Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia v Ženevě 2008

Diskuze (0)

Tři bratrské koncepty Soul a jeden eco_cee’d, to byly hlavní lákadla ženevského stánku automobilky Kia. Tři stejná a přesto rozdílná, netradičně pojatá auta a jeden cee’d, který přítomným euro-ekoaktivistům hned o něco zvedl náladu

Tři bratrské koncepty Soul a jeden eco_cee’d, to byly hlavní lákadla ženevského stánku automobilky Kia. Tři stejná a přesto rozdílná, netradičně pojatá auta a jeden cee’d, který přítomným euro-ekoaktivistům hned o něco zvedl náladu.

eco_cee’d

Tento eko-model dosahuje menší spotřeby pohonných hmot (a tím i nižších emisí) díky upravenému dieselovému agregátu, optimalizované aerodynamice a dalším úpravám, o kterých si povíme v zápětí.

Existuje jak třídveřová verze, tak pětidveřová. Klasický cee’d má koeficient součinitele odporu cx=0,33 , zatímco upravená pětidveřová verze se pyšní hodnotou 0,30 a třídveřová dokonce 0,29. To znamená 11 % vylepšení oproti klasické verzi. Vylepšení byla dosažena snížením vozu o 15 mm, zakrytím podvozku, optimalizací disků kol a bočních prahů jakož i změnou přední mřížky chladiče. Eco_cee’d stojí na sedmnáctipalcových kolech, obutých do pneumatik Michelin s nízkým valivým odporem. Kvůli lepšímu využití výkonových křivek motoru je ve voze zastavěna šestistupňová manuální převodovka.

Pohonný agregát, kterým je dieselový čtyřválec o objemu 1,6 litru byl také upraven (přeprogramování řídící jednotky, nižší plnicí tlaky turbodmychadla) a dosahuje tak nižší spotřeby až o 0,8 l na 100 kilometrů. To je zlepšení o 17 %, přičemž motor již dnes splňuje přísné normy Euro 5. Emise CO2 jsou totiž u třídveřové verze pouze 104 g na 100 km, což je ekvivalent spotřeby 3,9 l na 100 km. Prvky z konceptu eco_cee’d by se v sériových cee’dech měly objevit v roce 2009.

Soul

Trojice konceptů značky Kia, pojmenovaných Soul Diva, Soul Burner a Soul Searcher, je dílem týmu evropských designéru, které vedl šéfdesignér automobilky, Peter Schreyer. Vzhled vozů má být podle tiskových materiálů automobilky velmi blízký sériovému provedení, jehož podoba bude odhalena na zářijovém autosalonu v Paříži. Výroba má být spuštěna koncem letošního roku.

Trojice vozů má prezentovat individualizační program se širokou nabídkou příslušenství, z nějž si má vybrat prakticky každý zákazník bez ohledu na věk.

První z konceptů pojmenovaný Soul Diva má svým designem zaujmout především mladé ženy, pro něž se má stát módním doplňkem. S bílým lakem karoserie se zlatými doplňky ladí interiér, který k těmto barvám přidává černou. Čalounění sedadel je provedeno imitací černé kůže a stehy mají připomínat pohodlné sofa. O příjemnou atmosféru se stára rozměrné střešní okno s tónovaným zasklením.

Druhý koncept se jmenuje Soul Burner a má přezdívku „Bad Boy“. Charakterizuje jej sametově černý lak karoserie a polepy s dračím motivem. V předním nárazníku má Soul Burner navíc vstupy vzduchu se světlomety pro denní svícení ve tvaru L vybavené světelnými diodami. Na zádi zaujmou vertikálně umístěné koncovky výfuku. V interiéru jsou použita čtyři samostatná sportovní sedadla.

Třetí koncept se jménem Soul Searcher má představovat komfortní vozidlo určené do velkoměstské džungle. Design tohoto konceptu má blízko k městskému SUV. Zvláštností je použití kůže na kapotě motorového prostoru, shrnovací střeše a pátých dveřích.

Aleš Jungmann


Diskuze (0)