Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Korsika: Tisíc kilometrů pobřeží

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Kdo si chce na dovolené připomenout plavbu trajektem na chorvatské ostrovy, tomu lze doporučit Korsiku. Litovat určitě nebude, ostrov okouzlí už svou rozmanitostí.

Kolem čtvrtého největšího ostrova ve Středozemním moři najdete stejně průzračné moře jako u balkánského pobřeží. Navíc tu jsou bělavé písčité pláže a bát se tu nemusíte ježků. Korsika má přes tisíc kilometrů dlouhé pobřeží, na němž pláže střídají romantická skaliska. Nejkrásnější pláž prý najdete u městečka Borgo. Ke koupání jsou ovšem příjemnější místa s hrubšími kamínky, tam je voda nejprůzračnější.

Každoročně Korsika celá rozkvete. Příroda se tu probouzí už v květnu a s postupujícími měsíci zeleň postupně uvadá. Není divu – během léta tu prý prší v průměru tři dny – jeden v červenci, dva v srpnu. Korsika je příjemná i tím, že u moře bývá v noci sice teplo, ale ne vedro. Od moře je blízko i do hor, jejichž nejvyšší vrchol (2705 m n. m.) je vyšší než Gerlachovka! Vrcholů přes 2000 m je řada, takže sníh ani není něčím neobvyklým ani v létě. Ostrov je tedy i oblíbeným cílem horolezců a vysokohorských turistů. Kdysi neproniknutelné horské průsmyky jsou dnes už přístupné a nabízejí jedinečné možnosti k výletům - ať už autem, pěšky, na kole či na koni.

autotip autotip

Korsiku si leckdo i kvůli jejímu hornatému rázu a jižní poloze představuje možná jako poněkud vyprahlou, ale opak je pravdou. Povrch ostrova je většinou zalesněný. Najdete tu množství potoků a řek. Členitý terén přispěl k tomu, že se na nich tvoří četné tůně a nádrže, které propojují stupňovité vodopády. Jak na Korsiku? Autem přes Německo, Rakousko a Itálii, případně přes Švýcarsko do přístavu Janov nebo Livorno, kde se přesedá na trajekt. Jízdenku si je lepší a zpravidla levnější rezervovat dopředu (nezapomenut koupit včas i zpáteční). Levnější jsou i všední dny. Na Korsice je poměrně hustá síť silnic se slušným povrchem, který se však po prudkých deštích může rychle zhoršit. Zvyknout si musíte na jejich horský charakter, úzký profil a ostré zatáčky. Jezdit po Korsice je jako chodit po horách – krátké vzdálenosti, dlouhý čas. Rychlostní průměr tu klesá i k 30 km/h.

Složitější dostupnost ostrova pomáhá zachovat jeho dosud turistickým průmyslem málo zasažený charakter. Hotelů, pensionů i kempů (od 6 eur/osoba/den) v různých cenových relacích tu najdete velké množství. S koncem sezony se však Korsika stává zase původním ostrovem rybářů a zemědělců, který turisté znovu probudí až na jaře.

Tip na výlet: Muzea pod širým nebem

Stejně jako celá středozemní oblast má i Korsika množství historických městeček. To nejtypičtější nese jméno Sartene, na jihu ostrova je potom hlavním turistickým cílem Bonifacio. Nejfotogeničtější je jistě Calvi (na snímku), jemuž vévodí mohutná citadela. Ta zde připomíná šest století janovské nadvlády. Do pevnosti vede jediný vchod, který kdysi chránil padací most. Po rampě se dá vystoupit na hradby a vydat se na pouť po jejich čtyřúhelníku, který je ze tří stran obklopen mořem. Calvi zaujme i přístavní čtvrtí s kavárničkami a rybími restauracemi na nábřeží s palmami. Bonifacio se při příjezdu z jakéhokoliv směru, ať už od Porta Vecchia nebo od Sartène, jeví jako konec světa. Staré město, uzavřené hradbami, je posazeno na úzkém výběžku vybíhajícím paralelně s pobřežím. Od toho je odděleno říčním údolím, zaplavovaným pravidelně mořem, na jehož konci leží přístav. Kdysi bezpečné útočiště válečných korábů slouží dnes převážně jako přístav výletních lodí. Bonifacio nemá jen památky - v jedné jeskyni se nachází 13 akvárií, které umožní poznat podvodní faunu Korsiky.

autotip autotip

Horské sporty

Členitý profil ostrova představuje výzvu pro ty, kteří chtějí prožít aktivní dovolenou. Pěší turisté si mohou vyšlápnout na trasu GR 20, která vede křížem krážem skrz celou Korsiku. Střechu nad hlavou najdou poutníci v boudách zvaných refuge, případně pod širákem na vyznačených místech

určených k přenocování. Cyklisté na horských kolech tu mají přirozený terén pro trial. Hlavní výzvou cyklistů jsou však náročné výšlapy například na

Col de Bavella (1218 m) nebo Col de Verghilio (1477 m). Vyjíždí se od úrovně moře a následný sjezd vede zase k mořské hladině. Skvělé podmínky tu jsou pro paragliding a zejména na jaře při dostatku vody ke sjezdu řek na kajaku nebo kánoi.

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Janov 1012 km, 11:15, 60,5 l/1965 Kč*
 Livorno 1110 km, 10:45, 66,5 l/2160 Kč*
Mýto/známka/tunely 110 eur (obě cesty)
Ubytování**
Hotel *** od 16 000 Kč
Apartmán od 11 500 Kč
Kemp od 9500 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Trajekt od 200 eur za obě cesty, možnost slev. Z Janova delší a dražší plavba.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)