, že se tento rok na mýtném vyberou přibližně 2,4 miliardy korun. Kapsch odhadoval částku minimálně na 3 miliardy Kč. Na konci ledna však přišel Kapsch s mnohem odvážnějším odhadem, podle kterého by se mělo vybrat 5,3 miliardy Kč. V případě, že by se týdenní výběr ustálil na 100 milionech korun, by to bylo reálné.

Ze statistik firmy Kapsch Telematic Services dále vyplývá, že mezi tři nejzatíženější úseky výběru mýtného patří pražský okruh a začátky dálnic D1 a D5.

Kontrola platby mýtného zjistila za období od 1. do 29. ledna 1 986 porušení právních předpisů, za něž byly uloženy pokuty v úhrnné výši přesahující 2,5 miliony Kč. Počátkem prvního ledna byla také spuštěna nepřetržitá mobilní kontrola platby mýtného, kterou zajišťují vozidla celní správy České republiky. Celníci kontrolují nejen vybavení příslušných vozidel jednotkami, ale také správnost plateb.

Co se palubních jednotek týká, bylo jich do 31.1.2007 vydáno již 124 600. Z druhů převažují palubní jednotky s platbou předem (64 tisíc) následované jednotkami s následnou platbou pomocí tankovacích karet (45 tisíc). Zájem o palubní jednotky byl nejvyšší na konci loňského roku, kdy se denně vydalo od pěti až do téměř sedmi tisíc kusů. Zájem postupně opadává, avšak na začátku každého týdne (v pondělí) vždy narůstá, aby během následujících dnů opět klesal. Mezi uživateli palubních jednotek jen mírně převažují domácí dopravci, kterým bylo vydáno 52 % všech palubních jednotek. Zbylých 48 % tak používají zahraniční uživatelé.

Klíčový ukazatel míry úspěšnosti mýtných transakcí dosáhl za leden vysoké hodnoty 99,86 %. Neúspěšných transakcí tak bylo pouze něco málo přes 24 tisíc, tedy zbývajících 0,14 %. Společnost Kapsch přitom o téměř stoprocentní úspěšnosti zachycování kamionů a autobusů informovala již během ledna. Denně Kapsch zaznamenává od 200 tisíc až do 950 tisíc transakcí. Nejúspěšnějšími dny v týdnu jsou pracovní dny, přičemž kulminace nastává zpravidla ve středu. Až do neděle poté počet transakcí klesá. Během prvních čtyř dnů v týdnu se pravidelně vybírá více než 16 milionů korun.

Kapsch také vysvětlil atypickou situaci ze čtvrtého lednového týdne, kdy počet transakcí v úterý a ve středu neočekávaně klesl. V tu dobu totiž Česko sužovala sněhová kalamita a hlavní silniční tahy byly v inkriminované dny po určitou dobu neprůjezdné.

Celkový měsíční příjem z mýtného (k 31.1.07)421 786 649,- Kč
Průměrný denní příjem13 606 021,- Kč
Počet vydaných (a aktivních) palubních jednotek124 600 ks
Míra úspěšnosti mýtných transakcí99,858 %

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
5. 2. 2007 14:28
Kapsch
Tak Kapsch si určitě pohlídá,aby úspěšnost výběru mýtného byla celý rok nad 95%(o tom netřeba pochybovat).No,a na konci roku to budou nádherné prémie...;-) >:D