Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Karbon je nedostatkové zboží a jeho cena roste

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Americký deník USA Today přinesl znepokojivou zprávu o zvyšování cen karbonu způsobeném leteckými výrobci. Materiál, který je oblíbený i u výrobců sportovních automobilů a jejich úpravců se zaslouží o zvýšení cen jejich produktů.

Tento materiál se vyznačuje větší pevností a zároveň nižší hmotností než kovy, proto se stal oblíbeným nejen při výrobě povrchových dílů, ale i skeletů. Cena karbonu je vysoká díky náročnosti jeho výroby a proto se používá především pro výrobu luxusních vozů.

USA Today uvádí, že za poslední čtyři roky se cena zvýšila z 5 na 20 dolarů (zhruba ze 108,-Kč na 431,-Kč) za libru (0,45 kg) a hlavním důvodem pro tento cenový skok jsou výrobci letadel. Boeing použitím karbonu snižuje celkovou hmotnost svého modelu 787 a samozřejmě jeho konkurent Airbus při výrobě typu A350 nemůže zůstat pozadu.

To má za následek, že výrobci karbonu nestíhají pokrýt poptávku, která se v posledních letech zvyšuje i ze strany producentů automobilů a jejich příslušenství.

Jedním z prvních výrobců automobilů, který zvýšil cenu svého vozu v důsledku zdražení karbonu je americký Saleen. U svého supersportovního modelu S7 zvýšil pro modelový rok 2007 cenu 580 000 dolarů (zhruba 12 441 000,-Kč) o 25 000 dolarů (zhruba 536 000,-Kč).

Karbon se v současnosti začíná prosazovat i u méně exotických vozů a našel si svou cestu i mezi tunery. Je ale možné, že se výrobci začnou vracet k levnějším materiálům, aby udrželi ceny svých produktů na přijatelné úrovní.

Výrobci karbonu se snaží pokrýt veškerou poptávku zvyšováním produkce. Například společnost Zoltek svou produkci za poslední rok prakticky ztrojnásobila, aby pokryla poptávku stále se rozrůstajícího trhu. Kompletní pokrytí poptávky, ale může zabrat výrobcům i několik let.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)